reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

rodzeństwo z dwuletnią różnicą..

Hej.
Ja mam Tymka z czerwca 2009 i teraz szykuje się na córę z października 2011 czyli 2 lata i 4 m-ce różnicy :-) Jak na razie jest cięzko bo brzuch "przeszkadza" w wielu rzeczach, a zwłaszcza w zajmowaniu się Młodym. Ciekawe jak to będzie jak się Młoda pojawi ?
Pewnie nie bedę miała czasu do Was zaglądać, ale widzę że i tak ruch tu niewielki bo pewnie wszystkie pozajmowane swoimi dziećmi, pracą ... No, ale zaznaczyłam swoją obecnośc przynajmniej :-)
Pozdrawiam wszystkie mamy.

reklama
Hej.
Ja mam Tymka z czerwca 2009 i teraz szykuje się na córę z października 2011 czyli 2 lata i 4 m-ce różnicy :-) Jak na razie jest cięzko bo brzuch "przeszkadza" w wielu rzeczach, a zwłaszcza w zajmowaniu się Młodym. Ciekawe jak to będzie jak się Młoda pojawi ?
Pewnie nie bedę miała czasu do Was zaglądać, ale widzę że i tak ruch tu niewielki bo pewnie wszystkie pozajmowane swoimi dziećmi, pracą ... No, ale zaznaczyłam swoją obecnośc przynajmniej :-)
Pozdrawiam wszystkie mamy.
łatwiej
ja mam teorię, ze łatwej zajmowac się 2 dzieci niz 1 z wielkim brzuchem

a my zaczelismy starania o 3, fajnie by bylo by tez z 2-letnia roznica byla, no nieco ponad 2 lata (mam nadzieje)

zgadzam się z tichonkiem .. jest łatwiej z 2 dzici niż z 1 dzieckiem i brzuchem :-p heheh

ale powiem wam szczerze ze wolałabym miec z tych samych miesięcy dziecko.. bo u nas w sumie jest 1,5 roku różnica...no i t
ak .. Vi ma 2 latka .. jest zywiołowa, chce malować , skkać biegać ... wycinac , lepić , przekładac , czytać io wszystko...
a Emma ma 6 msc i raczkuje , siedzi wstaje... i trzeba jej pilnowac na każdym kroku...
gdzie co chcwilę musze boegac do Vi..
i tak skacze od jednej do 2 :-p

kilolku gratuluję 3 ciąży
pewnie nie będziesz już tu pisać.. ja planuję dziecko tak zbey była między młodszą a maleństwem rónica ok 4 lat :-)
i mam nadzieję że bedzie chłopiec :-) Emmy pierwsze słowa to "tata" także się ciesze ze wywołuje braciszka :-D

Witam i ja

Miedzy moimi dziewczynkami też niecałe 2 latka róznicy, bez 18 dni dwa lata ;-) no i bywa różnie, początek był trudny bo Maja przez pierwsze 6 tygodni cały czas na cycu wisiała a Ala była nieco zazdrosna i nawet jak miałam czas by z nią pobyć to ona miała na mnie focha i mówiła, idż sobie do dziecka :-( ale później jej mineło :-D no i zakochana w siostrzyczce była... Teraz Maja lata na czworaka po całym domu i psoci strasznie, zupelnie inna jest niż Ala była w jej wieku, bo Ala umiała sie zajęc zabawkami i tak siedzieć w klamotach... Maja natomiast tylko wyrzuci zabawki z koszy i leci dalej, Czasem dziewczynki sobie próbują coś zabierać, wiec musze interweniować, ale ogólnie taka różnica wieku jest super iec ja polecam jak najbardziej... :) ide bo mnie Ala ciągnie za rękaw, że jest głodna...

Czytając Was pocieszam się, że jednak po porodzie będzie łatwiej... W styczniu urodzi nam się drugie dziecko i różnica będzie wynosiła 2 lata i 2 miesiące. Zostało mi 1,5 miesiąca i nie mam siły na zabawę z Zu. Zu jest w tym samym wieku co Vi Kamci i Michaś Kliolka. Cały czas chce rysować, gotować, rozrabiać i robić cokolwiek, co tylko zaspokoi jej energię. Ja nie dam rady za nią skakać i po powrocie z pracy nie mam na to siły. Nadrabiamy w weekend, ale jak tylko Zu idzie spać, ja odpoczywam. Dobrze, że mąż mi pomaga w codziennych pracach, bo pewnie dom nie wyglądałby za ciekawie ;)

Jak Wasze dzieci reagowały na rodzeństwo w pierwszych dniach? Moja Zuzia, jak jedziemy do znajomych, którzy mają 2-miesiecznego synka, na początku nie była nim zainteresowana, a jak brałam go na ręce to zaraz była obok mnie, i obserwowała małego. Później, przez klika dni, mówiła, że w moim brzuchu dzidzia płacze i trzeba kołysać ;)

natalunia u nas Ala na początku była o mnie zazdrosna, ale okazywała to a ten sposób, że mnie odrzucalai jak chciałam sie z nią pobawić czy potrzymac ja na kolanach wówczas ona mówila do mnie z takim wyrzutem, że mam iść do dziecka... Maje zaakceptowała od razu i nigdy nie próbowała jej zrobić krzywdy... mówiła, że ja kocha... i przynosiła pieluchy, ubranka, pozwalałam jej dotykac Maleństwo i nie separowałam jednej od drugiej :) nic sie nie bój będzie dobrze zobaczysz :)

Raczej obawiam się, że będzie na mnie zła i będzie mnie odrzucać. Już teraz problem jest tego typu, że wszystko musi robić mama: kąpać, kłaść spać, przyjść w nocy jak płacze. Jak robi to tatuś, to zaraz mnie woła i go wygania. Na szczęście jestem zwolniona z ubierania ;) To od jakiegoś czasu działka tatusia, bo mama ubiera szybko a tatuś się jeszcze pobawi.

Pewnie najgorsze będą pierwsze dni, zanim Zu przyzwyczai się do siostrzyczki. U koleżanki starszy syn bił młodszego przez klika dni jak tylko widział, że jest karmiony piersią. Ale z czasem na szczęście było lepiej.

Natalunia u nas zazdrość była niesamowita .Pamiętam jak córka była zazdrosna jak w nocy krzyczała żeby nie dawać dzidziusiowi cycusia bo to jest jej :-D:-D:-D:-D gdyby nie teściowa wtedy nie dała bym rady :no: i dużo zaczepek było ugryziony palec wszystko byle by zwrócić na siebie uwagę :tak: Pozdrawiam

reklama
cześć dziewczyny ja mam pierwszą córeczke starsza od młodszej o niespełne 2 latka.Naogół niejest tak żle chodz czasem są dni takie że zachowują sie gorzej niż chłopcy chodz mówią że dziewczynki powinny żyć bardziej w zgodzie ze sobą niż chłopiec z dziewczynką ale ja stwierdzam że to niema żadnej różnicy nawet 2 dziewczynki potrafią dać w kość i to czasem nieżle.Moja starsza już nie używa wózka dlatego jest mi łatwiej gdziś pojechać z nimi:-)niemuszę wtedy czekać na męża żeby gdziekolwiek wyjść z dziećmi :happy2:

Do góry