reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

rozszerzanie diety naszych maluszków :)

reklama
ja mam manie zapisywania ile je i o ktorej godzinie i kiedy robi kupe :-D Dlatego wiem z dokladnoscia co do 10ml... Dzis wrabal 1080ml :szok::szok: Kurcze - nie chce go spasc ale on po prostu lubi jesc :-D W sumie lepsze to niz jakby mial byc niejadkiem...
Zobaczymy jak to bedzie z wprowadzaniem innych rzeczy do jedzenia. Na jakims forum czytalam ze jedna laska juz trzymiesiecznemu dziecku dala lyzeczke startego jablka, ale ja chyba jednak poczekam az Jasio skonczy 4 miesiace

Wiatjcie dziewczyny! Od wrzesnia muszę iś cdo pracy i w związku z tym musze zaczać dokarmiać swoją córeczkę.W związku z tym mam pytanie jak przyzwaczaić 2 miesieczne maleństwo do butli i czy nie zakłóci to karmienia piersiaą? Bo planuje dokarmaic tylko 1-2 razy dziennie a resztea karmień to piers.Prosze o rady :-)

Pozrawiam popciaa :)

Wydaje mi się, że to czy dziecko będzie chciało cyca i butle, czy wybierze tylko jedno z tych opcji to sprawa osobnicza. Janek jest karmiony butlą, a cycania już prawie niet. No i mamy problem, bo każde cycanie kończyło się płaczem, że za mało mleka, a kiedyś mały zaprotestował i cały dzień pluł butlą. A cyc pusty... Płakał z głodu, marudził, ja mu cyca, on possał i w płacz bo nic już mu nie leci... I takl walczę, żeby choć raz dziennie było cycanie (uzupełnione butlą) i zciągam, żeby choć troche jeszcze mojego mleka dostał, ale coś mi się widzi, że to już przegrana sprawa :/.

Tak duże dziecko (we wrześniu będzie mieć już ponad 3 miesiące) powinno znać różnicę między piersią a butelką i raczej nie powinno oduczyć się ssać pierś. Mój synek jak skończył miesiąc dostawał czasami butelką moje odciągnięte mleko albo herbatki, a ssie tak porządnie, że aż mi ciary przechodzą. Jeżeli idziesz do pracy do szkoły, a masz dość pokarmu, możesz próbować odciągać pokarm i karmić własnym mlekiem. Już teraz możesz odciągać nadmiar i zamrażać. Moja koleżanka po urlopie macierzyńskim wróciła do pracy do apteki, w pracy odciągała pokarm i chowała do lodówki i dziecko do pół roku był na samej piersi.

A ja z innej beczki, pewnie to pytanie już się pojawiło, ale nie mogę znaleźć: kiedy produktu zjedzone pojawiają się w mleku matki i kiedy może nastąpić u dziecka reakcja na spożyte mleko? Muszę obserwować, jak mały reaguje na nabiał, ew. spróbować znaleźć przyczynę jego choroby brzuszkowej.

chyba 6h.

z moich oserwacji wynika, ze dzieci karmione piersia baardzo sie do niej przyzwyczajaja. do butli pewnie tez, ale nie wiem czy mozliwa jest podobnie silna wiez z butla co z piersia.

Popciia - wybierz mleko poczatkowe, butelke i dawaj zaczynajac od malych porcji najlepiej po karmieniu cycusiem
, zobaczysz jak zareaguje. Pozniej zastap butelka ta karmienie kiedy bedziesz w pracy.

Kluliczek- a może coś się jeszcze zmieni? ale nie zamartwiaj się tym, nie możemy wszystkiego sprowadzać do karmienia, ja tak robiłam i mało nie zwariowałam z rozpaczy, że nie moge tylko cycem, no trudno, to nie jest koniec świata. Jeżeli nie masz za dużo mleka i twoja laktacja pomimo pobudzania się nie rusza- wyżej nie podskoczysz. Ważne, że Tuptaczek świetnie wygląda i jest najedzony:-);-)

Mysz- moja zuzia w ciągu doby dostaje ok.4-5 butelek po 120 ml i nie zawsze wszystko wypija, a między tymi posiłkami dostaje cyca, ale różnie to bywa, więc ja sama nie wiem ile ona wypija ...?

popciaa - ja karmie Nutramigenem i podziwiam Jasia ze to pije bo jest to po prostu obrzydliwe :-D

No, ale jzu od dzis wiem ze sam Nutramigen nie wystarczy...:eek::eek::eek:
Poniewaz pomimo tego ze Jasio wciaga 200ml wieczorem to budzi sie ok 02:00 wrzeszczac jak opetany z glodu :shocked2:, to lekarka zdecydowala dzis zeby mu wieczorna porcje zageszczac 2 miarkami kleiku, a jak skonczy 3 miesiace to jzu kazda porcje... I pewnie juz w wieku 3 miesiacy dolaczymy jakas kaszke... :eek:

Jestem nieco przerazona tymi ilosciami mleka i tempem rosniecia i tycia mojego syna :szok::szok::szok: No, ale jego ojciec byl zawsze najwiekszy w klasie ;-) - teraz ma 190cm wzrostu...

reklama
w sumie to w tabeli na Nutramigenie piszeze on moze pic te 200ml 5 razy na dobe, ale skoro teraz jest 200 to za 2 tygodnie juz bedzie chcial wiecej wiec mam nadzieje ze nieco go pohamuje to zageszczanie jedzenia kleikiem.
Przestraszylas mnie troche Aletko ta wizja rozpychanai zoladka i mam przed oczami mojego syna w przyszlosci jak jest po prostu otyly... choc teraz nie nalezy do grubaskow a jego tata dopiero po trzydziestce dostal brzuszek ;-)

Do góry