reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Przewlekłe stany podgorączkowe u niemowlaka

Tak, mogą mieć. Taka temperatura może się utrzymywać u dzieci z alergiami pokarmowymi, gdy w jelitach robi się stan zapalny. Jest temperatura podwyższona, ale żadne z badań tego nie wykazuje. Dziecko może mało spać, kręcić się, wybudzać, odbijać mieć gazy, problemy z wypróżnianiem refluks, ulewanie itp. warto to sprawdzić, choć z autopsji wiem, że gastrolodzy niestety potrafią bagatelizować takie objawy. Masz mądrego pediatrę, pogadaj z nim i poobserwuj malucha.
Dziękuję Ci bardzo za ta odpowiedz. Malutka ma uporczywe gazy, o czym nie wspomniałam, bo druga pediatra zwala winę na niewykształcone jeszcze jelitka. Do tego czasem ma jakby „odruch wymiotny”. Może faktycznie w tym tkwi problem naszych stanów podgoraczkowych.

reklama
Ja im wogóle nie ufam.
Spróbuj zmierzyć zwykłym termometrem w pupie.
Ja te termometry traktuję przesiewowo - jest/nie ma gorączki. A jak chcę wiedzieć jaka jest temperatura, to mierzę zwykłym.

Ja im wogóle nie ufam.
Spróbuj zmierzyć zwykłym termometrem w pupie.
Ja te termometry traktuję przesiewowo - jest/nie ma gorączki. A jak chcę wiedzieć jaka jest temperatura, to mierzę zwykłym.
Ja w sumie tez do nich sceptycznie podchodzę, ale mi i mężowi pokazuje niby dobra temperaturę… A w pupie to takim zwykłym co kiedyś był rtęciowym czy elektronicznym z miękka końcówka? Bo mam w domu tylko taki tradycyjny lekarski.

Ja w sumie tez do nich sceptycznie podchodzę, ale mi i mężowi pokazuje niby dobra temperaturę… A w pupie to takim zwykłym co kiedyś był rtęciowym czy elektronicznym z miękka końcówka? Bo mam w domu tylko taki tradycyjny lekarski.

Ja mam taki pseudorteciowy bo one są już chyba wycofane. Jak dla mnie najlepsze.

@Destino rozumiem, że u Twojego dziecka zdiagnozowano alergie pokarmową? Jak wyglądała wtedy Wasza morfologia? Ja dziś odebrałam wyniki, crp ujemne, ale w rozmazie limfocyty i eozynofile powyżej normy.

Dziewczyny, ja serio nie wiem co się dzieje. Dziecko zdrowe, osluchowo czyste, wczoraj byliśmy na wizycie. Crp w normie, brak zum, a temperatura cały czas skacze i spada na zmianę! Dziś rano już miała 38.0, a 5min później 36.8! Mierzyłam trzema różnymi termometrami i to samo, temperatura skacze jak chce, od 36.6 do 37.6 najczęściej. Mierzone i w pupie i na czole. Nie wiem już co robić. Dziecko zachowuje się normalnie, ale momentami ma bardzo zimne raczki i zdarza się, ze jej sinieja np przy przebieraniu. Ogólnie jest raczej blada, ale wg morfologii nie ma anemii… Pomocy…

reklama
A dlaczego co 5 minut mierzysz temperaturę? U dziecka temperatura zaczyna się od 38,5. Do tej wysokości jest stan podgorączkowy.
To prawie jak moja teściowa - mierzy termometrem, aż w którymś miejscu nie pokaże co najmniej 38 🤷‍♀️
Może skoro lekarze nie widzą nic złego, to odpuść nieco?

Do góry