reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozmowy o karmieniu piersią / butelką

Nefi no właśnie ona duża się urodziła bo 4.30kg a teraz taka drobniutka. Mój lekarz nie widzi narazie nic złego bo w siatkach się miesci ale powinna potroic swoja wage urodzeniowa do roku a u nas to raczej nie ma szans dlatego pytam ile jedza wasze dzieci czy dajecie im czyste mleko czy zawsze z kaszka?

reklama
polak Nati je tylko mleko plus zupki jarzynowe i z mięskiem. Kaszek nie cierpi, więc u mnie odpadaja. Co do przyrostu wagi to serio pół kilo na miesiąc to jest ok. Nati tyle np. nie przybiera. Co do siatek centylowych to ja w ogóle się nie wypowiadam bo moja lekarka na to w ogóle nie patrzy. Patrzy na ogólny stan dziecka. Czy jest pogodne czy dobrze się rozwija, czy robi postepy zgodne z jego wiekiem. Poza tym pisałaś, że Malutka leczycie to tez ma wpływ. Mi Nati w trakcie leczenia spadała wagowo.

Nefi no właśnie u mnie zje rano 120mleka potem zje 190ml zupki potem w ciagu dnia 120, 150, 210 zje po spaniu i w nocy dwa razy po 120. Staram sie aby to 150 było kaszka.
Kaszki mi nie pociagnie przez smoka tylko lyzeczka.
Babcia tylko chodzi i mowi jaka kruszynka ze za malo zebym caly czas jej dawala kaszke a nie samo mleko.

A co do rozwoju to jest ok bo 6 miesiecy i raczkowala teraz od7 staje chodzi przy meblach i najwazniejsze ciagle powtarza MA MA :)

polak i Ty się martwisz. dziecko Ci sie pieknie rozwija. ciesz sie kobieto.:tak::tak: co do naszych mam to one niestety często maja wyobrażenie dziecka z czasów kiedy norma było zagęszczanie mleka mąka krupczatką i dzieci puchły w oczach. :tak: no niestety ja tez walczę z moja mamą, która chetnie by Natalke karmiła cały czas, inna sprawa, że Mała na szczęście się nie daje.

polak nie słuchaj mamy, - jak lekarz mówi że ok, a mała dobrze się rozwija, to jest ok. I nie ma sensu szukać dziury w całym, ani zapychać dziecka kaszką. Zupki i tak Ci dużo zjada, bo u nas jak jest połowa połowy małego słioczka, to wszystko, potem podobna ilość owocu, a kaszka jest raz (wieczorem) na moim mleku albo mleczno-ryżowa i zjada max 100ml, a bywa, że wcale. Albo że nam jeden posiłek wypadnie. Do tego cyc no limit.
Mi Rafał przybierał najpierw jak szalony, a teraz na przestrzeni ostatnich 6 tygodni przybrał niecałe 300g i tez jest ok. Zdaniem lekarki to nawet ma tyci gram za dużo ;-)
Tak więc zachęcaj małą do jedzenia, ale nic na siłe i pamiętaj, że podstawą diety naszych maluszkó jest nadal mleko.

POlak a bo za czasów naszych mam chude dziecko to niedożywione i niezadbane dziecko .
A teraz jest na odwrót ... Niedożywione dzieci są zazwyczaj otyłe .
Ja się tam nie znam ale moim zdaniem to Pola je ok , widocznie w brzuszku dobrze jej się rosło ale może będzie drobinka i tyle .
A starsza córa jak waży ?? Duża dziewczynka czy z tych drobniejszych ??
Idula je tak :
rano kaszka na około 120ml mleka - jedzona łyżeczką
potem mleko lub deserek mleczno-owocowy około 170 ml
obiad, czasami około 190ml czasami tylko pół
mleko 150-170
kaszka na kolację podobnie jak na śniadanie .
Do tego czasami chrupki do pochrupana .... w nocy nie je ...

waży jakieś 7kg

polak - ja tez uwazam ze z Pola jak najbardziej ok za mna tez chodzi tesciowa i owi ze powinnam mu manny nagotowac ze jej syn na mannie chowany i jaki zdrowy i silny - i troche otyly zapomniala dodac. Ze niby Adasiowi zebra widać , my wazymy ok 9,5 kg a urodzony 3690

nasze menu:

wersja jak chodze na poopolodnie

5 rano pobudka i cyc
9-10 kaszka mleczno-ryzowa 120-150 ml czasem tylko 75 a nawet nie
kolo 12 byl cyc a od paru dni nie chce
13-14 obiadek ok pol malego sloiczka - zadko kiedy caly
ok 16 - 180 ml mm
ok 18 owocek
ok 20 - 180 ml mm
ok 22 - cyc i po 24 cyc co godz

wersja na rano

5 cyc
7 - 180 ml mm
9 - kaszka mleczno ryzowa
12 -obiadek
14, 16 - cyc
18 - owocek
po kapieli ok 19:20 cyc
22 cyc i potem cyc co godz

Witajcie młode mamusie.

na naszym forum działa poddział ekspercki,
CHICCO wszędzie tam, gdzie dziecko

w którym odpowiada na pytania , nasza ekspertka Gosia Borecka, doula
( odkryj swoją ścieżkę macierzyństwa | Gosia Borecka – doula w Warszawie i online )

Jest mamą piątki dzieciaczków i ma ogromne doświadczenie w tematyce noworodkowej i niemowlęcej a także okołoporodowej
biggrin.gif

Zajrzyjcie do niej.

Dopisuję się jako nowa :-)
Krzyś urodzony z wagą 4380g, obecnie waży niecałe 11 kg. Ubranka nosi rozmiar 86 (nie wiem ile ma cm - dowiem się na szczepieniu).
Karmiłam wyłącznie piersią do 6 miesiąca (przybierał wtedy najwięcej), po 6 miesiącu zaczęłam rozszerzać dietę (nie dojadał samym mleczkiem). Jak miał 9 miesięcy, sam się odstawił od piersi.
Teraz je:
8-9 rano - 180 ml mm
około 12 - 230 kaszki manny (Bobovity)
około 15 - zjada duży słoiczek z obiadkiem, albo domowe danie - ile chce
około 18 - zjada jakiś owoc/kisielek albo 180 ml kaszki jakiejś tam smakowej (wtedy już później nie dostaje o 19 jogurciku, tylko koło 20.30-21 - owoc)
19-20 - zjada jogurcik
22 - wypija 210 mleka z kleikiem :-)

Pokarmu jeszcze trochę mam i odciągam ile mogę - marne 50 ml na dobę :-( ale dobre i tyle ;-)

reklama
dorotek22 witaj
jak ja bym chciała żeby mój szkrab sam sie odstawił pomału od piersi :zawstydzona/y:
z drugiej strony wole zeby pił moje mleczko niż mm, ale teraz coraz trudniej bedzie go odstawic samemu.

Do góry