reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Separacja

A

Alusia8989

Gość
Witam
Chciałabym zapytać co w momencie jeśli dochodzi miedzy mną a mężem do separacji a ja jestem na urlopie wychowawczym. Jakie przysługują mi pieniądze? Dodam że mamy 2 dzieci. Czy należą mi się jakieś pieniądze od państwa czy to jest tylko zależne od tego ile mąż mi da "alimentów" ?
Pozdrawiam i prosze o szybką odpowiedz bo to bardzo wazne dla mnie

reklama
Ojciec ma obowiązek łożyć na utrzymanie dzieci. Jesli nie prowadzicie Państwo wspólnego gospodarstwa domowego (rozstaliście się) moze Pani wnioskować do sądu o alimenty na dzieci. Mozę Pani też zawrzeć stosowną z ojcem dziecka umowę notarialną w tym zakresie.
Odrębną kwestią są alimenty dla Pani.
Jesli nie jesteście państwo w separacji prawnej ma moc art 28 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego:
Art. 28. § 1. Jeżeli jeden z małżonków pozostających we wspólnym pożyciu nie spełnia ciążącego na nim obowiązku przyczyniania się do zaspokajania potrzeb rodziny, sąd może nakazać, ażeby wynagrodzenie za pracę albo inne należności przypadające temu małżonkowi były w całości lub w części wypłacane do rąk drugiego małżonka.
§ 2. Nakaz, o którym mowa w paragrafie poprzedzającym, zachowuje moc mimo ustania po jego wydaniu wspólnego pożycia małżonków. Sąd może jednak na wniosek każdego z małżonków nakaz ten zmienić albo uchylić.

Mąż ma zatem obowiązek przyczynić sie do utrzymania rodziny. Oczywiscie KRiO nie precyzuje zakresu tego przyczynienia, to mozę orzec sąd.
Jesli pozostawalibyście Państwo w separacji prawnej - kwestia alimentów zależałaby od tego kto ponosi winę za rozpad małżeństwa i od tego czy zdaniem sądu urlop jest konieczny dla zapewnienia opieki nad dzieckiem oraz od mozliwości zarobkowych męża. Sam fakt pozostawania na urlopie nie usprawiedliwia domagania się alimentów.

Do góry