reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rzadkie i oryginalne imiona dla dzieci!

Ja sama na pierwsze imię zostałam bardzo skrzywdzona, dlatego też postanowiłam dzieci nie skrzywdzić tak bardzo jak mnie rodzice skrzywdzili. ;-)
Moje pierwsze imię to Anna :angry:, drugie już lepsze - Liliana :-)
Swoje dzieci nazwałam ładniutko, jak dla mnie. Pierwsza córcia to Amelia (często spotykane) Nicole (nie Nikola!!! proszę nie mylić z Nikolą, gdyż Nicole to zupełnie inne imię). Druga córeczka to Blanka Marika ;-)

A skąd wiesz ze twoim dziewczynkom spodobają się wybrane przez ciebie imiona - Anna to normalne imię rodzice nie mogli przewidzieć ze ci sie nie będzie podobało - co innego jakby ci dali na imię Hermenegilda np ale Anna to zwyczajne imię - w przyszłości twoim córka tez mogą sie nie podobać imiona które im nadałaś - więc czy ich nie skrzywdziłaś okaże sie jak dorosną :-p

Ostatnia edycja:
reklama
Moja córka ma potwornie popularne imię jak widzicie Maja - gdy je nadawałam znałam jedna Maję a teraz ich zatrzęsienie :baffled: druga to Patrycja tez popularne ale juz chyba nie tak bardzo - pasują do naszego bardzo oryginalnego nazwiska ;-)

Z rzadkich imion znam chyba jedno Noemi :sorry2: a i Nike tez rzadkie raczej
nie Naomi tylko Noemi

Ostatnia edycja:
W Polsce śmialiby się z dziecka , że to od samochodu , ale np w Hiszpanii czy krajach Ameryki południowej to po prostu kobiece imię. Swoją drogą samochód wziął nazwę od pięknej kobiety.
.

A to akurat jest na odwrót samochód nazywa się od imienia kobiecego ;-) przyjaciel załozyciela miał córke o tym imieniu i nadał taka nazwe swojej firmie.

W Hiszpani wymawia sie to Mersedes i mnie tez się bardzo podoba :tak::tak::tak:

A mój synek ma na imię Joachim, w zdrobnieniu mówimy na niego Achiś, a moja teściowa Himek (co mi oczywiście się nie podoba).

Jestem tutaj poraz pierwszy :)

Moja córeczka ma na imię Marika, miala być Amelka ale jest ich zatrzesienie.. Nie spotkalam jeszcze nikogo kto ma na imię tak jak moja córcia :)

Ja pracuję w szkole i w przedszkolu i znam kilka dzieci o imieniu Marika. Ostatnio tez popularne stało się Blanka, Lena, Maja. Z bardziej "nietypowych", bo rzadko spotykanych imion jest Inka, przynajmniej ostatnio się tego imienia nie daje. Jak mi babcia tej dziewczynki mówiła, że ma wnuczkę, ja zapytałam o imię, a ona na to, że "Inka", to od razu zaczęła się tłumaczyć, dlaczego takie imię rodzice dali, jakby w tym widziała coś dziwnego... a ja nawet miny żadnej nie zrobiłam, która mogłaby okazać moje zdziwienie, ona sama tak zareagowała, chyba dlatego, że może inni ludzie ją o to pytali, co rodziców skłoniło do nadania takiego imienia. Może warto się czasem skonsultować z rodziną, wybierając imię... Nie musi być popularne, ale bardziej "przystępne".

A jeszcze jedno słowo odnośnie "Nicole". Miałam taką dziewczynkę w klasie, która miała tak na imię, a i tak wołali na nią wszyscy "Nikola", ludzie mogą nie wiedzieć, że to 2 różne imiona, poza tym, łatwiej im jest mówić "Nikola", bo brzmi bardziej polsko niż "Nikol" (w wymowie napisałam, żeby nie było).

Littonia ja jak miałam 12-13 lat to podobały mi się imiona właśnie Blanka Marika i wtedy tak chciałam nazwać swoją córkę, jeśli takową bym miała. Nawet taką samą kolejność miałam ułożoną.

reklama
Do góry