reklama
julia28
Mama lutowa 2007
Składniki: na FAWORKI
20 dkg mąki
3 zółtka
3 łyżki gęstej śmietany
1 płaska łyżeczka proszku spulchniającego
1 łyżka spirytusu
2 kostki smalcu lub innego tłuszczu do smażenia
sól
cukier puder do posypania............wyrabiamy kroimi w paseczki nacinamy zawijamy i sa faworki
20 dkg mąki
3 zółtka
3 łyżki gęstej śmietany
1 płaska łyżeczka proszku spulchniającego
1 łyżka spirytusu
2 kostki smalcu lub innego tłuszczu do smażenia
sól
cukier puder do posypania............wyrabiamy kroimi w paseczki nacinamy zawijamy i sa faworki
misia83_83
Mama Alusia i Tymusia
Wklejam przepis na szarlotke z platkami owsianymi! Rewelacja. Dzien po dniu upieklam 2 blachy:-) Zamiast jablek mozna dodac kazde inne owoce lub dzem!:-)
3 szkl płatków owsianych
1 szkl mąki
2 jaja
1 kostka margaryny
½ szkl cukru
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
jabłka
cynamon
2-3 łyżki soku z cytryny
Margarynę rozpuścić i zeszklić na niej płatki. Odstawić do ostygnięcia. Do wystudzonych płatków dodać pozostałe składniki. Ciasto podzielić na dwie części. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny i oprószyć cynamonem. Foremkę do ciasta o boku 24cm wysmarować tłuszczem i oprószyć bułka tartą. Wyłożyć jedna częścią ciasta, na to jabłka, a na wierzchu pokruszyć pozostałe ciasto. Piec 40-50min w 180stC.
3 szkl płatków owsianych
1 szkl mąki
2 jaja
1 kostka margaryny
½ szkl cukru
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
jabłka
cynamon
2-3 łyżki soku z cytryny
Margarynę rozpuścić i zeszklić na niej płatki. Odstawić do ostygnięcia. Do wystudzonych płatków dodać pozostałe składniki. Ciasto podzielić na dwie części. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny i oprószyć cynamonem. Foremkę do ciasta o boku 24cm wysmarować tłuszczem i oprószyć bułka tartą. Wyłożyć jedna częścią ciasta, na to jabłka, a na wierzchu pokruszyć pozostałe ciasto. Piec 40-50min w 180stC.
Kasia Irlandka
10/2006 06/2009 :)
Misia ile jablek?? a ta foremka to kwadratowa jest?
moze zapodaj fote
moze zapodaj fote
Ostatnia edycja:
misia83_83
Mama Alusia i Tymusia
Kasia- jak robilam z jablkami z puszki to 2 puchy, a jak dzis robilam ze swiezych to 5 jablek uzylam. Tak naprawde to zalezy jaka gruba warstwe chcesz miec. A foremke ja mam prostokatna. Taki medium size :-)
Tichonek
Mamusia Radusia i Matusia
misia,dziś mam zamiar strzelić Twoją szarlotkę z płatkami owsianymiMam nadzieję,że mniamnuśna wyjdzie bo dla mojego szanownego robięA on łasuch i smakosz ciast jak Ciasteczkowy Potwór...Zresztą ja też
misia83_83
Mama Alusia i Tymusia
Tichonku- enjoy!!! Mam nadzieje, ze wyszla PYCHA!:-)
Tichonek
Mamusia Radusia i Matusia
Wyszła pycha!Ale tylko maleńki kawałeczek spróbowałam(choć chęć miałam na całą blachę)bo to na powitanie mojego szanownego jutro,więc nie wypada
reklama
renni
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 29 Styczeń 2010
- Postów
- 964
Na prosbe Pauletty wklejam przepis na smaczny obiadek!:-)
Bakłażany zapiekane z pomidorami, mozzarellą i parmezanem
Składniki:
10 łyżek oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
1 mała cebula posiekana
1 puszka pomidorów
1 łyżka pietruszki
1 łyżka bazylii
1 bakłażan
sól
125 g mozzarelli
30 g parmezanu świeżo startego
1 łyżka oregano
Jak przygotować:
Ustaw piekarnik na funkcję grill.
W garnku rozgrzej 6 łyżek oliwy, od razu dodaj czosnek i cebulę.
Pomidory zmiksuj, dodaj na patelnię i smaż na małym ogniu 15 minut. Ostudź sos.
Posiekaj bazylię i pietruszkę i dodaj do sosu. Dopraw solą i pieprzem.
Bakłażany pokrój wzdłuż na plastry o grubości 1 cm, posól, posmaruj oliwą i ułóż na wyłożonej folią aluminiową blasze. Wstaw do pieca ok. 12 cm od górnej grzałki. Po 5 minutach odwróć bakłażany, posmaruj oliwą i piecz jeszcze 3 minuty.
Ułóż bakłażany w foremce ceramicznej i polej sosem. Mozzarellę porwij na kawałki i ułóż na sosie. Posyp parmezanem i oregano.
Przed podaniem wstaw na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st.
Włoska sałatka ziemniaczana
Składniki:
500 g młodych, małych ziemniaków
8 suszonych pomidorów w oliwie
4 łyżki jogurtu naturalnego
4 łyżki majonezu
sól, pieprz
posiekana natka pietruszki
Jak przygotować:
Ziemniaki dokładnie umyć, gotować w mundurkach w osolonej wodzie do chwilii aż są średnio miękkie. Suszone pomidory odsączyć, pokroić w cienkie paski. Ziemniaki odsączyć i wystudzić. Przygotować sos: jogurt wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki polać sosem, posypać paskami pomidorów oraz natką pietruszki. Przed podaniem wstawić na 20 minut do lodówki
SMACZNEGO!!!
Bakłażany zapiekane z pomidorami, mozzarellą i parmezanem
Składniki:
10 łyżek oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
1 mała cebula posiekana
1 puszka pomidorów
1 łyżka pietruszki
1 łyżka bazylii
1 bakłażan
sól
125 g mozzarelli
30 g parmezanu świeżo startego
1 łyżka oregano
Jak przygotować:
Ustaw piekarnik na funkcję grill.
W garnku rozgrzej 6 łyżek oliwy, od razu dodaj czosnek i cebulę.
Pomidory zmiksuj, dodaj na patelnię i smaż na małym ogniu 15 minut. Ostudź sos.
Posiekaj bazylię i pietruszkę i dodaj do sosu. Dopraw solą i pieprzem.
Bakłażany pokrój wzdłuż na plastry o grubości 1 cm, posól, posmaruj oliwą i ułóż na wyłożonej folią aluminiową blasze. Wstaw do pieca ok. 12 cm od górnej grzałki. Po 5 minutach odwróć bakłażany, posmaruj oliwą i piecz jeszcze 3 minuty.
Ułóż bakłażany w foremce ceramicznej i polej sosem. Mozzarellę porwij na kawałki i ułóż na sosie. Posyp parmezanem i oregano.
Przed podaniem wstaw na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st.
Włoska sałatka ziemniaczana
Składniki:
500 g młodych, małych ziemniaków
8 suszonych pomidorów w oliwie
4 łyżki jogurtu naturalnego
4 łyżki majonezu
sól, pieprz
posiekana natka pietruszki
Jak przygotować:
Ziemniaki dokładnie umyć, gotować w mundurkach w osolonej wodzie do chwilii aż są średnio miękkie. Suszone pomidory odsączyć, pokroić w cienkie paski. Ziemniaki odsączyć i wystudzić. Przygotować sos: jogurt wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki polać sosem, posypać paskami pomidorów oraz natką pietruszki. Przed podaniem wstawić na 20 minut do lodówki
SMACZNEGO!!!
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 154
- Wyświetleń
- 28 tys
Podziel się: