reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Przychodzi majówczątko do lekarza....(wizyty, szczepienia i leczenie)

reklama
sama teraz mierzyłam to ma tak 1.5 na 1,5 z tym że w środku miękkie a od brzegów już takie twardsze
to jesli ma 2 na 2 to znak że jeszcze główka spokojnie urośnie no i raczej nie powinno być problemu
jeśli byłoby małe wtedy kelarz może sie martwić główką bo może dziecko cierpieć na tzw "małogłowie" i mieć roblemty typu neurologicznego ale jesli nie jest zrośniete to główka ma czas urosnąć
jak pamiętam Vi jak miała właśnie pół roku co jej sprawdzał lekarz w pl to miała wielkości małego paznokcia takie pycie , no ale na szczęscie miała w miarę duzą główkę także nie było az takiej tragedii .. gdyby miała malusią główke wtedy pewnie byłby problem
ale miała...nie mam w książeczce wpisane ale na 16tc było 42 cm więc do pół roczku w cm miała więcej napewno , ale tak na oko miała dużą :-)

a ciuemiączko bez problemu może zarastać do 18 msc ...
no i się zrosło ładnie wszustko główka rośnie także nie martw się , a lepiej idź do innego lekarza sie dowiedzieć :tak:

Ostatnia edycja:
bra ważniejszy jest regularny i harmonijny przyrost główki w miesiącach.A małe czy duże ciemniączko- taka uroda.No chyba,że jest bardzo małe- kilka mm.U nas nikt się nie przyczepił- a było nawet usg przezciemiączkowe.

u nas tez ciemiączko od urodzenia 2X2, usg było robione i nie wykazało nic nieprawidlowego. główka rośnie, na koniec pierwszego miesiąca miała obwod 36,3 cm, teraz jest 42,5 cm.

edycja: cholera, wlaśnie spojrzalam w książeczkę zdrowia i w ciągu 2 tygodni obwód sie nie zmienił :(((( 42,5 cm. zobaczymy jutro

dzięki Wam za te wszystkie słowa, nie ukrywam , że naprawdę nikt tak jak wy nie uspokoi strapionej mamy. :*
jutro rano idziemy do pediatry, mamy jeszcze do odbioru morfologię.
a apropo samego badania, to byłam tak zestresowana i wkluciem i słowami lekarza, że usiadłam z nią na fotelu i sie rozkleilam... babka zapytala tylko czy to pierwszy raz i ze zrozumieniem stwierdziła, że wiele mam tak reaguje :)
ale do rzeczy ... to było jedynie ukłucie w paluszek, mała nawet nie poczuła :-D

Ostatnia edycja:
bra u mnie maly ma glowe 43 wiec tylko 0,5 wiecej a ciemiaczko nadal ma bardzo duze i kazdy zwraca na ta uwage. Jezeli jest u Was prawdopodobienstwo ze glowka jest po tatusiu to na pewno tak jest i nie ma sie czym przejmowac, jedne dzieci maja wielkie i kanciaste glowy inne maja bardziej podluzne itp itd, pamietam jak kiedys czytalam ale nie pamietam, czy to na naszym forum czy na innym, jak ktos po usg ciazowym po sugestii lekarza bal sie, ze dziecko bedzie karlem, no lekarz powiedzial ze moze to po ojcu ktory ma krotkie nozki i matce, ktora ma krotse rece ale paniki nasial co nie miara i co? Dziecko po prostu odziedziczylo nozki po tacie. a raczki po mamie i wcale karlem nie jest, wiec te lekarsie teorie, poki nie beda potwierdzone badaniami to o kant dupy obic

aniu u nas od początku 2X2, u jaipur od urodzenia 1X1 więc to chyba nie jest tak nieprawidłowe, że ono zrasta sie powoli. kamcia pisala, że zrasta sie do 18. miesiąca.

wydaje mi się,że obwód główki na początku szybciej się zmienia,a później jest to coraz wolniejsze,u nas dość duży bo prawie 44 cm,urodzeniowy 35 cm.
u nas znowu na kontroli u neurologa dostalismy skierowanie na EEG głowki :( chociaz sam lekarz nie byl pewien i kazał jeszcze poczekac,poobserwowac i zrobic, chodzi o to ze jak maly lezal przed nim na plasko, to odrzuca rączki w bok, wszystko inne jesli chodzi o rozwoj podobno ok,ale ten nagly ruch raczek w bok...ze to mozna sprawdzic wlasnie przez to badanie mózgu :/ najgorsze ze zapinaja dziecku taki czepek z elektrodami na glowke i ono musi spac przez 40 min okolo w bezruchu :/
znowu kolejne stresy :/
a jak u Waszych maluszkow, czy rozkladaja czasem nagle rece na boki,u nas to bylo widoczne bardziej u lekarza,ze niby ni ebylo bodzca zadnego,ale moze bal sie, nowa twarz itp...:/ nie wiem...

reklama
A u mnie w przychodni nie mierzą ciemiączka. Nie mierzą też obwodu głowy ani klatki piersiowej. Już wspomniałam gdzieś że baba tylko do wypisywania recept się nadaje. Takie rzeczy mamy tylko zapewnione u naszej prywatnej pediatry i widzę że za jakiś czas pokażemy się znowu u niej tak kontrolnie żeby nam obejrzała małego.

Do góry