reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpień 2010

Nektarynka no to masz farta z łóżeczkiem:)))extra
ucieszyłam sie bardzo bo odkładam kazzdy dodatkowy grosz dla dzidzi a tu taka oszczędność a mielismy kupowac łózeczko za 370zł także jakby nie patrzec jest cos w kieszeni..
Kobietki mam pytanie odnośnie urlopu macierzyńskiego. Ja jestem zupełnie zielona w tym temacie. Mianowicie, od kiedy idzie się na urlop macierzyński, czy od razu po urodzeniu dziecka, czy mozna np. za jakiś czas od urodzenia dziecka.
Jest to dla mnie ważne, bo chciałabym podnieść sobie składkę zus, aby potem otrzymywać lepszą kaskę (mam własną firmę), ale tą wyższą składkę trzeba opłacać minimum 3 miesiące, a wiadomo róznie może być - jak urodzę miesiąc wcześniej to mi to przepadnie.
ja kiedys pytałam w Zusie jak to jest zebym dostała wieksze macierzynskie to babka powiedziała mi ze i tak liczy sie srednia z 12 miesięcy i wyliczyłam sobie ze jesli podniosłabym w lutym (a dzialalnosc mam od 10.2009) to ja musiałabym im dodatkowo dać 4000zł a oni by mi dali 3000zł.. bo po macierzynskim dalej musiałabym płacic wyzszą stawke..
takze w moim przypadku to nie wchodziło w gre..
poza tym ja płace ten promocyjny zus nie wiem jaki Ty płacisz.. mi wychodzi okolo 350zł za miesiąc

ewelinka2106 gratuluje synka.. a lekarz cos mówił na wage maleństwa? jesli nic to moze tak ma być..

reklama
Ewelinka gratuluję wizyty:) no i synka oczywiście:)
Nekatarynka ale teraz zmieniło się coś w zusie, ja też jestem na małym tyle co ty narazie; już mi to sprawdzała księgowa i można podnieść sobie jakąś tam dodatkową składkę ubezpieczenia (są rózne stawki) - trzeba to zrobić minimum 3 miesiace przed porodem bo inaczej nie będzie się liczyc, i tak np. jakbyś opłacałą sobie przez te 3 miesiące coś ponad 600zł to potem masz przez 20 tygodni grubo ponad 2000zl, jeśli opłacałabyś sobie przez 3 miechy 2600 to potem byś miała przez 20 tygodni ponad 5000zł miesięcznie...
kiedyś zus kwestionował te sprawy, ale ostatnio sąd najwyższy przyznał kobiecie ktora tak zrobiła rację i do tego czasu podobno można tak robić...
tylko nigdize nie mogę znaleźć dokłądnie jakie stawki miały to by być

Ewelinka gratuluję wizyty:) no i synka oczywiście:)
Nekatarynka ale teraz zmieniło się coś w zusie, ja też jestem na małym tyle co ty narazie; już mi to sprawdzała księgowa i można podnieść sobie jakąś tam dodatkową składkę ubezpieczenia (są rózne stawki) - trzeba to zrobić minimum 3 miesiace przed porodem bo inaczej nie będzie się liczyc, i tak np. jakbyś opłacałą sobie przez te 3 miesiące coś ponad 600zł to potem masz przez 20 tygodni grubo ponad 2000zl, jeśli opłacałabyś sobie przez 3 miechy 2600 to potem byś miała przez 20 tygodni ponad 5000zł miesięcznie...
kiedyś zus kwestionował te sprawy, ale ostatnio sąd najwyższy przyznał kobiecie ktora tak zrobiła rację i do tego czasu podobno można tak robić...
tylko nigdize nie mogę znaleźć dokłądnie jakie stawki miały to by być
cos mi sie obiło o uszy ale ze dopiero ta ustawa na byc w sejmie rozpatrywana.. zadzwon do zusu i zapytaj moze cos CI powiedzą..
daj znac jak się czegoś dowiesz.. bo moze bym się załapała..

Nektarynko mowił ze wszystko jest w normie. Ale jednak i tak sie martwie :-(

I dziekuje wszystkim dziewczynką za trzymanie kciukasów:tak:
wejdz sobie tutaj i sprzawdz
Fertility Calendar, Pregnancy Calendar, Ovulation Calendar Calculator and Symptoms

wybierasz kiedy ostatnia @ lub co innego i na konkretny dzien wskazuje ile dzidzia powinna wazyc..
miedzy mna a tobą jest 2t1d roznicy czyli Twoja dzidzia powinna wazyc okolo 974g
a 830g to jakies 25t4dzien.. to az tak wielka roznica nie jest.. dzidzia moze byc drobna po rodzicach.. nie wszystkie dzieci odzą sie po 3500-4000 g..

..

wejdz sobie tutaj i sprzawdz
Fertility Calendar, Pregnancy Calendar, Ovulation Calendar Calculator and Symptoms

wybierasz kiedy ostatnia @ lub co innego i na konkretny dzien wskazuje ile dzidzia powinna wazyc..
miedzy mna a tobą jest 2t1d roznicy czyli Twoja dzidzia powinna wazyc okolo 974g
a 830g to jakies 25t4dzien.. to az tak wielka roznica nie jest.. dzidzia moze byc drobna po rodzicach.. nie wszystkie dzieci odzą sie po 3500-4000 g..

Masz racje. ale jednak nutka zamartwienia zawsze pozostaje. Mam nadzieje ze moj skarbek szybko dogoni wasze wielkoludy ;D

Ewelinka nie ma sie czym stresować ważne, zeby maluch przybierał na wadze. Mam kumpele, która jest w 36 tc i jej maluch waży 1700 a powinien prawie 2000.

Kuzyn już pojechał. Dostaliśmy zaproszenie na ślub na 21 sierpnia i wszystko zależy od maluszka kiedy przyjdzie na świat:)

Ola_ mąż mi mówi,że podobno te 3 miesiące nie dotyczą macierzynskiego tylko chorobowego (gdybys chciala dostawać chorobowe wyższe) a w przypadku macierzynskiego mozesz opłacać krócej... Dowiadywał się od swojej księgowj ale jak widać co księgowa to inna wersja.Zusu nie ma co pytać bo będą bronic swoich interesów. Też mam firmę i również zastanawiam sie nad podniesieniem składki...

Ethele tutaj wizyty w szpitalu. Są na przemian jedna u lekarza pierwszego kontaktu, następna w szpitalu gdzie będziemy rodzić.
Tam robią USG i ewentualnie jakieś potrzebne badania. Nie ma tu badań ginekologicznych, chyba że jakaś konieczność.

Gratuluję udanych wizyt!!!!!

Dziewczyny waga jaką podają nam na USG jest wagą orientacyjną, nie ma się co przejmować Ewelinka.
A po drugie dzieci teraz rosną raz szybciej raz wolniej i nie ma co porównywać.
Ponad 800 g to jest ok.

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry