reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Rzadkie i oryginalne imiona dla dzieci!

witam.
ja jesli bedzie dziewczynka a z tego co lekarz twierdzi to podobno bedzie to bedzie nazywac sie Mariam a jak by byl chlopak to by sie nazywal Jasin...a tak na marginesie moja kotka nazywa sie Nadin...
pozdrawiam
Nadin a Nadia to jest coś innegio...
po drugie nie zraża mnie to ponieważ dają kotom i psom imiona ludzkie:
Sonia , Alex, Max, a nawet Kasia , Kaziek,Robcio, Tom, i inne takie....
to już wybór osobisty czy chce się nazwać sojego piupila ludzkim imieniem czy odpowiednim dla zwierząt....

reklama
ja nigdzie nie powiedzialam ze Nadin a Nadia to to samo, tak samo jak Nadine a Nadia to tez nie jest to samo imie...a to ze nazwalam tak a nie inaczej kota to moj wybor:-)

Imię mojej córeczki - Łucja, nie jest może jakoś specjalnie rzadkie czy oryginalne, ale wśród moich najbliższych wzbudziło spore emocje :tak:

O ile moim rodzicom w zasadzie nie przeszkadzało (chociaż narzekali, że kojarzy im się z dziadkiem Lucjanem, ktory był niezbyt lubianą osobą w rodzinie), to teściowie istną batalię toczyli :-)
Najbardziej przeszkadzało im to, że Łucja brzmi chłodno i gryzło im się to z wizerunkiem małej dziewczynki ;-) Strasznie się martwili, jak to zdrabniać będą, non stop o to tyłek truli ;-)

Zdrobnień mamy mnóstwo: Lusia, Luśka, Łucka, Luskers (jak jest niegrzeczna), Lusiczka, Lucysia i milion innych.

A teściowie i tak na małą mówią Małgosia :wściekła/y:
Kiedyś się wkurzę i im wygarnę, co myślę :wściekła/y:

Ka...M - co do imion ludzkich nadawanym zwierzętom ;-)

Moja mama chciała mi dać na imię Diana, babcia walczyła o Agnieszkę - stanęło na Agnieszce. Gdybym miała imię wg mojej mamy, to bym się nazywała jednakowo, jak pies sąsiadów, i szczerze mówiąc chyba by mi to troszkę przeszkadzało ;-) Tym bardziej, że ten pies jest głośny, i sąsiedzi go non stop uciszają drąc się nań "Diana, Diana, cicho" ;-)

Ogólnie sama nie nazwałabym psa ludzkim imieniem ;-)

ja tak samo nie nazwałabym tak psa... ale jeśli ktoś nazywa właśnie tak psy to przykto mi bardzo...
ale nie obchodzi mnie to że za przeproszeniem ktoś mi napisze że jego pies ma na imię Nadin a ja chciałam tak dać córce to mam nie dawać... jak ja tej osoby ani tego psa w życiu na oczy nie widziałam....
hehe trzeba było psu dać imię odpowiednie dla psa a nie człowieka....;-)
jeżeli sąsiadka tak by dała owszem zmieniłabym imię... ale w tym wypadku nie....

a Łucja to też śliczne imię..... :tak:

Ka...M zgadzam sie z tym co piszesz.Ale wiesz raczej jest malo prawdopodobne aby ktos chcial dac dziecku zadkie i malo urzywane imie arabskie (tak jak ja dalam kotu).a pozatym znaczenie imienia kota to po arabsku fitnes/ silownia.:-)

Łucja to bardzo ladne imie :-)

Śliczne imię Mariam-a co oznacza?Nigdy sie z nim nie spotkałam.Kojarzy mi sie z delikatną śliczną dziewuszką:tak:
My już postanowilismy o tym, ze druga kluseczka będzie Maszką(pol.Maria)Lilią:-)
Ostatnio mój tata będąc na placu zabaw z starszą Lenką dostał pytanie czy mój mąż pochodzi ze wschodu, że nadajemy takie imiona:)ani ja ani mój mąż nie mamy korzeni ani rodziny u wschodnich sasiadów-poprostu Bardzo Nam się podobaja rosyjskie imiona.Jak prawie 5 lat temu powiedzieliśmy, ze będzie Lenka to kazdy Nas krytykował, ze rosyjskie,ze źle sie kojarzy a my postawilismy na swoim.
Ja chciałam mieć teraz Saszkę-ale obawiałam się za duzo ludzi, urzędów kojarzy to imię z imieniem męskim-chociaż jak sprawdzaliśmy u źródeł jest imię zarówno męskie i DAMSKIE!!

Mariam to po arabsku Maria. Z tego co wiem to po herbrajsku Maria to Miriam, wiec podobnie:-).Wybralismy to imie gdyz sadze ze bedzie proste do zapamietania i wypowiedzenia dla rodziny w polsce jak i rodziny meza na bliskim wschodze:-).Jest dozo pieknych imion ale uwazam ze trzeba je dostosowac do realiow w ktorych sie mieszka lub w ktorych ma sie wychowywac dziecko...

dziewczyny ale nie ma co patrzeć na znaczenia... bo np Jakub po Turecku znaczy penis....a Amelia w innym języku jakąś chorobę
znów kolejne imię oznacza w innym języku epilepsję więc każde ma jakieś znaczenie....
ja nie szukam jak jest po hebrajsku czy możąe rzymsku czy jeszcze w innym języku.....
dla mnie jeśli to imię to ma być imię i już.....

reklama
Lenka - ja mam mojego Sashę - czyli Saszkę, a wszyscy pytają czy to damskie albo oczywiście czy to ruskie:-) OLAĆ.
Agnieszka, Ka..M - Tak samo jak olać nadawanie zwierzętom ludzkich imion. Zawsze znajdzie się ktoś złośliwy, po prostu róbcie swoje dziewczyny, jeśli Wy będziecie szanować imię swojego dziecka inni też będą to robić.
Ja jak miałam nadać imię Kajetan pierwszemu synowi to moja mama mało zawału nie dostała, a teraz jest Kajeczek, Kajek, Kajtuś, Kajoszek i tak dalej...

Ostatnia edycja:
Do góry