Cześć kochane, jestem w 20 tygodniu ciąży. Od jakiegos czasu wydaje mi się, że zaczęłam czuć delikatne ruchy maluszka. Teraz czuje je już co wieczór i raz mniej raz więcej rano. U mnie na samym początku (około 17 tygodnia) czułam je jako delikatne łaskotanie w brzuchu, później jakby w brzuchu skrzydełkami trzepotał mi wróbelek, a teraz jako delikatne szturchniecie od środka, puknięcie, trzepotanie, a czasem pełzanie. Zazwyczaj czuje je w podbrzuszu, dość nisko, pod pepkiem, raz po lewej stronie, raz po prawej, raz na srodku, a czasami jako pełznięcie z podbrzusza do pepka. Chciałam was zapytać jak było u was, czy to normalne, że większość ruchów odczuwam w podbrzuszu, a nie wyżej, jak wyglądało to u was? Czy muszę je codziennie czuć o tej samej porze, czy zdarza się dzień że czuć mniej, albo wcale? Proszę o poradę
reklama
Rozwiązanie
Początkowo ruchy są bardzo nieregularne. Mogą być dni, że praktycznie się ich nie odczuwa, bo dziecko się tak ułoży. Później dzidziolek ma już swój wlasny rytm dnia i ruchy można poczuć zwykle o tej samej porze. Moja córka w brzuchu robiła istne imprezy! Była baaardzo aktywna, wydawało mi się, że ona nigdy nie śpi. Nie mogłam przez to spać bo cały brzuch mi falował i podskakiwał. Nawet mam nagrane filmiki jak nagle brzuch zmienia kształt albo rączka czy nóżka się wypycha. Sceny jak z filmu "Obcy" Czasem aż bolało, tak się intensywnie kręciła. Najgorsze było drapanie po pęcherzu i uczucie w pochwie jakby miała za chwilę wypaść. Wszyscy mówili, że może jej tak zostać po porodzie... I faktycznie Ada to istny huragan, wszędzie jej...
U
usunięty
Gość
Witaj. Co prawda ja byłam w ciąży aż 3.5 roku temu ale pamiętam że córcia codziennie o równych godzinach się ruszała więc wiedziałam że nie śpi a przeważnie było to o 7 rano, w granicach godziny 15 (przeważnie po obiedzie) i o 2 w nocy nie dawała spać przez brojenie w brzuchu ale każde maleństwo jest inne - jedno się rusza więcej a drugie mniej. Co do odczuwania w podbrzuszu maleństwo jest jeszcze ulożone główką do góry więc jak np. kopnie to w dolne partie brzucha .Dopiero między 32.-34 tygodniem odwróci się główką do dołu
A niżej link jakbyś chciała poczytać
Za spokojne, a może zbyt ruchliwe? 10 informacji o prawidłowych ruchach dziecka w brzuchu
Ruchy dziecka to dla mamy bardzo przyjemne doznanie, ale też powód do niepokoju. Aktywność dziecka w brzuchu lub jej brak może być wskazówką co do prawidłowego ...
www.mjakmama24.pl
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Dziękuje bardzo za odpowiedźWitaj. Co prawda ja byłam w ciąży aż 3.5 roku temu ale pamiętam że córcia codziennie o równych godzinach się ruszała więc wiedziałam że nie śpi a przeważnie było to o 7 rano, w granicach godziny 15 (przeważnie po obiedzie) i o 2 w nocy nie dawała spać przez brojenie w brzuchu ale każde maleństwo jest inne - jedno się rusza więcej a drugie mniej. Co do odczuwania w podbrzuszu maleństwo jest jeszcze ulożone główką do góry więc jak np. kopnie to w dolne partie brzucha .Dopiero między 32.-34 tygodniem odwróci się główką do dołu
Za spokojne, a może zbyt ruchliwe? 10 informacji o prawidłowych ruchach dziecka w brzuchu
Ruchy dziecka to dla mamy bardzo przyjemne doznanie, ale też powód do niepokoju. Aktywność dziecka w brzuchu lub jej brak może być wskazówką co do prawidłowego ...www.mjakmama24.pl
Nulini
Po prostu szczęśliwa!
A ja Wam powiem, że dopiero po porodzie się przekonacie, jak wiele "ruchów" swoich wnętrzności brałyście za ruchy dziecka
Ja na początku tak do tego podchodzilam kiedy wszystko było delikatne, ale teraz jestem w stanie odczuć każdy ruch wnętrzności od ruchu maluszka, jest to dla mnie po prostu już zbyt charakterystyczne żeby tego nie odróżnićA ja Wam powiem, że dopiero po porodzie się przekonacie, jak wiele "ruchów" swoich wnętrzności brałyście za ruchy dziecka
Dokładnie tak. Najpierw macica się obkurcza i się wydaje jakby dziecko dalej było. A później po czasie jak już się zna te ruchy, to już wiadomo jak wiele je przypomina. Kiedy się na to czeka, to każdy smyr, albo bulgot to już dziecko.A ja Wam powiem, że dopiero po porodzie się przekonacie, jak wiele "ruchów" swoich wnętrzności brałyście za ruchy dziecka
W 20 tygodniu też czułam, ale są nieregularne i słabiutkie. Czasem 2 dni nic nie czułam i znowu.
Gosik880
Fanka BB :)
Ach te ruchy fantomowe... do 3 tygodni po porodzie czułam jakby zapomnieli wyjąć drugie dziecko Baaardzo dziwne uczucie.A ja Wam powiem, że dopiero po porodzie się przekonacie, jak wiele "ruchów" swoich wnętrzności brałyście za ruchy dziecka
reklama
Fado123
Haaaa miałam to samoAch te ruchy fantomowe... do 3 tygodni po porodzie czułam jakby zapomnieli wyjąć drugie dziecko Baaardzo dziwne uczucie.
reklama
Elencza
Ojej, a ja zupełnie odwrotnie... Od czasu porodu czyje "pustkę".. Nie czułam odkurczającej się macicy...Haaaa miałam to samo
A dzieciątko słabo czułam początkowo. Za to potem... Codziennie ok północy kopał mnie i świrował, az czasem się niedobrze robilo Ze o wizycie w toalecie nie wspomnę...
Podziel się: