reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpień 2010

milusia współczuję kłopotów z nerkami.Oby szybko mineły, byś mogła w pełni cieszyć się rosnącym brzuszkiem;-)

Ja po wizycie. Szyjka zamknięta,dzidzia dobrze się rozwija,,nic między nóżkami nie wyrosło więc na 100% dziewczynka.
Zdjęcie z usg wkleję w odpowiednim wątku.

gratuluję córeczki :)

dziewczyny ja nie chcę krakać ale może Bambusi wyszło coś nie tak w tych badaniach że się od wczoraj nie odzywa:( miejmy nadzieję że to chwilowy brak neta albo coś!

bambusia odezwij się!

Monika prosżę nawet tak nie myśl. Ja widziałam,z e nie było jej na BB wiec moze ma cos z netem OBY. Jestem dobrej myśli.

witam chyba nie mam szans was nadrobić bo sobie zaległości narobilam ale zaraz spróbuje byłam dziś na usg i już wiem kto zamieszkuje mój brzucho bedziemy mieli
DZIEWCZYNKE !!!!!!!!!!!!!!!!!

Gratuluje córeczki

ja już się żegnam dobrej nocy :) ide farbę zmywać z włosów :p :p

Dzieki Dziewczyny za Wasze opinie, te forum jest naprawde przydatne dla mnie, bo zawsze moge uzyskac tutaj cenne porady :) !

jeżeli masz juz problemy z Twoim facetem to uważaj, bo tak jak obiecuje pieniążki tak szybko może się z tego wycofać. Pomyśl o sobie i dziecku, zeby przynajmniej ojcostwo uznał a nie musi nosic jego nazwiska.

reklama
Dziewczyny mam pytanko - jak dlugo trzeba pracowac, zeby dostac zasiłek macierzynski? jest jakis okreslony czas czy moze to byc nawet 1 dzien? gdzie znalezc info na ten temat, bo w kodeksie pracy nie widze :|

Znalezione na innym forum...

najbezpieczniej płacić składki przez pół roku przed porodem,żeby mieć zasiłek macierzyński i nie było podejrzeń o wyłudzenie
a wychowawczy będzie zależał od tego na jaki okres będziesz miała umowę

Warunkiem skorzystania z urlopu wychowawczego w celu sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem jest przynajmniej 6-miesięczny okres zatrudnienia, do którego wlicza się wszystkie poprzednie okresy zatrudnienia, bez względu na formę czy sposób ustania zatrudnienia, a także:
• okres urlopu macierzyńskiego,
• okres pracy
nakładczej, w którym chałupnik uzyskiwał wynagrodzenie
w wysokości co najmniej 50% wynagrodzenia uznanego w danym czasie za najniższe,
• okresy pobytu za granicą, w związku ze skierowaniem współmałżonka do pracy w służbie dyplomatyczno-konsularnej,
• okres pobierania zasiłków dla bezrobotnych i zasiłków szkoleniowych, okres pobierania stypendium w czasie stażu.

Pracownicy
zatrudnionej na podstawie umowy
o pracę na okres próbny, na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy także przysługuje urlop wychowawczy, jednak na czas nie dłuższy niż do końca okresu, na jaki została zawarta ta umowa. Podobne prawo przysługuje pracownicy, która przed wystąpieniem o urlop wychowawczy wypowiedziała umowę o pracę. Może otrzymać ona urlop na czas nie dłuższy niż do dnia, w którym kończy się okres wypowiedzenia umowy o pracę.

Dziewczyny mam pytanko - jak dlugo trzeba pracowac, zeby dostac zasiłek macierzynski? jest jakis okreslony czas czy moze to byc nawet 1 dzien? gdzie znalezc info na ten temat, bo w kodeksie pracy nie widze :|

Zasiłek macierzyński to tak zwany wychowawczy mam racje a czy to nie zalerzy od tego na jaki czas sie ma umowe podpisaną

Zasiłek macierzyński to tak zwany wychowawczy mam racje a czy to nie zalerzy od tego na jaki czas sie ma umowe podpisaną

macierzyński masz płatny 100% tak jak zwolnienie L4, ale tylko przez 20 tyg.jeżeli masz pierwsze dziecko każde kolejne 2 tyg.więcej czy jakoś tak, a wychowawczy dostaje rzadko kto, bo sprawdzają dochody na członka rodziny.więc ja np.nie mam co liczyć na wychowawczy dlatego po macierzyńskim wracam do pracy:(

nie wiedziałam że już tak późno zmykam spać.dobranoc i do jutra!

Ostatnia edycja:
https://www.babyboom.pl/forum/members/martuska85-68437.html martuśka85 znajoma "załatwiała" sobie pracę by otrzymać macierzyński i z tego co mi mówiła, wystarczyło 1 m-c przepracować, później iść na l4 i teraz, bo już urodziła jest na macierzyńskim. Wiadomo im dłużnej się pracuje tym lepiej, ale czasami trzeba kombinować... Jak coś to w ZUS-ie powinni Ci udzielić inf. co i jak.

Mama Aneta "Zasiłek macierzyński to tak zwany wychowawczy" to całkiem co innego. Tak jak napisała monika8112 macierzyński jest określony i zależy od ilości dzieci, (1 dziecko ok. 20 tyg., na bliźniaki dłużej) a wychowawczy jest po macierzyńskim i zależny od dochodów rodziny.

Ja już zmykam, spokojnej nocy mamusie :-)

Dobry wieczorek dziewczyny.

Od niedzieli niemialam neta bo ciagle jeszcze u mnie remont jak narazie podlaczylam komputer tak profilaktycznie .... jeszcze takiego biurka to niemialam aby klawiature trzymac na kolanach ale coz chce sie miec ladnie to trzeba pocierpiec .... normalnie stesknilam sie za wami przez te kilka dni az mosialam jakos sobie komputer wlaczyc aby zobaczyc co u was sie dzieje niewiem czy nadaze was nadrobic ale postaram sie .... ogolem samopoczucie dobre tylko dzis caly dzien prawie nic niejadalam bo ciagle wymiotowalam... moze ten kurz kto wie ....??? w niedziele troszke przegielam z dzwiganiem bo dostalam takich boli ze mosialam sie polozyc tak mnie ciagnelo do dolu i malenka nic niedawala znaku normalnie sie wystraszylam ,, ale godz pozniej dala mi popalic wiec odrazu mordka mi sie usmiechnela :)

pozdrawiam was cieplo

mówie juz dobrej nocy ... do jutra

Ostatnia edycja:
Witajcie dziewczynki :-D
Później będę nadrabiać to co naskrobałyście:tak:
Wpadam,żeby powiedzieć,że wczoraj miałam wizytę. Musiałam troszkę oswoić się z nową informacją, dlatego dopiero dzisiaj zdaję relacje.
badanie fotelowe- oki,szyjka ładna, mocz nie bardzo- dostałam antybiotyk(po nim ma już na 100% byc dobrze). Pogadał, popytał i miał być koniec wizyty,a usg chciał robić dopiero na nastepnej wizycie. Zapytałam czy może dzisiaj usg zrobić,bo na 100% chciałabym byc pewna co do płci, a ostatnio bobas tak się ułożył,że średnio było widać. Zgodził się. Patrz,patrzy i co???? Mówi,że chłopak, a ja takie gały:szok::szok::szok:. Mówię,że co a on zaraz pokażę co. Ptaszek z jajkami jak się patrzy. I tak z mojej 90% dziewczynki zrobił się 100% chłopczyk. :-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D
Fotki nie dostałam, pomiarów nie robił, tylko sprawdził płeć. Na następnej wizycie go jeszcze przycisnę,żeby dobrze popatrzył, żeby na porodówce niespodzianki nie było he he.

Pozdrawiam Was mamusie, trzymam kciuki za wizyty i miłego dzionka życzę.
PS u nas dzisiaj imieniny w firmie więc pewnie nie popiszę z Wami. Buziole dla Was

Ostatnia edycja:
reklama
Witajcie z rana:) Ja dziś wcześnie bo planuję posprzątać całe mieszkanie. Nie wiem co z tego wyjdzie, ale plan jest;)
Bogusia kobieto nie przemęczaj się, fajnie, że masz remont i sobie wszystko na nowo urządzasz, ale dbaj o siebie;/
m-f22 no proszę prosze jaka niespodzianka, to jakby nie zrobił ci usg to byś dalej myślała, że będzie mała księżniczka;p ale oczywiście gratuluję:) no i nie martw sie bakteriami w moczu bo to przechodzi chyba każda cieżarna mamusia

miłego dnia kobietki, nie wiem jak u mnie zimno czy ciepło, ale słonko już świeci;)) to już coś:)

Do góry