reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

ropny katar u niespełna czterolatka

eddi29

MamaZosiaszka
Miasto
śląsk
Witam, proszę o radę.
Czwartek i piątek ubiegłego tygodni córkę bolało gardło. Gorączkowała ok 39 stopni. Podawałam Ibum, bioaron c, tabl. do ssania, psikłam tantum verde.
Od soboty do dzisiaj tj. środy córka ma ropny katar, ból gardła miną, temperatura też. Młoda dobrze się czuje tylko ma ten okropny ropny katar, nie kaszle. Wydzielina jest bardzo gęsta, zielona aż trudno ściągnąć ją aspiratorem.
Podaję calcium, bioaron c, od niedzieli podaję clemastinum w syropie (2 X 5ml), od 3 dni podaję córce 2x dziennie rozkruszoną tabletkę sinupretu, nasicin, sól morska, euphorbium.
Co mogę jeszcze podać, mam fenspogal - dobry pomysł?
Wybrałabym się do lekarza ale jesteśmy na działce z dala od domu, a jak dzwoniłam do miejscowej przychodni to powiedziano mi że panuje ospa i w przychodni jest pełno chorych dzieciaków. Mam w domu jeszcze młodszą córkę, która też załapała katar,narazie wodnisty i nie chciałabym je narażać na chorobę zakaźną.
Co poradzić na taki ropny katar?
Dziękuję, pozdrawiam.

reklama
My też mieliśmy taki upierdliwy zielony katat ropny, czasami żółty...3 tygodnie...w końcu zrobiliśmy posiew z nosa i okazało się, że to pneumokok...dostaliśmy Bactrim i od tamtej pory spokój. A do tego czasu mieliśmy tak 3 razy z tym zielonym katarem.

Ropny katar oznacza bakterię, więc raczej nie wyleczysz domowymi sposobami...albo zaleczysz i za jakiś czas wróci.

ważne jest by oczyszczać nosek.
Mozesz to robić sterimarem, merimarem, roztworami soli fizjologicznej.
Mozesz tez kilka kropli miętowych/żołądkowych rozpuścić w misce z bardzo ciepła woda ( ale taką by nie poparzyć maluszka) i zrobić inhalację.

A czy dziecko jest alergiczne?

i mimo wszystko jeżeli katar nie będzie ustępował wybrałabym się do lekarza, czasami takie maluszki miewają zapalenia płuc i oskrzeli a objawem jest właśnie okropny katar.

Może spróbuj przepłukiwać dziewczynkom nosek wodą morska w sprayu. Jak moja Kasieńka miała nosek pełny wydzieliny, to pani w aptece poleciła mi Sterimar Baby hipertoniczny. Powiedziała, że jest antybakteryjny i spokojnie powinien pomóc i tak też było.

Witam, pomimo że było to juz jakis czas temu, to napiszę jak to sie skończyło może komuś moja odpowiedź pomoże. Niestety skończyło się to antybiotykiem, córka brała również pneumolan, i krople biodacyna do noska. Wszystko ładnie się oczyściło i wróciło do normy po 4 dniach. Widocznie antybiotyk w tej sytuacji był potrzebny.

Do góry