reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

przymieszkowe rogowacenie skory

Optiderm:
Optiderm krem 50 gram - Boots - Apteka Internetowa Aqua Vitae - apteka internetowa | kosmetyki naturalne | lekarstwa | boiron | vichy

Omega-3 :
Apteka internetowa Apternet- tanie leki=

Przy optidermie nic sie nie wspomina o rogowaceniu ale swietnie nawilża skórę i w jego składzie jest mocznik.Na rogowacenie pomaga praktycznie tylko mocznik.Są jeszcze maści polskie dużo tańsze ale w składzie mają kwas salicylowy.Z tego co wiem to nie można go stosować u dzieci.Ja się go boję bo mój Kacper różnie reaguje na leki.Optiderm i Xerial się sprawdziły.
Jeśli chodzi o Omega -3 lekarka kazała mi kupić najprostszą i najtańszą postać bo to wszystko jest olej z ryby /łososia/ i nie ma sensu przepłacać.No i kazała mi odstawić wszelkie inne preparaty witaminowe typu Bobovit itp.Tylko na tym tranie jedziemy i jest OK.Poniewaz Mały jest uczulony na mleko i białko kurze,wiele owoców i warzyw także go uczula więc jego dieta jest mocno ograniczona.Mimo to wyniki krwi ma dosyć dobre:tak::tak::tak:.Natomiast mam problem z jego buzią-u nas występuje trądzik.Teraz jest w miarę dobrze ale było strasznie /także przez te cholerne sterydowe maścidła/Dostałam jakąś maść do smarowania robioną w aptece,ale zabij mnie nie wiem co to jest-odpadła nam naklejka:zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y: i tyle.

reklama
A czy macie potwierdzoną diagnozę trądziku? Pytam, bo to często u małych dzieci jest mylone z cerą naczynkową. Polecam serię pharmaceris N - w aptece można na początek wziąć próbki wielkości 5ml, a efekt jest już widoczny zanim te 5ml się skończy.

My rogowacenie mamy też na kościach żuchwy i tak się zastanawiam czy w tych okolicach stosować krem z mocznikiem? Do dermatologa najbliższy wolny termin w połowie czerwca :baffled:, a ja nie chcę tak długo zwlekać.

Co myślicie?

ivka - jesli chodzi o rogowacenie na buzi to mozna stosować Xerial 5.To jest specjalny krem do twarzy o zawartości 5 % mocznika.Trochę drogi ale ...Myślę,że możesz go z czystym sumieniem wypróbować.

Z tym trądzikiem u nas to tak do końca nie jestem pewna,bo wystarczy że mały coś zhapnie co mu nie wolno i też ma krostki na buzi.Często są ropiejące i to rzeczywiscie wygląda jak typowy trądzik.Ale chętnie wypróbuję polecany przez Ciebie krem i dam znać jak się sprawy mają

A nie wiesz czy są dostępne próbki tego Xerial 5? Bardzo by mi to ułatwiło sprawę, bo szkoda kasy wydawać na coć, z czego możemy być niezadowoleni :baffled:

Myślisz, że "każdy" krem z 5% mocznikiem spełni swoją rolę? Emolium też ma taki właśnie krem, a jest sporo tańszy od Xerial.

czesc dziewczyny! dlugo mnie nie bylo ale dziekuje za odpowiedzi.Oliwierek jest smarowany Xerial 10,Oxeril 30 juz 3 tydzien za 2 tyg idziemy do kontroli,zobaczymy co pani darmatolog powie ? moim zdaniem na buzce pomalu znika,sadze ze jest to dzieki pieknej slonecznej pogodzie:-) zato na nozkach i raczkach ma ich wiecej:no: Na codzien do kapieli uzywam Oiliatum ale widze ze odradzacie, moze dlatego Oli ma tych krostek wiecej.? A co do tej nazwy "gesia skorka" to sie zgadza,bylam u drugiego lekarza pediatry i powiedziala ze to genetyczne i nazywaja to gesia skorka.Wiec wychodzi ze Oli ma to po mnie,ja mam na ramionach i bardzo delikatnie na buzi nigdy mi to tak mocno nie przeszkadzalo, teraz po porodzie na ramionach sie powiekszylo i zaczelam skubac te krostki.soryy dziewczyny odezwe sie pozniej bo moj maly szkrab nie pozwala mi pisac na klawiaturze.pozdrawiam was wszystkie i do uslyszenia.pa.

Kupiłam emulsję Xerial 10 i zaczynamy smarowanie. Zobaczymy czy jest warta swojej ceny:dry:

Donatella jak tam Kacperek? Pamiętam swojego czasu udzielałaś się u nas na marcówkach a potem przestałaś.

Pozdrowionka:tak:

Witam
dołączam do Waszego grona
U nas była podobna sytuacja z Amelką. Jak miała juz pierwszy miesiąc zaczęły pojawiac się pojedyncze krostki. Diagnoza pediatry AZS. Teraz mała ma 17 m-scy i
wczoraj poszłam w końcu do dermatologa-alergologa, bo jej nóżki, rączki i buźka są juz całe w krostkach. Stwierdził nadmierne rogowacenie mieszków włosowych. Poradził tylko kupić emolium krem i wystawiac małą na słońce (ale bez przesady).
Z tego co czytalam w necie to tylko maści zawierające conajmniej 40% mocznika poradzą sobie z tym problemem, a Emolium na tylko 3-5%
Może znacie jakieś receptury na taką maść robioną w aptece.

Chyba nikt tu nie zaglada :(

Załączniki

• razem.JPG
    razem.JPG
    162,7 KB · Wyświetleń: 200
Szkoda,że nikt tu nie zagląda. A my też borykamy się z podobnym problemem i nie widzimy szansy na zdrową skórkę, buuuuu

Faktycznie,dawno tu nie zaglądałam :zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:.
Podaję przepis na maść robioną w aptece /niestety trzeba miec receptę,ale pediatra powinien przepisac bez problemu/

urea 40,0
lekobasae od 200,0

Skład najprostszy na swiecie, w sumie wychodzi 20% mocznika.
U nas sprawdza się doskonale :happy::happy::happy:. I kosztuje ok.12 zł za 200 gram .

Breta - 40 % maść jest bardzo "silna" Tak mocne stężenie stosuje się przy bardzo mocnym rogowaceniu.Gdy mój Kacper miał skórę w opłakanym stanie /nie wiedzieliśmy,że to rogowacenie/ to stosowałam Xerial 50.Ale tylko do czasu ,gdy skóra zaczęła wyglądac w miarę przyzwoicie.
Teraz jedziemy na tej robionej i na maści z witaminą A /naprzemiennie/ tez robionej.
Emolium ma bardzo niską zawartość mocznika i mnie lekarz odradził , ponieważ mocne natłuszczanie zatyka pory i zaczopuje mieszki i stan skóry się pogarsza.Najwazniejsze to nawilżanie a nie natłuszczanie...strasznie namieszałam ,ale chyba chyba mnie zrozumiesz ;-);-);-)

reklama
Donatella - dzięki spisałam skład. A jaki obszar obejmowało u Twojego syna to rogowacenie, bo moja Paula ma calutkie rączki od nadrarstków do ramion, nóżki - łydki i uda i policzki. Ja ją smaruję Xerial 30,bez efektów.

Do góry