reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Różnice długości szyjki USG tv a tab

Nie mierzy się szyjki przez brzuch, bo jak?🫣 Tylko dopochwowo. I z tego co wiem, są dwie metody pomiaru. Prosto i pod różnymi kątami. Plus sprzęt tutaj odgrywa kluczową rolę, lekarz i to jaki obszar uda mu się zaznaczyc. 😉
No ja jeszcze nie słyszałam o tym, żeby szyjkę macicy mierzyli przez brzuch.. jeśli tak się mierzy, niech ktoś mnie poprawi.
Mi mierzyli przez brzuch ;) jaka róznica? Tu widać i tu widac, pomiar mozna zrobić.

reklama
Można zmierzyć, ale pomiar wychodzi inny jak widać. No i zależy też pewnie od warunków, etapu ciąży itd.
Ale pomiar moze wyjść też inny przy mierzeniu dopochwowo przez innego operatora.

Ja mialam tak, że jeden twierdzil, ze szyjka 20mm, a drugi kolejnego dnia, ze 38mm 🤷‍♀️ oba badania w szpitalu, oba dopochwowo, ale rozny aparat i operator.

To może faktycznie ciągle mierzenie szyjki nie ma sensu. Ja teraz przy bliźniakach to będę miała ogólnie więcej badań, ale z drugiej strony nawet dopochwowo nacisk głowicy może nieźle namącić. Teraz sobie przypomniałam, że jak mi stwierdzali to 3,8 to wcześniej wyszło 4,6cm ale lekarka stwierdziła że jak naciśnie to się skroci.

Do góry