reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rzadkie i oryginalne imiona dla dzieci!

larkaa Kalinka jest super!!!!!:tak::-)

femme111 nie wiem dlaczego, ale z Maksymilianem kojarzy mie się chłopczyk z rudymi włoskami i piegami na nosku;-) Tak czy inaczej imię jest bardzo ładne:tak::-)

reklama
Ja poznałam ostatnio Żelisława...
I gdzieś jeszcze pjawiło się imię żeńskie Ulana, ale już nie kojarzę gdzie...

Kalina jest suuuuuper. Jak Malina:-)

Podoba mi się jeszcze Estera:tak:

Witam serdecznie.
Jeszcze niezbyt dokładnie przeczytałam cały wątek ale my z mężem jesteśmy raczej za tym,żeby nie udziwniać imion dzieciom.Wydaje nam się,że robi się tym dzieciom raczej krzywdę na późniejsze lata niż sprawia,że są oryginalne.
Czy syn Michała Wiśniewskiego będzie kimś lepszym i bardziej oryginalnym przez to,że ma na imię Xawier?Czy gdyby nazywał się poprostu Ksawery to byłby innym człowiekiem?Niesądzę.
Oryginalne imię tak ale wszystko w granicach rozsądku,trzeba pomyśleć o tym,że mała Balbinka kiedyś urośnie i co wtedy???Zostanie panią Balbiną-mam koleżankę o tym imieniu i dopóki była dzieckiem wszystko było ok ale kiedy dorosła miała pretensje i żal do rodziców,że wybrali jej to imię.
Więc oryginalne imię tak ale z zastanowieniem się nad tym jak to dziecko kiedy dorośnie bedzie się z nim czuło.
Moja teściowa ma na imię Rozalia,tak jak mama mojej psiapsiółki ale żadna z nich nie chce by tak do nich sie zwracać.Teściowa urzywa drugiego imienia i jest poprostu Danutą,a mama psiapsióły to zdrobniale Róża.
Mam również koleżankę o imieniu Kazimiera(ma obecnie 26lat) ale ona jest dla nas poprostu Kaśką a co najdziwniejsze,że sami rodzice,którzy ją tak nazwali też tak sie do niej zwracają-tzn Kasia.
Z kolei moja ciocia ma na imie Franciszka ale nikt spoza rodziny o tym nie wie,bo dla wszystkich jest to Zośka i nawet imieniy obchodzi w Zofii.
Więc nadając imie brzdącowi naprawdę warto sie zastanowić czy nie jest ono tylko naszym wymysłem.

Ostatnia edycja:
Ale monolog walnęłam,co:szok::baffled:
Nasza córa ma na imię Paulina,na drugie Alicja to po mojej babci.
Gdy wybieraliśmy dla niej imię to wzieliśmy sobie kalendarz i na kartke wypisaliśmy te które nam się najbardziej podobały.
Pod lupe brana była popularna wtedy Julia(chociaż mąż bardzo nie chciał ze wzgledu na to,że wśród znajomych były same Julki) oraz Hanna,Małgorzata,Patrycja,Paulina i Weronika.
Dla chłopca miało byc Mateusz,Mikołaj Tymoteusz,Miłosz,Patryk.
Do każdego z tych imion dopisałam nasze nazwisko i wtedy samo sie tak jakoś ustaliło co i jak:-D:-):tak:
Paulina Alicja Sałata:happy:
Poza tym tatuś to Paweł więc....
Jak bedzie drugie-kiedyś, a będzie to chłopiec to zdecydowanie zostanie Mateuszem Mikołajem,Jeśli miałaby byc dziewuszka to nie mam zielonego pojecia choc obstawiałabym Hannę Weronikę:baffled::happy:

Ostatnia edycja:
Witajcie! Moja koleżanka ma córcię o imieniu Iweta. Druga jej córka ma na imię Jowita. Ja mam dwóch synów : Kamila i Eryka . Jak nadawałam im imiona to o takich u znajomych nie słyszałam, a teraz już trochę jest. Trzeciemu synkowi dam na imię Nikodem. Podoba mi się zdrobnienie Niko. Mówią tak na Mikołaja ale u mnie na osiedlu jest co trzeci chłopiec Mikołaj.

moja corka to Michalina z poczatku nie podobalo mi si eto imie ale z czasem stwierdzilam, ze jest ladne i nie wyobrazam sobie zeby nasza coreczka miala inaczej na imie.

reklama
Do góry