reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpień 2010

Witajcie dziewczynki :-D
Później będę nadrabiać to co naskrobałyście:tak:
Wpadam,żeby powiedzieć,że wczoraj miałam wizytę. Musiałam troszkę oswoić się z nową informacją, dlatego dopiero dzisiaj zdaję relacje.
badanie fotelowe- oki,szyjka ładna, mocz nie bardzo- dostałam antybiotyk(po nim ma już na 100% byc dobrze). Pogadał, popytał i miał być koniec wizyty,a usg chciał robić dopiero na nastepnej wizycie. Zapytałam czy może dzisiaj usg zrobić,bo na 100% chciałabym byc pewna co do płci, a ostatnio bobas tak się ułożył,że średnio było widać. Zgodził się. Patrz,patrzy i co???? Mówi,że chłopak, a ja takie gały:szok::szok::szok:. Mówię,że co a on zaraz pokażę co. Ptaszek z jajkami jak się patrzy. I tak z mojej 90% dziewczynki zrobił się 100% chłopczyk. :-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D
Fotki nie dostałam, pomiarów nie robił, tylko sprawdził płeć. Na następnej wizycie go jeszcze przycisnę,żeby dobrze popatrzył, żeby na porodówce niespodzianki nie było he he.

Pozdrawiam Was mamusie, trzymam kciuki za wizyty i miłego dzionka życzę.
PS u nas dzisiaj imieniny w firmie więc pewnie nie popiszę z Wami. Buziole dla Was

Jaka miła niespodzianka, gratuluję:-)

Dziewczyny potrzebuję porady.
Wiem, że po macierzyńskim mogę wykorzystać urlop wychowawczy na pierwsze dziecko, bo synek jeszcze nie skończył 4 lat, a potem na drugie,tyle wyczytałam z kodeksu pracy.Pytanie mam takie, czy przysługuje mi ten urlop wychowawczy na pierwsze dziecko jeżeli go przerwałam, i musiałam napisać, że rezygnuję z urlopu.
Umowę mam do końca 2014 roku.

reklama
Jaka miła niespodzianka, gratuluję:-)

Dziewczyny potrzebuję porady.
Wiem, że po macierzyńskim mogę wykorzystać urlop wychowawczy na pierwsze dziecko, bo synek jeszcze nie skończył 4 lat, a potem na drugie,tyle wyczytałam z kodeksu pracy.Pytanie mam takie, czy przysługuje mi ten urlop wychowawczy na pierwsze dziecko jeżeli go przerwałam, i musiałam napisać, że rezygnuję z urlopu.
Umowę mam do końca 2014 roku.

Do ukończenia przez dziecko 4 roku życia możesz wykorzystac urlop podzielony na części,na 2 na pewno,na wiecej nie jestem pewna.Ja nie wykorzystuje całego uropu,mi zostanie 2 misiace,wiec je wykorzystam po macierzyńskim.

Zasiłek macierzyński to tak zwany wychowawczy mam racje a czy to nie zalerzy od tego na jaki czas sie ma umowe podpisaną

tutaj jest wszystko fajnie napisane
Urlop macierzyński 2010 > wymiar urlopu macierzyńskiego 2010 - w-spodnicy.pl

https://www.babyboom.pl/forum/members/martuska85-68437.html martuśka85 znajoma "załatwiała" sobie pracę by otrzymać macierzyński i z tego co mi mówiła, wystarczyło 1 m-c przepracować, później iść na l4 i teraz, bo już urodziła jest na macierzyńskim. Wiadomo im dłużnej się pracuje tym lepiej, ale czasami trzeba kombinować... Jak coś to w ZUS-ie powinni Ci udzielić inf. co i jak.

Mama Aneta "Zasiłek macierzyński to tak zwany wychowawczy" to całkiem co innego. Tak jak napisała monika8112 macierzyński jest określony i zależy od ilości dzieci, (1 dziecko ok. 20 tyg., na bliźniaki dłużej) a wychowawczy jest po macierzyńskim i zależny od dochodów rodziny.

Ja już zmykam, spokojnej nocy mamusie :-)

Panienka tak zasiłek wychowawczy moze miec osoba, której dochód w rodzinie na 1 cżłonka rodziny nie przekracza 540 zł.Urlop wychowawczy jest bezpłatny i moze wynosić 3 lata.

Witajcie dziewczynki :-D
Później będę nadrabiać to co naskrobałyście:tak:
Wpadam,żeby powiedzieć,że wczoraj miałam wizytę. Musiałam troszkę oswoić się z nową informacją, dlatego dopiero dzisiaj zdaję relacje.
badanie fotelowe- oki,szyjka ładna, mocz nie bardzo- dostałam antybiotyk(po nim ma już na 100% byc dobrze). Pogadał, popytał i miał być koniec wizyty,a usg chciał robić dopiero na nastepnej wizycie. Zapytałam czy może dzisiaj usg zrobić,bo na 100% chciałabym byc pewna co do płci, a ostatnio bobas tak się ułożył,że średnio było widać. Zgodził się. Patrz,patrzy i co???? Mówi,że chłopak, a ja takie gały:szok::szok::szok:. Mówię,że co a on zaraz pokażę co. Ptaszek z jajkami jak się patrzy. I tak z mojej 90% dziewczynki zrobił się 100% chłopczyk. :-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D
Fotki nie dostałam, pomiarów nie robił, tylko sprawdził płeć. Na następnej wizycie go jeszcze przycisnę,żeby dobrze popatrzył, żeby na porodówce niespodzianki nie było he he.

Pozdrawiam Was mamusie, trzymam kciuki za wizyty i miłego dzionka życzę.
PS u nas dzisiaj imieniny w firmie więc pewnie nie popiszę z Wami. Buziole dla Was

Gratuluje synka - to są własnie te 90-100% dziewczynki :p :) ale chyba się cieszysz??

Do ukończenia przez dziecko 4 roku życia możesz wykorzystac urlop podzielony na części,na 2 na pewno,na wiecej nie jestem pewna.Ja nie wykorzystuje całego uropu,mi zostanie 2 misiace,wiec je wykorzystam po macierzyńskim.

urlop wychowawczy może być podzielony nawet na 4 części ważne, zeby drugi rodzic złożył pismo, ze nie będzie korzystał z urlopu wych. w tym czasie i dziecko nie może skonczyc 4 lat.

dziewczyny te doswiadczone jak to jest z macierzyńskim on z automatu przysługuje czy trzeba wniosek skladac jak to jest?

paajko ja dostalam po porodzie w szpitalu pismo potwierdzajace, ze w danym dniu odbyl sie porod i ze przysluguje mi urlop macierzynski. Maz zaniosl to do pracy i naliczono mi macierzynski wowczas. Nie wiem czy tak jest wszedzie.

witam

gratuluję synusia któy zamienił sięz córeczki ;-) i córusi:-)

Pajko trzeba wniosek złożyć o zasiłek macierzyński. wszystko powie Ci kadrowa

Ostatnia edycja:
Witam sierpniowe mamusie
Chyba pogoda nam się robi u mnie. U mnie słoneczko świeci no i lepszy humorek dzieki temu.
Bogusia nie przemeczaj sie, wszytko moze poczekac maluszek jest najwazniejszy teraz.
m-f22 gratuluje chłopaczka :) a macie dla chłopczyka imie? kupywałaś już cos dla dziewczynki? ja tez biore antybiotyk to chyba norma jak słysze to co druga bierze, chociaz ja sie juz ciesze bo wczoraj ostatni wzielam w koncu bielizna bedzie czysta uff. Tylko aplikacja na początku sprawiała mi straszny problem bo te tabletki sa strasznie ostre ale mama poradziła przed aplikacja do cieplej wody i potem szło szybciutko bez problemow.
Ja chyba zaczne brac witaminę C bo wydaje mi sie że jestem przeziebiona wciaz czuje stan podgorączkowy kurcze no i katar. Albo rutinoskorbin.

A mam do was takie pytanie bo kurcze słoneczko wychodzi a ja taka blada na buzi, nie wiecie czy w ciąży można stosowac samoopalacz albo jakies kremy brązujące żeby tylko nabrac jakiegos zdrowego kolorytu. Czytałam opinie na necie i są podzielone wiec nie wiem. A jak byłam ostatnio u gin zapomnialam sie zapytac (zawsze za duzo mam do niej pytan hehe).
udanych wizyt zycze dziewczynki no i udanego dnia przedewszytkim i weekednd juz za kilkanaście godzin (teraz do pracy trzeba :()

U mnie w firmie wniosek o macierzyński jest skladany wraz z informacja ze szpitala o urodzeniu dziecka no i ewentualnie ta informacja o przedłuzeniu macierzyńskiego (14 dni).

Ostatnia edycja:
Dokumenty potrzebne do urlopu macierzyńskiego. Dokumentami wymaganymi do wypłaty zasiłku macierzyńskiego są: zaświadczenie o przewidywanej dacie porodu - za okres przed porodem, skrócony odpis aktu urodzenia dziecka - za okres od dnia porodu oraz oświadczenie o urodzeniu pierwszego lub kolejnego dziecka. Do wypłaty tego zasiłku w przypadku przyjęcia dziecka na wychowanie wymagane jest zaświadczenie o wystąpieniu do sądu z wnioskiem o wszczęcie postępowania w sprawie przysposobienia dziecka lub przyjęcia dziecka na wychowanie w ramach rodziny zastępczej. Jeżeli zasiłek jest wypłacany przez ZUS, do jego wypłaty niezbędne jest zaświadczenie płatnika składek wystawione na druku ZUS Z-3 oraz zaświadczenie pracodawcy o okresie udzielonego urlopu macierzyńskiego lub urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego - w przypadku pracowników, natomiast w przypadku pozostałych ubezpieczonych niezbędne jest zaświadczenie płatnika składek na druku ZUS Z-3a.

ale mi własnie nie chodzi o zasiłek tylko normalny przysługujący mi urlop macierzyński :) a to chyba jest coś innego niż zasiłek macierzyński.
Tobie chodzi o zasiłek macierzynski ten po porodzie 20 tygodni czy urlop wychowawczy?? bo sie pogubiłam ;-)

Pajkoo w czasie urlopu macierzyńskiego przysługuje Ci zasiłek macierzyński...rozumiesz?
Pojecie zasiłku to nie okres w czasie a sposób wypłaty ...
Po porodzie tzn pod dnia porodu przysługuje Ci urlop macierzyński w wymiarze a za urlop macierzyński - zasiłek macierzyński płacony przez ZUS ( pow. 20 pracownikow wypłaca pracodawca a on rozlicza sie z zus)

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry