reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Przepisy

to i ja podam przepis na sałatkę, którą u mnie wszyscy lubią

sałata lodowa
2 gruszki
ser pleśniowy
orzechy włoskie
miód (albo orzechy w miodzie)

sos:
oliwa z oliwek
sol, pieprz, jakieś zioła (np prowansalskie)
ocet winny
sok z cytryny

sałatę porwać na niewielkie kawałki, gruszki pokroić w plasterki, ser w kostkę, zalać sosem i delikatnie wymieszać, miód skarmelizować, dodać orzechy,wymieszać i rzucić na sałatkę
 
reklama
Szynka gotowana....( z dedykacja dla Moniqsan..:-D:-D:-D)

em1g81_cola_baked_ham1_lg.jpg



szynka ..okolo 5 kilkogramow.....

0.5 litra cider ( nie wiedzialam oczywiscie co to jest po polsku wiec wstawiam tlumaczenie.....Alkoholowy napój ze sfermentowanych jabłek (smakiem zbliżony do szampana).... moze byc bez...
2 marchewki
2 cebule
2 zabki czosnku
5 lisci laurowych
10 gozdzikow + gozdziki do powbijania w szynke
5 ziaren ziela angielskiego
12 ziarenek pieprzu czarnego
2 lyzki cukru brazowego

Szynke namoczyc na noc, osuszyc i umiescic w duzym garnku....polac cider a nastepnie dolac wody tyle aby cala szynka sie skryla.....
Wlozyc do garnka wszystkie warzywa i przyprawy......zagotowac a po zagotowaniu zmiejszyc ogien do minimum i gotowac okolo 3-3.5 godziny....
Podczas gotowania zbierac "szumowiny"....
Po ugotowaniu wyjac na blache do pieczenia .....po krotkim przestygnieciu sciagnac skore tak zeby troche tluszczyku zostalo.....ponacinac cala szynke tak aby powstal wzor diamentow....w kazde naciecie powtykac gozdziki.....


Glazura

5 duzych lyzek musztardy sarepskiej
3 lyzki miodu lub cukier brazowy.....

Szynke posmarowac musztarda , a na to rozprowadzic miod lub posypac cukrem....
Tak przygotowana piec w piekarniku okolo 30-40 minut do momentu az glazura zrobio sie zlocista i ladnie sie zetnie......Temperatura piekarnika ..190 stopni....


Szynke mozna podawac na cieplo lub zostawic do wystygniecia.

Jezeli szynka jest mniejsz to czas gotowania zalezy od jej wielkosci....jest to okolo 20minut na kazde 450 g miesa.....
 
mamuuuuniu, jak ta szynka wygląda!!!! Wow!!!

Postanowiłam sobie, że zrobię taką za miesiąc na święta i zabiorę ze sobą jak będę jechać do domu :tak::tak::tak:

Jolu, a co robicie z tą szynką później? No bo wiadomo że 5 kg mięcha mimo że zmniejsza swoje rozmiary zapewne ze 30% nie da się zjeść w 2 osoby. Czy zjadacie? :eek:

Piękna jest
no i bardzo prosty przepis :tak:
 
Aha.
Czy ta szynka ze zdjęcia jest z kością?
Bo że ze skórą to już zdążyłam przeczytać.
Kurczę ja do tej pory kupowałam szynki tylko takie obrobione, bez skóry, bez niczego, sam mięsień :huh:
 
to ja wrzuce trzy ostatnie specjały, które zrobiłam w ramach eksperymentów z produktami z Liedla:rofl2:

Fritata z kurczakiem i cukinią

1 pojedyncza pierś z kurczaka,
2 niewielkie ziemniaki
Pół obranej i wydrążonej cukinii [ok.300g]
1 papryka czerwona
3 ząbki czosnku
6 jajek
Sól, pieprz, tymianek, oregano.
Odrobina curry.

Sprawa jest prosta – na oliwę wrzucamy ząbki czosnku, ja je potraktowałam praską. Do tego od razu posiekane w małą kosteczkę ziemniaki. Smażymy chwilę. Solimy odrobinę. Kiedy widzimy, że ziemniaczki już obsmażone ładnie ze wszystkich stron, to wrzucamy posiekaną pierś z kurczaka. Lekko oprószamy curry. Kiedy kurczaczek będzie ładnie biały ze wszystkich stron, to wrzucamy pokrojoną w kosteczkę, czy w niewielkie [ok.0,5 cm grubości] pół-plasterki cukinii. Po chwili paprykę i dusimy całość, przyprawiając oczywiście tymiankiem solą i pieprzem.

W osobnej miseczce roztrzepujemy razem jajka, dodajemy odrobinę soli i oregano. Wlewamy na patelnię i traktujemy to jak omlet. Jest nieco zabawy z próbą przewrócenia na drugą stronę fritaty, ale ja posłużyłam się deską do krojenia:cool:
Placek kroimy w ćwiartki – podobnie jak ciasto, czy pizzę i podajemy.
 
Kurczak z owocami
Składniki na 2 osoby:
2 piersi z kurczaka,
4 połówki brzoskwini z zalewy
4 krążki ananasa z zalewy + zalewa.
2 łyżki oliwy
Sól, pieprz, słodka i ostra papryka
Mielony kminek

Przygotowanie
Mięso pokroić w paski, posypać przyprawami, odstawić na 5 min.
Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić mięso, smażyć na złoto z obu stron.
W międzyczasie pokroić owoce. Dorzucić je do kurczaka. Podsmażyć jakieś 2-3 min mieszając. Dodać zalewę i dusić około 5 min. Podawać z ryżem i sałatką z kapusty pekińskiej.

akurat, miałam na słodkie zachcianki, a puszki brzoskwiń i ananasa się nudziły w lodówce...

Kurczak w pesto zapiekany z mozzarellą
Składniki:

300 g mięsa z piersi kurczaka
100 g pesto
200 g mozzarelli
1 średni pomidor
sól, pieprz
listki świeżej bazylii

Mięso pokrój na niewielkie sznycelki, lekko rozbij tłuczkiem, oprósz pieprzem i solą. Posmaruj je sosem pesto i zostaw na godzinę, następnie ułóż w naczyniu do zapiekania i ułóż na wierzchu plastry mozzarelli, a na to plastry pomidora. Zapiekaj przez 30-40 minut w 190 stopniach, podawaj ze świeżą bazylią, bagietką i białym winem.

wszystkie przepisy pochodzą stąd : z pierwszego tłoczenia

smacznego...
 
Aha.
Czy ta szynka ze zdjęcia jest z kością?
Bo że ze skórą to już zdążyłam przeczytać.
Kurczę ja do tej pory kupowałam szynki tylko takie obrobione, bez skóry, bez niczego, sam mięsień :huh:


Miniq.....ta szynka ktora wlasnie jest na zdjeciu jest z koscia...( zdjecie jest z folderu mojego meza ).....ogolnie jezeli jest szansa ze mozesz dostac szynke z koscia to jest lepsza...wychodzi bardziej soczysta..........no i zreszta sam efekt.....choc ja robilam tez bez kosci i jak dla mnie tez pycha...:tak::tak:

A pytalas jeszcze co robimy z taka szynka bo 5 kilo do dosc sporo.....
szynka po upieczeniu tydzien spokojnie w lodowce moze lezec....ale ja czesto zamrazalam kawalek....
Ale szynka jest tak pyszna ze zazwyczaj zjadalismy.....tylko ze robilam mniejsza....
 
Specjalnie dla Pani Prezes:
LIKIER Z KUKUŁEK

300g cukierków "Kukułki",
250g wódki(wersja light)
250g mleka,
5 żółtek

Do garnka wlewamy mleko i kukułki i mieszając rozpuszczamy je ( trzeba uważać żeby się nie zagotowało!) po przestudzeniu do jeszcze lekko ciepłego mleka dodajemy żółtka i miksujemy oraz cienkim strumieniem wlewamy alkohol.Odstawiamy na kilka dni(najlepiej zakopać głęboko żeby za szybko nie kusiło;-))
 
reklama
Ice-ówka..
dwie paczki cukierków Ice
0,5l wódki

die paczki cukierków Ice zalewamy szklanką wódki, zostawiamy na dwa dni. Mieszamy aż do rozpuszczenia cukierków. Po dwóch dniach dolewamy drugą szklankę wódki. Zostawiamy na dwa dni. pić bardzo schłodzone...

uwagi: ponieważ jest to trunek studencki, ta uwaga wydaje się oczywista- cukierki odwijamy z papierków!
z Hallsów też można, ale nigdy nie próbowałam robić. Piłam za to z Hallsów grejfrutowych... pychaaa,
 
Do góry