reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Przydatne rzeczy dla mamusi, zrób to sam, ciekawe linki, tutoriale, porady :)

Też myślę o poduszce Poofi. Znajoma ma ją u siebie, więc sprawdzałam i dotykałam - generalnie super. Natomiast Motherhood nie ma żadna. Pochodzę jeszcze po sklepach i na pewno dam znać, co wybrałam :)
Sterylizator - nie zamierzam karmić sztucznie, póki co. Jest to moja pierwsza ciąża i chcę dać z siebie wszystko. Bonusowa, ja też mam 31;) Moja mama karmiła mnie krótko - cztery miesiące, a potem na butelce i wyparzała raz dziennie. Podchodziła do tego raczej 'na luzie'. Nigdy przez to nie chorowałam. No ale teraz czasy inne - stąd moje pytanie. Wszędzie bakterie, alergie itp, a ja jestem bardzo podatna na masowe histerie.

Marta Poofi mam i polecam, teraz tylko dokupię trochę tego wsadu bo nieco się spłaszczyła ;) ale bardzo lubiłam i dalej będę korzystała.

Co do gadżetów dla mam butelkowych - jak masz zamiar karmić naturalnie to nie kupuj nic - cycki wystarczą ;) no i czytaj czytaj czytaj - fundacja Mleko Mamy, Pełną Piersią, blog Hafija.pl, lllpolska.org, jak jesteś anglojęzyczna to polecam The Badass Breastfeeder i Kellymom :) przygotuj się - będzie Ci łatwiej. I nie słuchaj ciotek dobra rada z ich nowinkami sprzed 30 lat jak to karmić co 3h jak w zegarku a w nocy co 6h, rozszerzać dietę od 3 miesiąca no i dopajać koniecznie jak nie dokarmiać sztucznie, bo piersi za male/duże, brodawki nie takie ;) z położnymi tez trzeba uważać tak samo z pediatrami - czasem takie farmazony głoszą, że lepiej jednym uchem wpuścić a drugim wypuścić. Albo zrobić awanturę na całą przychodnię jak ja :D to tak w odpowiedzi na pytanie, czy moja 9miesięczna wtedy córka wypije z butli. Bo jak to tylko 2 posiłki stałe w tym wieku??? Schabowe chyba zdaniem doktórki powinna była już jadać. Szczupła - jak ja i niemąż oraz jej starsza sis ale rozwijała się książkowo.

Generalnie jakby co to sterylizator parowy, podgrzewacz, zestaw butli i inne cuda zdążysz kupić przez neta po porodzie. A teraz tylko uśmiech na buzię, wiedza teoretyczna i karm mamo! :D

reklama
Dzieki, tak pytalam bo patrzylam z ciekawosci jak to wyglada i opis mnie zaczal kusic, ale faktycznie, nie sadzalabym takiego maluszka w zaden sposob tak wczesnie [emoji20] no ktos musial mi to "unaocznic" bo opisy naprawde kuszą oj kuszą

Napisane na HUAWEI GRA-L09 w aplikacji Forum BabyBoom

Ej ale mozna chyba w mikrofali sterylizowac ? Ja osobiscie uzywam pradawnej sterylizacji czyli gotuje butelki smoczki itd co jakis czas [emoji6] jakos to dla mnie najlepsza metoda

Ja gotowałam we wrzątku tylko Aru był od 6 msc karmiony mieszanie, w domu na piersi a gdy byłam w pracy to butla.

cb7wugpju04jz4q8.png

Ej ale mozna chyba w mikrofali sterylizowac ? Ja osobiscie uzywam pradawnej sterylizacji czyli gotuje butelki smoczki itd co jakis czas [emoji6] jakos to dla mnie najlepsza metoda

Ja najpierw miałam sterylizator mikrofalowy. Potem zmieniłam mikrofalówkę i się okazało, że sterylizator się do niej nie mieści. No i wtedy zaczęłam kupować woreczki do sterylizacji w mikrofalówce, ale one drogo wychodziły. Potem całkiem przestałam sterylizować. Wygotowywania we wrzątku się trochę boję bo parę razy się zagapiłam i spaliłam cały osprzęt. Teraz mam nadzieje, że obędzie się bez rzeczy, które trzeba sterylizować, bo do 6 mc bedę karmić tylko piersią. Jak to wyjdzie zobaczymy w praniu. Ale jakby się okazało, że muszę używać butelek, to chyba kupię sterylizator elektryczny.

Po kilku nieudanych zamówieniach z Zalando wreszcie chyba znalazłam sukienkę na wrześniowe wesele:)
Link do: Mama Licious MLNEWCILLE - Sukienka letnia - black - Zalando.pl
Niestety czarna więc może kojarzyć się trochę pogrzebowo, ale prezentuje się lepiej niż te, które do tej pory przymierzałam.... Macie jakieś pomysły jak ożywić tą sukienkę? Jakieś buty w innym kolorze albo inne tego typu dodatki? Mam jeszcze trochę czasu wiec mogę spokojnie poszukać:)

Ja najpierw miałam sterylizator mikrofalowy. Potem zmieniłam mikrofalówkę i się okazało, że sterylizator się do niej nie mieści. No i wtedy zaczęłam kupować woreczki do sterylizacji w mikrofalówce, ale one drogo wychodziły. Potem całkiem przestałam sterylizować. Wygotowywania we wrzątku się trochę boję bo parę razy się zagapiłam i spaliłam cały osprzęt. Teraz mam nadzieje, że obędzie się bez rzeczy, które trzeba sterylizować, bo do 6 mc bedę karmić tylko piersią. Jak to wyjdzie zobaczymy w praniu. Ale jakby się okazało, że muszę używać butelek, to chyba kupię sterylizator elektryczny.
Ja tylko raz przegotowalam kubeczek niekapek za bardzo i sie skurczyl [emoji23][emoji23] maz do dzis sie smieje

Po kilku nieudanych zamówieniach z Zalando wreszcie chyba znalazłam sukienkę na wrześniowe wesele:)
Niestety czarna więc może kojarzyć się trochę pogrzebowo, ale prezentuje się lepiej niż te, które do tej pory przymierzałam.... Macie jakieś pomysły jak ożywić tą sukienkę? Jakieś buty w innym kolorze albo inne tego typu dodatki? Mam jeszcze trochę czasu wiec mogę spokojnie poszukać:)
Czerwone buty [emoji6] ostatnio kolezanka na fejsie dodala zdjecie z wesela i miala wlasnie czarna kiecke i czerwone buty i powiem szczerze ze spodobalo mi sie to polaczenie

albo turkus do tego, brudny róż też fajnie wygląda.

reklama
ja kombinuje....
jutro jedziemy nad morze... kurtka za ciasna... z chustą lansowac sie nie da... więc uszyje panel poszerzający ;)

Załączniki

• 1470915324969.jpg
    1470915324969.jpg
    51,1 KB · Wyświetleń: 98
Do góry