reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozmowy o wszystkim i niczym

Z tą tarczycą to u mnie było tak, że zawsze u rodzinnej (pojawiam się raz w roku jak mnie totalnie rozłoży) dostawałam skierowanie na tsh bom gruba. I zawsze się w ramkach miescilam, więc to olewalam. A że wyniki zawsze były powyżej 3? No co mi tam, norma jest do prawie 5. W ciąży wyszło mi 3,49 i panika, bo się w necie naczytalam. Jak miałam 15 lat to na usg tarczycy widzieli jakiś cień i miałam kontrolować, ale oczywiście zignorowalam. W ciąży poszłam do Endo na cito i na usg wyszła "torbiel" (w opisie jest guz, nie wiem czy nie chciała mnie straszyć czy co), jakieś 1,4x1,2x0,7 wymiarowo no i sugestia biopsji w drugim trymestrze albo po urodzeniu, a że lokalizacja lipna to stwierdziłam, że jak urodzę to się tym zajmę
@fiddlee ja kiedyś miałam za wysoki testosteron, dostałam jakieś antykoncepcyjne których nazwy nie pamiętam, ale były tanie jak cholera jakieś 3zł, miałam brać 3 miesiące ale brałam ciut krócej i się unormowało
A nie stediril być może?

reklama
Jak tam dziewczyny? Ja na nocce.

Dziś zaczynam 20dc i 5 dzień dupka.
Póki co bóle się uspokoił więc przeszedł mi stres o torbiel [emoji106]

@fiddle czemu kategorycznie odstawić duphaston?

Tłumaczył to tym, że duphaston jest po to aby udawać działanie cialka żółtego, które wytwarza się po peknieciu pęcherzyka i dzięki niemu zachodzą zmiany w endometrium, które pomagają zagniezdzic się jajeczku. Z kolei po zapłodnieniu jajeczko potrzebuje dokladnien7 dni żeby dotrzeć do jamy macicy i dopiero się zagnoezdza. Jeśli nie jestem stuprpcentowo pewna, że owulka była i wezmę dupka to on zaczyna sztucznie podnosić mi progesteron. I tyle o ile nie zablokuje owulacji to skraca mi proces zmian w endometrium i nawet jeśli doszło do zapłodnienia to zapłodniona komórka nie ma się już jak prawidłowo zagniezdzic. I kurczę to się chyba w moim przypadku sprawdza. Według niego zamiast dupka mam między 20dc A 25dc badać progesteron. Jeśli jest powyżej 5/ml tzn że owulacja wystąpiła i dopiero jeśli będzie stwierdzona ciąża to można wdrożyć coś na podtrzymanie przy za niskim poziomie progesteronu. Ale się rozpisalam [emoji23] kot mnie obudził [emoji23][emoji85]

@fiddle czemu kategorycznie odstawić duphaston?

Mi zaczęła lecieć siara z piersi i to chyba dosyć intensywnie.. Cieszę się ale czy to zobaczą koniec pieszczot podczas Seksu z partnerem? Wydaje mi się że to będzie je tylko stymulować

Tłumaczył to tym, że duphaston jest po to aby udawać działanie cialka żółtego, które wytwarza się po peknieciu pęcherzyka i dzięki niemu zachodzą zmiany w endometrium, które pomagają zagniezdzic się jajeczku. Z kolei po zapłodnieniu jajeczko potrzebuje dokladnien7 dni żeby dotrzeć do jamy macicy i dopiero się zagnoezdza. Jeśli nie jestem stuprpcentowo pewna, że owulka była i wezmę dupka to on zaczyna sztucznie podnosić mi progesteron. I tyle o ile nie zablokuje owulacji to skraca mi proces zmian w endometrium i nawet jeśli doszło do zapłodnienia to zapłodniona komórka nie ma się już jak prawidłowo zagniezdzic. I kurczę to się chyba w moim przypadku sprawdza. Według niego zamiast dupka mam między 20dc A 25dc badać progesteron. Jeśli jest powyżej 5/ml tzn że owulacja wystąpiła i dopiero jeśli będzie stwierdzona ciąża to można wdrożyć coś na podtrzymanie przy za niskim poziomie progesteronu. Ale się rozpisalam [emoji23] kot mnie obudził [emoji23][emoji85]
No mi też endo i gin włączyli duphaston dopiero przy potwierdzonej ciąży, jak tylko test wyszedł pozytywnie ale wcześniej nie.. Na początku mnie to dziwiło a teraz myślę że może to mieć sens.

Witam sie z rana. Po tym jak mi tam cos porobil boli mnie caly czas brzich jak na @ dosc silnie. I zalewa mnie slizem z krwia. Mowil ze tak bedzie ale nie wspomnial ze az tyle sluzu bedzie ze z wklqdka musze chodzic. Zle się czuję dzisiaj na serio. Wszystko mnie boli jakas taka wymietolona jestem.

Misze dzwonoc do poloznej srodowiskowej czy ktg mi zrobi mam isc jitro i w poniedzialek.

Kontroluj już to Kochana, żeby się nie okazało że zaraz poród się zaczyna. Lepiej spr kilka razy. 3mam kciuki
Witam sie z rana. Po tym jak mi tam cos porobil boli mnie caly czas brzich jak na @ dosc silnie. I zalewa mnie slizem z krwia. Mowil ze tak bedzie ale nie wspomnial ze az tyle sluzu bedzie ze z wklqdka musze chodzic. Zle się czuję dzisiaj na serio. Wszystko mnie boli jakas taka wymietolona jestem.

Misze dzwonoc do poloznej srodowiskowej czy ktg mi zrobi mam isc jitro i w poniedzialek.

Dzień dobry dziewczyny

U mnie dzień się zaczął mega kiepsko. Cała noc zarwana, bo starszą córkę bolał brzuch. Trochę mi to wyglądało na wyrostek, bo dół brzucha z prawej strony. Nie chciało jej się wymiotować ani nie kręciły jej jelita. Zwymiotowała dopiero z nerwów, gdy powiedzialam, ze jedziemy na sor wykluczyć wyrostek. Po tym zasnęła. No i od rana to samo. Boli ja brzuch przy ruchu, promieniuje. Jak jej nacisnę w okolicy prawej strony podbrzusza do bardzo ja boli[emoji53]
Wcisnęłyśmy się do lekarki i czekamy na przyjęcie.
A grzecznie miałam iść dziś na uczelnię🤦‍♀️

Sama wizyta z moim usg + usg tarczycy 200, badanie nasienia 150, hormony 225 i jakieś badanie laboratoryjne 50 Ale nie skupiałam się o co chodzi. Razem wyszło trochę ponad 600 zł, w sumie to samo jak idę do swojego gin i zleca badania za które i tak płacę. [emoji4] Nie chce nic mówić ale mi się cykle tak popierdzielily- przynajmniej ostatnie dwa, że zaczynały się o 4-5 dni za wcześnie właśnie jakimś takim plamieniem. Mało tego, aktualna @ to tylko ślady na papierze. Lekarz przy dzisiejszym usg stwierdził, że macica ok więc chyba tak się coś poprzestawialo - a i mówił, że mogło nie być jajeczkowania bo przy brakuowulacji może wystąpić taka skapa pseudo @
600zl to faktycznie niezła cena. Ciekawa jestem, jak to kwotowo w Szczecinie wyglada. No ale najpierw dam szanse wykazać się poradni na NFZ.

U mnie dzisiaj już czysto, wiec nie zdziwiłabym się, jakbym miałam jaki uraz mechaniczny, bo latałam wczoraj z pęcherzem do wc średnio co 20 min i znając siebie to mogłam sobie krzywdę zrobić. Ale zobaczymy.

Boziu A jak się dzisiaj zdenerwowałam na tego mojego... yyy! Niby wie, że stresowałam się tym lekarzem i chodził jak na paluszkach przy mnie. Rano tylko mi mignął bo pojechał sklep otworzyć i wpuścić praktykanta. I ja miałam dojechać do miasta. A jak w końcu przyszło do wsiadania z auta pod klinika.. patrzę.. A ten ma całe.spodnie upierdolone.. jakiś liquid mu się rozlał, później skoczył umyć auto i się blotem uwalil.. patrzę w dół A buty jakby z bagna wyszedł. Szlak mnie trafił.. A ten mi się dziwi, że nie odzywalam się do niego do póki nie poszedł do łazienki tych butów ogarnąć. Już pomijam fakt, że jest zarosniety jak dzik, bo przed świętami nie zdążył do fryzjera.. A ma brodę więc każdy włos w inną stronę.. [emoji2356][emoji2356][emoji2356][emoji2356][emoji2356][emoji2356][emoji2356][emoji2356][emoji2356][emoji2356][emoji2356][emoji2356] nie wiem co mu odwaliło normalnie na codzień dba zeby jakos wygladac. mało tego.. W piątek jedziemy na wesele.. ciekawe czy zdąży tego fryzjera ogarnąć..
[emoji23][emoji23][emoji23][emoji23] chyba tez się stresował, dlatego taki nieogarnięty[emoji23]

Sprawdź, czy mąż nie chowa gdzieś czekoladek [emoji23]Ech.. Faceci [emoji85][emoji16]
Przyjeżdża niby w ten weekend, zobaczę ile słodyczy przywiezie z tej Szwecji[emoji23][emoji23][emoji23] ale są tez minusy, jeśli przyjedzie w te niedziele, to nie pojedzie ze mną do poradni 22.01[emoji17]

Z tą tarczycą to u mnie było tak, że zawsze u rodzinnej (pojawiam się raz w roku jak mnie totalnie rozłoży) dostawałam skierowanie na tsh bom gruba. W ciąży wyszło mi 3,49 i panika, bo się w necie naczytalam. Jak miałam 15 lat to na usg tarczycy widzieli jakiś cień i miałam kontrolować, ale oczywiście zignorowalam. W ciąży poszłam do Endo na cito i na usg wyszła "torbiel" (w opisie jest guz, nie wiem czy nie chciała mnie straszyć czy co), jakieś 1,4x1,2x0,7 wymiarowo no i sugestia biopsji w drugim trymestrze albo po urodzeniu, a że lokalizacja lipna to stwierdziłam, że jak urodzę to się tym zajmę
Nie mogę pojąć skąd się biorą guzki, kiedy tarczyca dobrze działa[emoji32] ja mam zawsze TSH bardzo niskie, ale tak mnie nastraszylyscie, ze polecę zaraz na usg tarczycy[emoji23]

Dobrze, ze przestałaś się stresować. Na pewno to nie torbiel, chyba ze taka, która później 9 miesięcy rośnie[emoji848][emoji85]

Mi zaczęła lecieć siara z piersi i to chyba dosyć intensywnie.. Cieszę się ale czy to zobaczą koniec pieszczot podczas Seksu z partnerem? Wydaje mi się że to będzie je tylko stymulować
Mi siara zaczynała lecieć w 19-20tc i poza wkładkami, które wsadzałam do stanika, nic nie zmieniałam w swoim życiu [emoji14]

Lepiej niech Ci zrobi, bo teraz to już mocno porodem zalatuje. Trzymamy kciuki[emoji7]

Ostatnia edycja:
reklama
A mnie do tego wszystkiego łącznie z zarwaną nocką, tak bolą piersi, ze miałam problem w nocy z przewracaniem się z boku na bok. Na podbiegniecie gdzieś to w ogóle nie ma mowy. W takich sytuacjach marzę, żeby się @ pojawiła[emoji85]

Do góry