reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzamy dietę Maluszków

Zylcia ja i maks jemy amarantus na surowo z jogurtem ale Oli na razie nie dawałam. Dość ma nowości a o tym nigdzie nic nie piszą więc sobie daruję za dwa trzy miesiące do kaszki dodam

reklama
MieMie, bo to chyba Ty pytałaś o kaszki? My mamy Holly ryżową i jaglaną. Manita je solo, bez niczego, na mleku modyfikowanym, obecnie dwójce. Bez cukru, bez owoców, bardzo jej smakują takie, więc nie zamierzam udziwniać. Ma to po mnie. Ja też do tej pory uwielbiam kaszki i wszelkie zupy mleczne nie na słodko, a właśnie tak bez niczego czy nawet z solą (jaglana lub kukurydziana na mleku mniam!):rofl2:.

kakakarolina pisałaś kiedyś, że spytasz się swojego pediatry o "rosołki", od kiedy można dawać dziecku wywar mięsny. Wiesz już może coś:-)? W necie w więszkości publikacji podają dopiero 10 mies.:dry:

dzag fasolkę szparagową daję daję mrożoną i blenduję razem z resztą:-D

Dziewczyny u nas batat, dynia i cukinia z żółtkiem i manną normalnie pochłonięte, sama bym to zjadła:-) No i też muszę z fasolką spróbować.

moja wchłonęła dzisiaj 200ml obiadku, czyli kurka, ziemniak, szpinak, marchew, pietruszka, nać, jutro muszę zrobić na "żółto", bo dwa dni jadła na "zielono" :-p mleka od 19 do 7 rano wypiła 400ml na 3 razy, w szoku jestem,że tak mi się rozochociła z tym jedzeniem :-)

Ja daję całe żółtko co trzeci dzień ;)

Też kojarzę taką częstotliwość, o jakiej Dzag mówi. Dlatego ja daję 2 całe żółtka w tygodniu, zamiast się bawić w połówki co 2 dni :)
Ewa a ja sie wycwanilam i znalazlam takie malutkie jajeczka u nas na hali targowej :) od zielononózki i daje całe żótko co dwa dni bo to prawie jak polowka takiego normalnego jaja :D

Ja tak na szybko... orientujecie się jak to jest z deserkami zawierającymi gluten? Mam jakieś takie od mojej mamy, które są z biszkopcikami po 4 miesiącu na dobranoc albo z jabłkiem i bananami z biszkopcikami po 5 miesiącu i zgupiałam, bo przecież wtedy ewentualnie jest początek ekspozycji, więc czy one mają taką zawartośc akurat jak na ekspozycję czy jak to jest?

My zaczynamy dzisiaj z ekspozycją i zastanawiam sie czy mogę mu taki deserek zamiast manny do mleka dać?

Cornelka- myślę,że możesz dać ten deser w ramach ekspozycji.

Dziewczyny....ja potrzebuję rady albo uspokojenia. Kacper nie lubi mleka. Odkąd je stałe pokarmy mleko jest ostatnim na co ma ochotę... I tym sposobem - rano około 5-6 zjada około 100ml mleka, około 9-10 daję mu kaszkę jaglaną na mleku, około 12-13 zjada dużą porcję zupki, około 16 zajada się deserkiem. Kolejny posiłek to dopiero kolacja około 21, bo nie mogę go zmusić do mleka, a co innego mogę mu jeszcze dać? Na kolację zjada 150-180ml mleka i w nocy w sumie około 150ml wypije. Kombinowałam z różnymi mlekami- moje, Nan, Bebiko- i żadne mu nie pasuje. Nie wiem co mam zrobić, bo przecież za mały jest na nie jedzenie mleczka....

JUPIJAJE!!!

Drobina wsunęła na noc całe mleko, które jej przygotowałam!! Modyfikowane!! W butelce!! :D:D:D

Dodałam dla smaku pół łyżeczki kaszki - Franka też tak oszukiwałam na początku, bo nie lubił smaku mm ;) I poszło!! Przyssała się i wypiła!! Jeeee!!!
Moje winko, które stoisz w barku od trzech lat, idę do Ciebie :D

reklama
Chyba muszę cukinię i fasolkę wprowadzić bo jeszcze nie próbowała. A dzisiaj na deser ugotowałam kisiel własnej roboty na kompocie jabłkowym. Wyszedł kwaskowaty i nie dostała zbyt dużo jak na pierwszy raz ale Nelce baaardzo smakowało.
gorgusia - Może kacperek odrzuca mleko - niektóre dzieci tak podobno mają. Ale na uspokojenie powiem że dobowa norma mleka dla dzieciaczków to 500ml a Kacperek wypija 400 i więcej więc myślę że jeśli ładnie przybiera na wadze to nie masz co panikawać wszystkie dzieci co raz mniej mleka dostają.

Do góry