reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pytania i odpowiedzi

My już ze szpitala wychodziliśmy bez kikucika, czyli 3 doba. Zostało troche w samym środku, ja byłam przerażona, ale położna powiedziała ze ten pępek jest rewelacyjny i po nim wiedziała gdzie rodizłam:tak:. Te resztki wypadały przez pare dni a teraz jeszcze troszkę krewka leci, ale tak tylko delikatnie. Używam tych wacików nasączonych spirytusem i wymywam praktycznie przy każdej zmianie pieluszki, no teraz już rzadziej.

Smoczek próbowałam podać pare dni temu, ale mu wylatywał, jak przytyrzymywałam był zachwycony. Jutro pojade do sklepu to kupie jakis inny kształt, bo też zdaża mu sie wisieć bez powodu na piersi.
anna to można poznać po sposobie ssania. Najpierw mocno się przyssywa i mocno ciągnie czyli pije, a potem zaczyna mamlać tylko sutek to odstawiam, czasem zaczyna ryczeć ale biorę do odbicia i zazwyczaj zasypia. Czasami po pół godzinie przypomni mu sie ze sie nie najadł:-). W ogóle ten mój zarłok ostatnio zjada 2 piersi na jedno karmienie:szok:. Mleka mam ok 90ml z jednej (odciągałam z jednej, bo sutek miałam obolały).

eve my też sami muieliśmy zgłaszać. B. zgłosił jeszcze jak byłam w szpitalu i miałam zadzwonić zaraz po wyjściu ze szpitala. Więc u nas pojawiła sie już w poprzedni wtorek.

A usg bioderek mieliśmy już w szpitalu, następne w 6 tyg ale tez nie mam skierowania. Da mi chyba pediatra, mamy wstawić sie w przyszłym tygodniu na pierwszej wizycie.

reklama
Doe my daliśmy smoka jak Melania miała tydzień bo już nie dało rady wytrzymać z tym ciągłym cycusiowaniem:) na początku pluła nim strasznie, ale mężul dał jej przez sen i się przyzwyczaiła - teraz jak nie potrzebuje ssać to sama go wyrzuca i śpi bez:)

Dziewczyny od kiedy zakładacie pampersy nr 3?

Aha i ja mam krem z filtrem na słońce linomag, ale nie jestem zadowolona bo w ogóle się nie rozprowadza i zostaje biała twarz...jaki krem poleciacie? czy któras używała nivea? i czy to musi być 30 czy 50 no i czy zostają białe ślady? łatwo się rozprowadza?A może z Ziajki ? jaki spf musi być?

Ostatnia edycja:
Anna a czym pepek smarujecie?
octaniseptem właśnie, tak zalecili w szpitalu i położna też, przy P robiliśmy spirytusem i nie było pępka po 3 tygodniach, a teraz już miesiąc jest
Dziewczyny od kiedy zakładacie pampersy nr 3?
my jeszcze na 1, choć kolejne opakowanie będą 2:tak:
Doe, nasz dostał pierwsze smoczka na opalaniu w szpitalu - 4 doba życia

wracając do mojego karmienia, to u nas jest tak jak kosnika pisała, 10-15 minut intensywnego ssania, potem przyśnie, często domaga się po tym czasie znów, może powinnam mu w tym czasie smoczka dać:confused:
choć cały czas męczy mnie skąd ten jego płacz po karmieniu w dzień:baffled: może mam za dużo/mało pokarmu albo za często przystawiam:baffled:

Zuzia, dziwne, ale co zrobić?? tak jak napisałaś, na zdrowiu sie nie oszczędza:tak::tak: U mnie takie terminy w przychodni przyszpitalnej:baffled::baffled: jak położna przyniosła skierowanie to już ona mówiła, ze terminy są na wrzesień, bo usg robia tylko raz w tyg i przyjmują tylko 10 pacjentów. :confused::confused:

Ania25, Wojtuś ssie 10- 15 min max. Potem albo sam wypluwa i jak mu chce jeszcze podać, to chwile possie i znowu wypluwa. Albo zasypia i wtedy tylko tak memla, ze bez problemu wyjme mu brodawkę z buzi:tak:

Doe, niby się nie powinno dziecku karmionemu piersią podawac smoczka do ukończonego 6 tyg bo to może mu zaburzyć proces ssania. Wojtuś praktycznie nie używa. Czasami jak leży w łóżeczku i zasypia to mu podam, ale przeważnie trochę pociągnie i wypluje..

Nadalka
, my dwa lata temu płaciliśmy 100 zł. Oficjalna cena, nie co łaska, bo u nas jest normalny cennik za usługi:baffled::baffled::baffled:
Ania- Aneczka my jeszcze jedziemy na 2 :tak: NIe spiesz się tak do "3" bo cena ta sama, a w paczce pampersów mniej... wiec im dłużej dzieciaczki mają mniejsze rozmiary tym lepiej dla naszego budżetu :-D:-D:-D
Ja używam Musteli 50.

kurcze a u nas kikut jeszcze jest:baffled::baffled: :baffled: ale już w szpitalu mi powiedzieli, ze długo będzie się trzymał, bo pępowina bardzo gruba:sorry2::sorry2: :sorry2: trzyma się ten kikut ostatkiem sił, ale jeszcze jest:cool:

moja smoczka dostała chyba już po powrocie ze szpitala , na drugi może 3 dzień ? w każdym razie szybko .
nie zaburzyło jej ssania...
zje , i zaśnie , uleje , i jak się obudzi i płacze to smoczek i spokój ;)
też jak byłam u lekarza na 6 dobę małej , to mnie zapytała czy mam smoczka bo mała się darła ;) no i smoczek i cacy ..
cyckuje ładnie 10-15 min i potem pośpi , a smoczka wywala jak zaśnie i jej już nie potrzebny . wiem tylko że jak dziecku się wsadzi smoczek a ono go nie ssie to nie należy na siłe znowu wkładać ;)

na chrzciny będzie problem z załatwieniem (bez ślubu) bo mamy bardzo nieprzyjemnego proboszcza, więc w kopertę dostanie max 20 zł , żeby mu głupio się zrobiło jak zobaczy kopertę to ucieszy się strasznie a potem 20 zł , zonk :nerd::-D
a jak nie będzie problemu to pewnie 100zł wrzucimy ,ale ogólnie osobiście nie chciałabym dawać nic , no bo kurczę niby z jakiej paki ja mam placić za coś co się mojemu dziecku należy bez żadnego ALE ?? i jest to kościół a nie instytucja jak prywatna szkoła :dry:

do pępka uzywałam ASEPT - coś jak octanisept tyle że duża butelka kosztowała mnie 10zł a nie 50zł za małe psikadełko jakim jest octanisept ;) kikucik szybko odpadł , pięknie sie zagoiło i już nie ma żadnej krewki i nic , wszystko suche i piękne - więc kąpiel od razu też zaczęła być trochę zabawa - chlup chlup ;D

reklama
Do góry