reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Przesunięta jedynka..

andzii21

Fanka BB :)
Witam. Dzisiaj moja córeczka chcąc zaprezentować swoje umiejętności taneczne, poślizgnęła się i uderzyła z impetem buzia w płytki. Polała się krew, spojrzałam, a tam prawa jedynka pod lewa jedynka, próbowałam ząb szybko przestawić ale mi się nie udało. Teraz wrócił już na miejsce, jednak dziąsło nad tą jedynka jest sine. Boję się że zabek będzie martwy.. Proszę o pomoc, może ktoś miał taką sytuację i potrafi mi coś doradzić.. Dentystka powiedziała że nie przyjmie..

reklama
Rozwiązanie
Nie, u nas nie było takiej potrzeby był poruszony jakby w dziąśle. Mieliśmy czekać aż wszystko się zagoi. Mieć dietę. I skontrolować po kilku tygodniach. Zawiązki zębów stałych były w porządku na zdjęciu. I tak tez wyszły te zęby. Do tego czasu jeździmy je kontrolować. Czasem na pewne rzeczy nie mamy wpływu.
Bardzo Pani dziękuję za odpowiedź. W poniedziałek pojadę zrobić zdjęcie i będzie wszystko wiadomo.
Ja bym zrobiła prześwietlenie - pantomogram. Niestety bez tego nikt nie pomoże...
Obecnie pewnie za wiele nie zrobisz, ale rozumiem, że chodzi jeszcze o zęby mleczne?

Niestety nie mieszkam nawet w małym mieście.. Lekarka zgodziła się przyjąć córkę dopiero jutro.. Bardzo się boję, bo mała ma dopiero 1.5 roku..
Zab wrócił na miejsce, jest odrobinę niżej, w miejscu gdzie "łączy się" z dziaslem jest otoczka krwi. Dałam małej lek przeciwbólowy, bo skarżyła się że boli ja zabek i bardzo płakała.. Dolna warga też nie wygląda za ciekawie, jest napuchnieta i w kolorze lekko żółtym w miejscu "przygryzienia"

Po wizycie u stomatologa wcale nie jestem spokojniejsza. Dowiedziałam się tylko że nie wygląda to źle i że nie będziemy robić zdjęcia zeby małej nie naświetlać, bo według niej nic poważnego się nie stało. Obejrzała lusterkiem i tyle. Mamy to obserwować i w razie czego przyjechać. Powiedziała też że nawet jak ząb zostanie w takiej pozycji to nie jest aż tak źle i że podobno przestanie się ruszać i nie wypadnie.. Ja po prostu aż cierpnę jak widzę że mała sobie coś je, ona ciągle językiem rusza ten ząb..

reklama
reklama
Mój syn miał wypadek podobny . Uderzył zębami w czoło kolegi. Mleczki. Było zdjęcie . Czy nie zostało coś uszkodzone. Dieta płynna przez trzy tygodnie. U nas na szczęście jest ok. Ząb teraz już stały jest zdrowy jednak lekarz powiedział że trzeba kontrolne zdjęcie robić. Co półtora roku ma. Czy czasem ząb nieobumiera.

Do góry