Jak przerwiesz wychowawczy, to od następnego dnia możesz iść na zwolnienie. I tak polecałabym Ci zrobić, bo jak nie przerwiesz wychowawczego to możesz mieć L4, ale ono się nie liczy.No moj tez pracuje zdalnie i ma niby dosc elastyczny czas pracy ale tez w jakis tam ramach czasowych chyba od 8-19 takze raczej nie wyrobimy. Ja jedynie licze na to ze jak szybko nam sie uda z drugim dzieckiem to zbyt dlugo bez kasy nie bede. W sumie nie wiem np czy z wychowawczego mozna przejsc na L4 ale to jeszcze sie dowiem jak to wyglada.
Ja mam 37 lat i miesiąc temu urodziłam pierwsze dziecko. Szaleję ze strachu i stresu, u mnie prawdopodobnie przyplątała się też lekka depresja poporodowa. Godzinami zastanawiam się, czy dobrze opiekuję się dzieckiem, czy nic mu się nie stanie, przeszukuję internet, niestety tez porównuję się do innych. Mam wrażenie, że jestem złą mamą. Rozterek mam ogrom.
Jeśli chodzi o pracę, to najpewniej wrócę do niej po macierzyńskim. Mam stabilną sytuację zawodową, nie planuję więcej dzieci a na wychowawczy raczej nie będzie nas stać. Przy czym chciałabym zmienić pracę, miałam już wygraną rekrutację ale wtedy okazało się, że jestem w ciąży. Z małym dzieckiem żłobkowym, które zapewne będzie chorować, raczej tak od razu nie będę szukać nowego pracodawcy. O ile dostaniemy się do żłobka, czas pokaże.