reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

przerwy na karmienie (czy muszę pracować 35 godzin tygodniowo?)

rachell

Fanka BB :)
Witam,
Mam pytanie dotyczące przerw na karmienie.
Pracuję od poniedziałku do piątku, 40 godzin tygodniowo. W poniedziałki, środy i czwartki praca jest od godziny 7.30 do 15.30. We wtorki od 7.30 do 17.00 (9,5 godziny), zaś w piątki od 7.30 do 14.00 (6,5 godziny). Jako matka dziecka do dwóch lat nie wyraziłam zgody na pracę powyżej ośmiu godzin, a co za tym idzie we wtorki pracuję do 15.30. Dodatkowo karmię nadal piersią, zatem przysługują mi dwie półgodzinne przerwy na karmienie, które chcę połączyć w jedną na koniec dnia. Czy dobrze rozumiem, że każdego dnia przysługuje mi ta przerwa, tzn. także w piątek, gdy dzień pracy jest krótszy (jednak jest powyżej 6ciu godzin)?
Moje wątpliwości wynikają z tego, iż mój tydzień pracy nie wyniesie 35 godzin (biorąc pod uwagę przerwy na karmienie), tylko 33,5 godziny. Czy muszę ustalić sobie jakiś indywidualny grafik, aby mieć 35 godzin czy jednak w jakiś sposób "korzystam" na godzinach pracy, które zostały ustalone przez pracodawcę?

reklama
Mam pytanie dotyczące przerw na karmienie.
Pracuję od poniedziałku do piątku, 40 godzin tygodniowo. W poniedziałki, środy i czwartki praca jest od godziny 7.30 do 15.30. We wtorki od 7.30 do 17.00 (9,5 godziny), zaś w piątki od 7.30 do 14.00 (6,5 godziny). Jako matka dziecka do dwóch lat nie wyraziłam zgody na pracę powyżej ośmiu godzin, a co za tym idzie we wtorki pracuję do 15.30. Dodatkowo karmię nadal piersią, zatem przysługują mi dwie półgodzinne przerwy na karmienie, które chcę połączyć w jedną na koniec dnia. Czy dobrze rozumiem, że każdego dnia przysługuje mi ta przerwa, tzn. także w piątek, gdy dzień pracy jest krótszy (jednak jest powyżej 6ciu godzin)?
Tak.
Moje wątpliwości wynikają z tego, iż mój tydzień pracy nie wyniesie 35 godzin (biorąc pod uwagę przerwy na karmienie), tylko 33,5 godziny.
Ustawodawca milczy na temat tygodniowego wymiaru czasu pracy (w kontekście przerw oczywiście). Liczba i długość przerw zależą od:
1. dziennego wymiaru czasu pracy
2. liczby dzieci, któe pracownica karmi.

Czy muszę ustalić sobie jakiś indywidualny grafik, aby mieć 35 godzin czy jednak w jakiś sposób "korzystam" na godzinach pracy, które zostały ustalone przez pracodawcę?
Organizacja pracy jest sprawą pracodawcy, ale nie może pozostawać w sprzecznosci z kodeksem pracy.

Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Niestety, muszę zawalczyć o swoje prawa, gdyż wg dotychczasowych ustaleń pracodawcy powinnam ułożyć sobie 35godzinny grafik pracy, co stoi w sprzeczności z art. 148 KP i art. 187 KP.

Do góry