reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ruchów dziecka nie odczuwam

Katarzyna32

Zaciekawiona BB
Witam serdecznie. Jestem w 21 tygodniu ciąży. Od 18 tyg zaczęłam już czuć ruchy maluszka. Tydzień temu miałam usg połówkowe i powiedziano mi że wszystko wygląda dobrze. Od kilku dni nie odczuwam już ruchów dziecka i niepokoi mnie to trochę bo to moja pierwsza ciąża. Czułam się spokojna kiedy mogłam poczuć ruch synka. Czy to może być normalne? Mieszkam w Anglii i nie chce siać paniki, szczególnie w obecnej sytuacji jak korona wirus. Bardzo proszę o poradę.

reklama
Rozwiązanie
Dziękuję Kazumi 😃 jestem teraz bardzo spokojna. Mieszkam w Anglii, cieszę się że położna mi wszystko dokładnie wytłumaczyła. Tydzień temu na usg zaproponowano mi usg dopochwowe. Nie bardzo wiedziałam w jakim celu i byłam wystraszona, teraz dokładnie wiem dlaczego. Przez moje ułożenie łożyska chcieli mieć pewność czy nie urodzę dużo za wcześnie.
reklama
Kulka dni temu zapytałam o to mojego lekarza na wizycie, ponieważ również niepokoiło mnie to, ze raz czuje ruchy mocniej raz słabiej a czasem mam wrażenie ze w ogóle. Na tym etapie nie odczuwa się ruchów regularnie, dzidzia ma jeszcze sporo miejsca i to tez zależy jak jest ułożona. Do tego mam łożysko na przedniej ścianie które amortyzuje ruchy.Na usg mały fikał a ja tego nawet nie czułam :) Dla świętego spokoju poszłabym skonsultować to z lekarzem bo stres nie wpływa dobrze na Twoje maleństwo :)

Dziewczyny dziękuję za odpowiedzi. Po pierwsze chce aby mnie potraktowano poważnie a nie gdy zadzwonię przykładowo do położnej ona mi powie ze to jest normalne na tym etapie ciąży. Jem codziennie coś słodkiego aby małemu zrobić przyjemność i moc go poczuć. Zamówiłam też monitoring bicia serca przez internet bo od 2 jestem niespokojna. Jest to dziwne bo kiedy jeszcze nie czułam pierwszych ruchów synka byłam niespokojna czy maluszek rośnie zdrowo a teraz kiedy wkoncu go poczułam znowu się martwię że coś może być nie tak. Nie wiem dlaczego mam czarne scenariusze w głowie.

Ja polecam zimny sok owocowy i wtedy się połóż i czekaj. Zimne + cukier u mnie zawsze działało jak dziecko dłużej się nie ruszało i bylam niespokojna.
Poza tym, zgadzam się, że lepiej być nadgorliwym i sprawdzic o raz za dużo (nawet gdyby mieli Cie wysmiac) niż o raz za mało.

Dziękuję Ola, właśnie zamówiłam ten detektor przez internet aby nie panikować i wariować. Zdrowy rozsądek mi mówi że jest wszystko dobrze tylko stracha mam bo przewyklam do czucia maluszka. Tydzień temu byłam w szpitalu na usg i wszystko jest w porządku.

Na tym etapie ciąży może się zdarzyć, że nie będziesz czuła ruchów dziecka przez dłuższy czas. Wystarczy, że maluch ułożył się inaczej niż wcześniej i ruchy nie będą w ogóle wyczuwalne.
To, co jest ważne, to odczuwanie regularnych i intensywnych ruchów dziecka od końca drugiego trymestru do rozwiązania. Wtedy brak regularnej aktywności jest wskazaniem do niezwłocznej wizyty u lekarza.
Jeśli bardzo się niepokoisz to oczywiście warto skorzystać z porady specjalisty. Zakup detektora to też całkiem dobry pomysł, żeby odpędzić od siebie złe myśli. 🙂

Hej! Nikt w sumie nie powie Ci na 100% jak jest u Ciebie ale pamietam ze ja mialam podobnie. Tez aie bardzo stresowalam i jezdzilam sprawdzac a zawsze wszystko bylo ok! Tak jak radzą dziewczyny - słodkie i leżenie powinny pobudzić maleństwo. Pozdrawiam!

reklama
Ja na tym etapie tez mialam czas ze nie czulam ruchów. Pamietam jak zaczęłam panikowac bo 7 godzin nie czulam malej, na szczescie u mnie pomogl derektor i tak jak dziewczyny naprawde polecam. Teraz 35 tydzien i nie ma chwili żebym malej nie czula. Takze pozytywne myslenie i napewno wszystko jest dobrze

Do góry