reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ropiejące oczy u 5 latka

Aska111

Zaangażowana w BB
Witajcie.
Ropiejące oczy u mojego syna zaczęły się jakieś 3 tygodnie temu. Byliśmy z nim wtedy u pediatry z jego nieżytem nosa. Okazało się wtedy jeszcze że ma zaczerwienione ucho. Dostaliśmy spray do nosa i krople do uszu i oczu. Po kroplach oczy przestały ropieć. Gdy odstawiliśmy krople ropa znów wróciła ale tym razem w mniejszej ilości i znów zaczęliśmy kropić. Teraz po kilku dniach odstawienia kropli problem powrócił. Dodam jeszcze że ropieją mu tylko w nocy. Nie ma żadnego uczulenia, bo byliśmy też u alergologa. Czasami go pobolewają w ciągu dnia ale tylko wtedy gdy ropieją w nocy.

Załączniki

• IMG_20220628_063353.jpg
    IMG_20220628_063353.jpg
    1,8 MB · Wyświetleń: 302
reklama
To że testy u alergologa nie wyszły, to nie znaczy, że nie ma alergii
🤷‍♀️

Jeśli problem powrócił spróbowałabym podać przez kilka dni leki przeciwalergiczne i zobaczyć czy nie ma poprawy (bodajże Zyrtec jest bez recepty, ale nie wiem od jakiego wieku jest - najlepiej wybór leku skonsultować z lekarzem).

Witajcie.
Ropiejące oczy u mojego syna zaczęły się jakieś 3 tygodnie temu. Byliśmy z nim wtedy u pediatry z jego nieżytem nosa. Okazało się wtedy jeszcze że ma zaczerwienione ucho. Dostaliśmy spray do nosa i krople do uszu i oczu. Po kroplach oczy przestały ropieć. Gdy odstawiliśmy krople ropa znów wróciła ale tym razem w mniejszej ilości i znów zaczęliśmy kropić. Teraz po kilku dniach odstawienia kropli problem powrócił. Dodam jeszcze że ropieją mu tylko w nocy. Nie ma żadnego uczulenia, bo byliśmy też u alergologa. Czasami go pobolewają w ciągu dnia ale tylko wtedy gdy ropieją w nocy.
Poszłabym do okulisty i być może konieczne jest zrobienie wymazu z oka, żeby sprawdzić, co tam się dzieje

Mojemu małemu też ropialy oczka używaliśmy tych samych kropel ale on jeszcze miał spuchnięte oczy też niewiadomo od czego przeszło mu to jeszcze jedne mieliśmy krople ale nie pamiętam nazwy

Mojemu małemu też ropialy oczka używaliśmy tych samych kropel ale on jeszcze miał spuchnięte oczy też niewiadomo od czego przeszło mu to jeszcze jedne mieliśmy krople ale nie pamiętam nazwy
Mój też miał w międzyczasie gdy mu nie ropialy spuchnięte jedno oczko.
A po tych drugich kroplach mu przeszło? Byliście u okulisty?

Mój też miał w międzyczasie gdy mu nie ropialy spuchnięte jedno oczko.
A po tych drugich kroplach mu przeszło? Byliście u okulisty?
Przeszło mu bo na zmianę dawałam krople raz te raz te to miał jednorazowo te spuchnięcie na 2dzien zeszło 🙂pediatra nie widziała wskazań żeby okulista był potrzebny

Przeszło mu bo na zmianę dawałam krople raz te raz te to miał jednorazowo te spuchnięcie na 2dzien zeszło 🙂pediatra nie widziała wskazań żeby okulista był potrzebny
Ja jeszcze poczekam tą noc i zobaczymy... Może też ma znów jakieś jednorazowe to. Jeśli nie będziemy kombinować co dalej

reklama
To u nas jest problem (żłobkowa) córka średnio raz miesiącu ma zapalenie spojówek. mieliśmy krople floxal, biodacyna, gentaminicin i jakaś maśc i to mimo wszystko wraca 😕
Co do Twojego przypadku to pediatra nasza mówi że jak ropa jest w oczach tylko po nocy i poza tym nic się nie dzieje to te trochę ropy ma prawo się zebrać w ramach jakby oczyszczania oka i wystarczy przemyć to solą fizjologiczną.

Do góry