reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy na ciasto ,sałatki itp..:O)

Ja mam ostatnio ochote na pichcenie po 22ej. Zaczynam zastanawiac sie czy ze mna wszystko w porzadku. Za porzadki tzn. odkurznie, mycie podlodg i kurze wzielo mnie po 21szej. wiec cos mi na psyche wlazlo na 100%:cool2:
 
reklama
Składniki: na FAWORKI

20 dkg mąki
3 zółtka
3 łyżki gęstej śmietany
1 płaska łyżeczka proszku spulchniającego
1 łyżka spirytusu
2 kostki smalcu lub innego tłuszczu do smażenia
sól
cukier puder do posypania............wyrabiamy kroimi w paseczki nacinamy zawijamy i sa faworki
 
Wklejam przepis na szarlotke z platkami owsianymi! Rewelacja. Dzien po dniu upieklam 2 blachy:-) Zamiast jablek mozna dodac kazde inne owoce lub dzem!:-)

3 szkl płatków owsianych
1 szkl mąki
2 jaja
1 kostka margaryny
½ szkl cukru
1½ łyżeczki proszku do pieczenia

jabłka
cynamon
2-3 łyżki soku z cytryny

Margarynę rozpuścić i zeszklić na niej płatki. Odstawić do ostygnięcia. Do wystudzonych płatków dodać pozostałe składniki. Ciasto podzielić na dwie części. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny i oprószyć cynamonem. Foremkę do ciasta o boku 24cm wysmarować tłuszczem i oprószyć bułka tartą. Wyłożyć jedna częścią ciasta, na to jabłka, a na wierzchu pokruszyć pozostałe ciasto. Piec 40-50min w 180stC.
 
Kasia- jak robilam z jablkami z puszki to 2 puchy, a jak dzis robilam ze swiezych to 5 jablek uzylam. Tak naprawde to zalezy jaka gruba warstwe chcesz miec. A foremke ja mam prostokatna. Taki medium size :) :-)
 
misia,dziś mam zamiar strzelić Twoją szarlotkę z płatkami owsianymi:tak:Mam nadzieję,że mniamnuśna wyjdzie bo dla mojego szanownego robię:tak:A on łasuch i smakosz ciast jak Ciasteczkowy Potwór:-D...Zresztą ja też:zawstydzona/y:
 
reklama
Na prosbe Pauletty wklejam przepis na smaczny obiadek!:-)

Bakłażany zapiekane z pomidorami, mozzarellą i parmezanem

Składniki:
10 łyżek oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
1 mała cebula posiekana
1 puszka pomidorów
1 łyżka pietruszki
1 łyżka bazylii
1 bakłażan
sól
125 g mozzarelli
30 g parmezanu świeżo startego
1 łyżka oregano
Jak przygotować:
Ustaw piekarnik na funkcję grill.
W garnku rozgrzej 6 łyżek oliwy, od razu dodaj czosnek i cebulę.
Pomidory zmiksuj, dodaj na patelnię i smaż na małym ogniu 15 minut. Ostudź sos.
Posiekaj bazylię i pietruszkę i dodaj do sosu. Dopraw solą i pieprzem.
Bakłażany pokrój wzdłuż na plastry o grubości 1 cm, posól, posmaruj oliwą i ułóż na wyłożonej folią aluminiową blasze. Wstaw do pieca ok. 12 cm od górnej grzałki. Po 5 minutach odwróć bakłażany, posmaruj oliwą i piecz jeszcze 3 minuty.
Ułóż bakłażany w foremce ceramicznej i polej sosem. Mozzarellę porwij na kawałki i ułóż na sosie. Posyp parmezanem i oregano.
Przed podaniem wstaw na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st.
Włoska sałatka ziemniaczana
Składniki:
500 g młodych, małych ziemniaków
8 suszonych pomidorów w oliwie
4 łyżki jogurtu naturalnego
4 łyżki majonezu
sól, pieprz
posiekana natka pietruszki
Jak przygotować:
Ziemniaki dokładnie umyć, gotować w mundurkach w osolonej wodzie do chwilii aż są średnio miękkie. Suszone pomidory odsączyć, pokroić w cienkie paski. Ziemniaki odsączyć i wystudzić. Przygotować sos: jogurt wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki polać sosem, posypać paskami pomidorów oraz natką pietruszki. Przed podaniem wstawić na 20 minut do lodówki
SMACZNEGO!!!
 
Do góry