reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przerwanie urlopu wychowawczego i praca w skróconym wymiarze zatrudnienia

Ale proszę jeszcze o udzielenie odpowiedzi w kwestii podjęcia dodatkowego zatrudnienia na urlopie wychowaczym w formie umowy zlecenia lub umowy o dzieło, jak wówczas przedstawia się sytuacja? Czy muszę informować Pracodawcę?
zlecnie - tak (bo odprowadza sie składki) i zmienia się tytuł ubezpieczenia
dzieło - nie, bo nie ma możliwości "ozusowania" tej umowy

reklama
Witam,

Mam pytanie. W ubiegłym roku 7 maja przerwalam urlop wychowawczy i wrocilam do pracy korzystajac z mozliwosci skrocenia wymiaru czasu pracy do 3/4 etatu. Wniosek zlozylam do 9 maja tego roku. Teraz chcialabym przedluzyc ten czas. I jestem w kropce bo nie wiem czy moge zlozyc kolejny wniosek i do kiedy. Dodam ze z urlopu wychowawczego korzystalam od polowy lutego 2011 roku do 7 maja 2011.

Mam pytanie. W ubiegłym roku 7 maja przerwalam urlop wychowawczy i wrocilam do pracy korzystajac z mozliwosci skrocenia wymiaru czasu pracy do 3/4 etatu. Wniosek zlozylam do 9 maja tego roku. Teraz chcialabym przedluzyc ten czas. I jestem w kropce bo nie wiem czy moge zlozyc kolejny wniosek
Jeśli ten suwaczek pod Pani postem oznacza wiek dziecka to tak.
To, czy moze Pani złożyć kolejny wniosek zależy od:
1. wieku dziecka - urlop wychowaczy przysługuje do osiągniecia przez dziecko 4 roku zycia
2. okresu urlopu już wykorzystanego - suma okresu urlopu wychowawczego (tego do 7 maja 2011) i tego obniżenia, które właśnie się kończy. Maks to 3 lata.

3 lata - okrea wykorzystanego urlopu wychowawczego i obniżenia, ale nie poźniej niż do 4 urodzin dziecka.

Dodam ze z urlopu wychowawczego korzystalam od polowy lutego 2011 roku do 7 maja 2011.
Jęsli nie poradzi sobie Pani z wyliczeniem dat, o które Pani pyta chętnie je dla Pani wyliczę ale musze znać:
1. datę rozpoczęcia urlopu wychowawczego
2. datę urodzenia dziecka

Prosze pamiętać, że:
1. wniosek o obniżenie nalezy złożyć na 14 dni przed planowaą datą rozpoczęcia pracy w obniżonym wymiarze
2. nie będzie Pani korzystać z ochrony trwałości stosunku pracy.

Do góry