reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

SIDS - Śmierć łóżeczkowa / Czy kłaść dziecko na boku?

Cześć!
zastanawiamy się czy kłaść naszego 6dniowego niemowlaka na boczek?
Jak Wy kładziecie swoje maluchy? Niby ręka wystaje i nie powinien sam się przenieść na brzuch.
Dodatkowo: zmieniacie strony boku? Raz lewa raz prawa aby główka nie była "odkształcona"?

Dzięki z góry za pomoc!

reklama
Rozwiązanie
Przekladalam z jednego boku na drugi, później plecy i brzuch. Zalecenia ortopedy to nawet do 5godzin na brzuchu kiedy się dziecko pilnuje. Mojej głowa zaczęła się odkrztalcac na bokach, pomogła specjalna poduszka, bo ona nawet na plecach dawała głowę na bok. Teraz ma ładną.
Podkładałam jej od stóp do pępka zwinięta pieluchę, żeby się nie odwróciła przypadkowo. Później to już wiadomo, dziecko śpi sobie jak chce.
Cześć!
zastanawiamy się czy kłaść naszego 6dniowego niemowlaka na boczek?
Jak Wy kładziecie swoje maluchy? Niby ręka wystaje i nie powinien sam się przenieść na brzuch.
Dodatkowo: zmieniacie strony boku? Raz lewa raz prawa aby główka nie była "odkształcona"?

Dzięki z góry za pomoc!
My kładliśmy Naszego synka na boki, raz na jeden raz na drugi boczek, tak Nam doradzały położne i pielęgniarki w szpitalu. Zawsze ja albo partner mieliśmy oko na Naszego bobaska więc nie było mowy żeby coś Mu się stało.
Teraz synuś ma 7 miesięcy i śliczną symetryczną główkę.

Córkę kładłam na bokach i długo tak spała.
Z synem tak się nie dało, bo bardzo szybko nauczył się przewracania na plecy z pozycji na boczku. Tak więc spał na plecach, albo nawet na brzuszku czasami, bo też miał taki okres, że najlepiej mu się spało na brzuszku.

Moja córka od początku zasypiała na plecach. Na boku się nie dała położyć bo od razu i tak plecy. Pozycję na plecach doradziła nam pani neonatolog i pediatra. Łóżko swoje mam koło łóżeczka dziecka więc cały czas w nocy nasłuchuję. Córcia ma 9 miesięcy i główka bardzo kształtna i symetryczna. Teraz już sobie sama wybiera pozycję i śpi zazwyczaj na boku w dzień a w nocy na brzuchu.

U nas zawsze na plecach lub na brzuchu (na mnie lub gdy byłam obok). Na bokach ponoć nie zbyt bezpiecznie dla bioderek no i może spaść na brzuch gdy nie widzimy.

Co do sids to polecam poczytać o zasadach bezpieczeństwa snu niemowlęcia.
Screenshot_2019-11-17-12-51-05-684_com.android.chrome.jpg
Screenshot_2019-11-17-12-51-11-491_com.android.chrome.jpg
Screenshot_2019-11-17-12-51-17-918_com.android.chrome.jpg
Screenshot_2019-11-17-12-51-24-956_com.android.chrome.jpg
Screenshot_2019-11-17-12-51-36-473_com.android.chrome.jpg

My kładliśmy Naszego synka na boki, raz na jeden raz na drugi boczek, tak Nam doradzały położne i pielęgniarki w szpitalu. Zawsze ja albo partner mieliśmy oko na Naszego bobaska więc nie było mowy żeby coś Mu się stało.
Teraz synuś ma 7 miesięcy i śliczną symetryczną główkę.

Ostatnia edycja:
reklama
Takie dziecko nie robi nic innego tylko leży 24h na dobę. Nie wyobrażam sobie, żeby miało leżeć tylko na plecach. Nawet w szpitalu położne kładą na boku. No i drzemka pod okiem rodzica może byc na brzuchu.

Przekladalam z jednego boku na drugi, później plecy i brzuch. Zalecenia ortopedy to nawet do 5godzin na brzuchu kiedy się dziecko pilnuje. Mojej głowa zaczęła się odkrztalcac na bokach, pomogła specjalna poduszka, bo ona nawet na plecach dawała głowę na bok. Teraz ma ładną.
Podkładałam jej od stóp do pępka zwinięta pieluchę, żeby się nie odwróciła przypadkowo. Później to już wiadomo, dziecko śpi sobie jak chce.

Rozwiązanie
reklama
Do góry