reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ryzyko stanu przedrzucawkowego

godknowswho

Zaciekawiona BB
Cześć,
Czy któraś z Was robiła test z krwi na sFLT-1 ? Obok pappy też jest markerem stanu przedrzucawkowego.

Ostatnia edycja:
reklama
Miałaś może określone ryzyko preeklampsji z badania prenatalnego? U mnie nie dało się określić więc doktor wspomniała o tych badaniach.

W którym tygodniu je robiłaś?
Nie mialam oceny z badania prenatalnego. O ile dobrze pamiętam badanie było w 20 tygodniu ciąży. Ryzyko 1:57.

O, to reasumując jestem w identycznej sytuacji. Czy wtedy miałaś wprowadzony acard czy wcześniej?
Wczesniej. Kolo 13 tygodnia mialam robione PLGF, tam ryzyko wyszło 1:9. Acard zrobił dobrą robotę🙂 Cisnienie powoli rosło, w 35 tygodniu mialam już w większości pomiarów 140/90. Ostatecznie nie dowiedzialam się, czy preeklampsja się pojawi, bo z tych wynikow mialam rowniez ryzyko zahamowania wzrostu plodu. W 35 tygodniu cc w trybie pilnym.

Wczesniej. Kolo 13 tygodnia mialam robione PLGF, tam ryzyko wyszło 1:9. Acard zrobił dobrą robotę🙂 Cisnienie powoli rosło, w 35 tygodniu mialam już w większości pomiarów 140/90. Ostatecznie nie dowiedzialam się, czy preeklampsja się pojawi, bo z tych wynikow mialam rowniez ryzyko zahamowania wzrostu plodu. W 35 tygodniu cc w trybie pilnym.

A jeszcze jedno pytanie - podczas prenatalnego z pappą nie miałaś określonego ryzyka preeklampsji tak? Jeżeli nie miałaś to z jakiej przyczyny?

Nie mniej dzięki za pomoc :) zrobię te dwa badania w 20 tyg. do tej pory nigdzie na forach nie znalazłam żeby ktoś był w takiej sytuacji jak ja :)

reklama
Nie mniej dzięki za pomoc :) zrobię te dwa badania w 20 tyg. do tej pory nigdzie na forach nie znalazłam żeby ktoś był w takiej sytuacji jak ja :)
Bo to są niestandardowe badania i powiedzialabym, ze dosyć nowe🙂 i jeśli ginekolog Ci je zarekomendował to bardzo dobrze o nim świadczy. Ale pamiętaj, ze wyniki się odpowiednio przelicza i tu już trzeba głowy specjalisty, zeby wiedzieć, co oznaczaja.

Do góry