reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpień 2010

Pajkoo dodatkowe te płatne? To będziesz pewnie musiała przynosic kaske do firmy bo z wynagrodzenia Ci juz nie odejma..bo go nie bedzie . Chyba że szef Ci gratis zrobi ;-)
U mnie mąż pracuje w tej samej firmie dlatego jemu odtracaja nasze dwie składki.

reklama
Pajkoo dodatkowe te płatne? To będziesz pewnie musiała przynosic kaske do firmy bo z wynagrodzenia Ci juz nie odejma..bo go nie bedzie . Chyba że szef Ci gratis zrobi ;-)
U mnie mąż pracuje w tej samej firmie dlatego jemu odtracaja nasze dwie składki.
my mamy tak, ze wszyscy pracownicy mają podstawowe ubezpieczenie ale w prywatnej firmie i tam 30 zł płaci zakład pracy. A potem mogę sobie wykupić dodatkowych lekarzy. I zastanawiam się czy mi to co wszyscy pracownyct mają będzie płacil czy to też mi zabiorą. Bo np mam tam medycyne pracy.

Dzień doberek :-)

m-f22, no to w takim razie gratuluję synusia :-)

Co do tych wszystkich urlopów i zasiłków z zusu, to ja nie mam bladego pojęcia, a że jestem zarejestrowana w PUP to i teraz i po porodzie guzik dostanę. :-( No nie licząc becikowego ;-)
A ja znów muszę jechać do pośredniaka, bo wczoraj miałam obowiązkową wizytę, ale terminy zapisów na szkolenia są od dzisiaj. Wkurzyłam się trochę, bo przez całe miasto muszę się tramwajami telepać i pośredniak za bilety nie oddaje, a facet w tym pokoju szkoleń był kompletnie nie kumaty. :angry:
Ach...
cóż zrobić...szykuje sie i jadę :sorry2:
Miłego dzionka dziewczyny :-)
P.S. W Łodzi pogoda piękna. Słońce świeci, niebo niebieskie, co prawda chłodno trochę jest, ale do południa może się rozkręci :-)

Witam "z rana" :-D

Kobietki jeżeli chodzi o macierzyński to jak napisałyście trwa on 20 tygodni (po obowiązkowych 14 można wrócić do pracy). Ale jest jeszcze jedna rzecz. Od tego roku przysługuje dodatkowe 2 tygodnie urlopu i te 2 tygodnie jest już na wniosek. Aby pracodawca musiał wyrazić zgodę na te dodatkowe 2 tygodnie macierzyńskiego to trzeba na co najmniej 7 dni przed ich rozpoczęciem złożyć stosowny wniosek, bo jak się nie zachowa tego terminu to pracodawca może odmówić.
A więc w sumie czeka nas 22 tygodnie :tak: choć to i tak malutko z takim szkrabkiem małym :zawstydzona/y:

A co do urlopu wychowawczego to przysługuje on każdej pracującej. Tylko zasiłek wychowawczy naliczany jest tylko w przypadku, gdy kwota dochodów na jednego członka rodziny nie przekracza chyba 504zł - tak jak zasiłek rodzinny.

U mnie pogoda taka sobie, ale lepiej niż wczoraj ;-)

Milusia współczuję problemów z nerkami...

m-f22 niezła niespodzianka :-D będziesz miała teraz parkę - moje marzenie :tak:

pajka na pewno to będziesz musiała sobie opłacić sama, w przeciwnym wypadku zostaniesz wyłączona z ubezpieczenia grupowego.. dodam jeszcze, że przy ubezpieczeniu jakimkolwiek, zakład ubezpieczeń przewiduje także "odszkodowanie" z tytułu urodzenia dziecka. ponieważ ja i mój mąż byliśmy zgłoszeni do ubezpieczenia grupowego przez zakład pracy dostaliśmy dodatkowo 1500 zł z naszych ubezpieczeń..

a ze szpitala dostajesz normalnie wypis, że byłaś, że urodziłaś, ile dzieci i który to był poród...

Kiniusia daj iml4 i nie jeździj tam;-)
taktojest z PUPami ;-)
a becikowe nie bedzie przyslugiwac ci to większe?

Marulko ale Pajce płacił zakład to ubezpieczenie więc moze nadal będą jej opłacać w końcu zatrudnienie trwa.

ja na pewno będę szła na wychowawczy, ale nie kwalifikuje sie na płatny :p wiec juz teraz myslimy jak sie zabezpieczyc. Na razie mysle, ze pojde na 10-11 miesięcy na wychowawczy a potem się zobaczy :) jak maluch bedzie miał 1,5 roku to u mojej mamy już będzie mógł śmigać.
Jeszcze urlop do wybrania będę miała za 2010 rok więc będzie fajnie:) i te 2 tygodnie pewnie też wezme bo jak będę składała pismo o wychowawcze to i złożę pismo o te 2 tygodnie :)

pajka na pewno to będziesz musiała sobie opłacić sama, w przeciwnym wypadku zostaniesz wyłączona z ubezpieczenia grupowego.. dodam jeszcze, że przy ubezpieczeniu jakimkolwiek, zakład ubezpieczeń przewiduje także "odszkodowanie" z tytułu urodzenia dziecka. ponieważ ja i mój mąż byliśmy zgłoszeni do ubezpieczenia grupowego przez zakład pracy dostaliśmy dodatkowo 1500 zł z naszych ubezpieczeń..

a ze szpitala dostajesz normalnie wypis, że byłaś, że urodziłaś, ile dzieci i który to był poród...

Marulka to nie jest takie ubezpieczenie.
Moze powiem jak to wygląda. Niektóre firmy korzystają z prywatnych przychodni np Medicover, Polimed, Lim, Luxmed. Mój zakład pracy wykupuje każdemu pracownikowi pakiet w takiej przychodni i tam jest lekarz medycyny pracy, lekarz pediatra i ginekolog i internista. Jeżelui chcę mieć szerszy pakiet dopłacam groszowe sprawy sama.
To nie jest takie ubezpieczenie jak z PZU np.
I własnie jestem ciekawa czy zakład mino, ze nie będę wykonywała świadczenia, ale będę pracownikiem tej firmy bo zwolnić mnie nie mogą czy będę miała chociażby tą podstawę co ma każdy pracownik u nas za darmo.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
no kochana to już info bezpośrednio w zakładzie musisz uzyskać.. bo zatrudnienie nie ustaje, ale nie świadczysz pracy dla zakładu więc nie wiem czy zakład zapewnia ci nadal świadczenia... nie mam bladego pojęcia.

reklama
Kiniusia daj iml4 i nie jeździj tam;-)
taktojest z PUPami ;-)
a becikowe nie bedzie przyslugiwac ci to większe?

Marulko ale Pajce płacił zakład to ubezpieczenie więc moze nadal będą jej opłacać w końcu zatrudnienie trwa.
Jeszcze nie wiem dokładnie jak oni je wyliczają, poza tym , z M. weźmiemy ślub może w czerwcu jak zdążymy i też nie wiem jak oni to policzą, z ilu m-cy itd.
Oczywiście wnioski stosowne złożę ;-)
A l4 to pupu na razie nie mogę zanieść, ponieważ mam to szkolenie. Ale po nim to już tylko l4 ;-)
Dobra, zbieram sie i jadę :-)
Buziaki :-)

Do góry