reklama
Sosnowiczanka
Mamusia Alanka :)
Hej
Mojemu dziecku podawałam rybe odkad skonczył chyba 5 miesiecy, ale w sloiczkach. Od 5-go miesiaca zdaje sie ze sa z hippa. Bardzo mu smakowalo. Jesli karmisz synka daniami ktore sama gotujesz mysle ze mozesz dac z marchewką, ziemniaczkiem, z ryzem...
Mojemu dziecku podawałam rybe odkad skonczył chyba 5 miesiecy, ale w sloiczkach. Od 5-go miesiaca zdaje sie ze sa z hippa. Bardzo mu smakowalo. Jesli karmisz synka daniami ktore sama gotujesz mysle ze mozesz dac z marchewką, ziemniaczkiem, z ryzem...
Ja bym zrobiła na parze z ziołami i czosnkiem. Jak się boisz czosnku to może być bez Tylko nie wiem czy pstrąg najlepszy dla takiego malucha, lepszy byłby łosoś, albo inna morska z tego co pamiętam, a pstrąg rzeczny... Dobre zioła do ryby to m.in. rozmaryn, kolendra, ale można delikatniej (tez i nie każdy lubi akurat te zioła) np bazylia i pietruszka. Albo koperek Mniaaam... Ale mi narobiłaś smaka
Wiem, że morskie ryby są lepsze, ale wole dać rybę świeżą niż mrożoną a w Bydgoszczy nie ma chyba świeżych morskich ryb. Zrobiłam rybkę z marchewką, pietruszką i koperkiem, wyszła bardzo dobra, nawet mi smakowała jeżeli macie jakieś ciekawe przepisy albo znacie stronkę z przepisami to podajcie bo naprawdę cieżko wymyślać co dzien co innego. a co do gotowych dań to raczej nie podam dziecku takiego świństwa, słyszałyście przeciez o tej aferze z objadkami gerbera, dobrze że tego dziecku nie podawałam i od początku gotuje mu objadki.
A to chyba nie ma wielkiego znaczenia czy świeza czy mrożona- no na pewno w smaku tak Też jestem za gotowaniem, ale chyba z innych powodów co Ty ;-)
Dużo inspiracji czerpałam ze strony Przepisy dla dzieci - puszka.pl czyli z puszki hehe. To strona wegetariańska, ale przepisy są niebanalne, podzielone miesiącami, no i jak chcesz zawsze możesz zamienić jakiś składnik albo dodać mięso/rybę.
Dużo inspiracji czerpałam ze strony Przepisy dla dzieci - puszka.pl czyli z puszki hehe. To strona wegetariańska, ale przepisy są niebanalne, podzielone miesiącami, no i jak chcesz zawsze możesz zamienić jakiś składnik albo dodać mięso/rybę.
kasiekz
Fanka BB :)
ja robię halibuta na parze i posypuję majerankiem lub koperkiem (mrożoną rybę). zjadła błyskawicznie. łosoś jest w słoiczkach (ja akurat nie podaje bo mam nietolerancję łososia i pstrąga, więc boję się, że dziecko mogło coś odziedziczyć). rybę podaję dwa razy w tygodniu 8 mies. dziecku, a zaczęłam od 7 mies
polecam też rybkę pod pierzynką z tartej marchewki
robię te rybkę na parze z ziołami, a do tego ziemniaczki, marchewka, brokuł zapiekany z sinlackiem (5-8min. w nagrzanym piekarniku).
polecam też rybkę pod pierzynką z tartej marchewki
robię te rybkę na parze z ziołami, a do tego ziemniaczki, marchewka, brokuł zapiekany z sinlackiem (5-8min. w nagrzanym piekarniku).
Ostatnia edycja:
aronia12
kudi - nie musisz gotowac codziennie czegos innego. Dziecko moze spokojnie zjesc 3 dni pod rzad to samo. I bynajmniej nie jest to zaniedbywanie dziecka lecz ma spore dla niego plusy - po pierwsze w razie gdyby mu cos nie podeszlo latwiej wyhaczysz co to bylo. Po drugie wg. teorii szwajcarskich dietetykow dziecko aby polubilo dana rzecz powinno ja zjesc... 17razy Ja tez nie podaje sloiczkow, nasz sie nimi brzydzi Zazwyczaj staram sie wygenerowac cos z naszego obiadu :-)
kasiekz
dokładnie, robię identycznie jak aronia12 jak gotuję to ma na 2-3dni
reklama
Vercia
A co z oscmi? Nie boicie sie, ze cos moze sie tam zaplatac? Drobna osteczka? Ja uwielbiam ryby i chcialabym podawac je rowniez dziecku w przyszlosci, ale balabym sie ze moze sie zadlawic oscia.
Napisane na SM-N9005 w aplikacji Forum BabyBoom
Napisane na SM-N9005 w aplikacji Forum BabyBoom
reklama