reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ruchy dziecka

Aleksandra2296

Aktywna w BB
Hej wszystkim 😉 Jutro zaczynam 20tc i moje pytanie do Was to czy to normlane że nie czuję jeszcze jakoś specjalnie ruchów dziecka w brzuchu? Na usg wszystko jest w porządku ale z tego co czytam większość mam czuje od 17tc już jakieś bulgotanie 🙈 Są momenty gdzie czuje jakas bańkę gdy przyłożę dłoń mocniej do brzucha ale jest to rzadko i zastanawiam się czy to na pewno moja córeczka czy jelita czy co 😔 Narzeczony gdy przykłada ucho do brzucha, mówi że słyszy jakby się coś obijało albo jakieś w puknięcia ale ja nie mam totalnie pojęcia jak to odróżnić od prac jelit właśnie  Dodam że jest to moja pierwsza ciąża

reklama
Hej ,ja poczułam dopiero w 21 tc ,I to też nie było nie wiadomo co ,spokojnie dziecko ma jeszcze dużo miejsca, później będziesz Czuć hah

A łożysko na której ścianie masz ? Jak na przedniej to ruchy można czuć później. Ja w drugiej ciąży zaczęłam czuć dopiero około 22tc.

Ja jestem w pierwszej ciąży, łożysko na przedniej ścianie dzisiaj 23+5 i ruchy czuję od niedawna. Dopiero teraz powoli robią się nieco mocniejsze :)

Dużo zależy od tego, jak masz umiejscowione łożysko- bo czasem to ono tłumi ruchy 🙂 ja dziś równy 24 tc i ruchy czuję już od dobrych 4 tygodni, ale to nie na zasadzie, że mam takie kopniaki od małego, że mi oczy z orbit wychodzą - tylko czuję, że się rusza, kopie nóżkami itd. U mnie to też jest inaczej bo ja jestem plus size i brzuszek zawsze miałam, więc póki co młody ma tam miejsce. Napewno dziewczyny szczupłe czują te ruchy mocniej. Jak się rusza/kopie i przykładam rękę do brzucha, to nagle jest spokój 🤣Nie martw się nic, wszystko jest dobrze 🙂

Dużo zależy od tego, jak masz umiejscowione łożysko- bo czasem to ono tłumi ruchy 🙂 ja dziś równy 24 tc i ruchy czuję już od dobrych 4 tygodni, ale to nie na zasadzie, że mam takie kopniaki od małego, że mi oczy z orbit wychodzą - tylko czuję, że się rusza, kopie nóżkami itd. U mnie to też jest inaczej bo ja jestem plus size i brzuszek zawsze miałam, więc póki co młody ma tam miejsce. Napewno dziewczyny szczupłe czują te ruchy mocniej. Jak się rusza/kopie i przykładam rękę do brzucha, to nagle jest spokój 🤣Nie martw się nic, wszystko jest dobrze 🙂
Mysle ze Wiecej miejsca to bardziej od typowych gabarytow jak długość tułowia, szerokosci bioder a nie ilości tkanki tłuszczowej ktora to miejsca zabiera bo osadza sie tez w srodku organizmu i podskornie gdzie tą skórę rozciąga 😆

Ja jestem taka sama w tej 4 ciazy a ruchy czulam później bo i łożysko na przedniej scianie i zapewne dzidzia układała się inaczej bo od jej położenia i ruchliwości tez zależy. W tej ciazy po 18 tyg po trochu i teraz w 21+3 moge powiedzieć że czuje juz mocniejsze kopniaczki z imptetem( ee wcześniejszej byl to 18tydzien) ale w zależności, od ułożenia malca bo jeszcze wciąż mają duzo miejsca. I wciąż nieregularne
Moja mama mowila ze z Bratem ktory byl 5ty ruchy cala Ciąże czuła bardzo stłumione i musiała sie specjalnie układać itd. aby sprawdzić czy żyje.. Taki typ też a ja kopalam z czasem tak ze widać było przez Kołdrę 😆
Za to po Porodzie na odwrót

reklama
reklama
Do góry