reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy na ciasto ,sałatki itp..:O)

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym :-) szybko i łatwo
Potrzebne:
kg baby potatoes
500g mięsa mielonego
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
puszka pomidorów
masło
śmietana 200g
2 jajka
przyprawy ( pieprz ziołowy , bazylia, czosnek gr. , vegeta, papryka

Wykonanie:
ziemniaki obieramy i gotujemy w całości, w tym samym czasie smażymy cebulę (pól księżyce) i zmiażdżony czosnek, jak się ładnie zarumieni wrzucamy mięso mielone i smażymy, jak się podsmaży wrzucamy pomidory przyprawiamy bazylią ja dodałam jeszcze czosnku gr. bo mi mało było , smakomyk, pieprz ziołowy i smażymy dopóki sosik się nie wysmaży prawie do końca , ziemniaki kroimy w plasterki układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym lub brytwance ( zostawiłam kilka kawałków masła na dnie) na to wylewamy mięso i układamy kolejną warstwę ziemniaków, do śmietany dodajemy jajka i przyprawiamy( vegeta,papryka, pieprz ziołowy,czosnek gr.) i tym sosikiem zalewamy zapiekankę. Do piekarnika na 40 min. 180st.
Miałam dodać żółty ser tak 5 min pod koniec pieczenia ale że miałam ludzi w domku zapomniałam i nawet przypiekłam dłużej jakieś 10 min ładnie mi się góra przyrumieniła było mniamuśne :-):-):-) nawet bez sera:tak: :tak:
 
reklama
Napisalam calego dlugiego posta i mi wcielo...:wściekła/y: Ale poniewaz chce Wam to napisac to sie powtorze..

Ostatnio ktos pisal o kuraku z pomaranczami w tylku. Postanowilam wiec napisac przepis wedlug ktorego ja robilam. Zobaczylam w TV i powiem Wam ze absolutna rewelka. POLECAM.
A oto przepisik:

MARYNATA:
- sos chilli
- miod
- sos sojowy
- galazki swiezego rozmarynu
- glowka czosnku- WAZNE!- nie obierac ze skorek, naciac tylko taki krzyzyk
- dodatkowo ok 3 zabki czosnku zetrzec.
- sok z polowy pomarancza

Kuraka nadziac czastkami pomaranczy w skorkach (najpierw spazyc) - mi zmiescily sie 2 pomarancze. Wkladamy rowniez owa glowe czosnku i kilka galazek rozmarynu. Jesli jakis zabek sie oddzieli od glowki mozna go wcisnac razem z rozmarynem pod skore kury.
Natrzec kuraka porzadnie marynata i na godzine do lodowki. Potem ok godzine w piecu.

Do tego jest super salatka:

Sos taki sam jak marynata, tylko juz bez rozmarynu i zamiast soku z pomaranczy- sok z cytryny. Koles w TV dodawal tez kolendre, ale ja nie lubie wiec nie dalam.

Do sosu dodajemy
- salate (ja uzywalam COS bo jest chrupiaca)
- papryke czerwona i zolta
- awocado
- gratat (uwazac, zeby w salatce znalazly sie tylko ziarenka- bez tych bialych farfocli bo sa gorzkie)

No i to wszytsko razem jest po prostu genialne i bardzo takie...hmmm...wystawne powiedzmy. A przeciez takie proste do wykonania...

Zalaczam fotki z etapow pracy tak dla zachety..:-)
 

Załączniki

  • marynata.jpg
    marynata.jpg
    30,5 KB · Wyświetleń: 79
  • salatka.jpg
    salatka.jpg
    31,7 KB · Wyświetleń: 67
  • kura przed.jpg
    kura przed.jpg
    36,6 KB · Wyświetleń: 73
  • kura po 1.jpg
    kura po 1.jpg
    41,9 KB · Wyświetleń: 64
misia kurczak 1 klasa, nigdy nie jadlam kury w pomaranczach, tylko kaczke, ale chyba sprobuje!!!Wyglada mniamusnie :-)

A tu krotko o moim torcie:

Upieklam bialy biszkopt z 7 jajek, w duzej, prostokatnej blaszce.Przekroilam go na pol.
Gorne rogi nalezy odciac tak, zeby nabralo to ksztalt szyi. Odciete resztki trzeba zachowac na pozniej.
Spody nasaczylam wystudzona, bardzo slodka herbata z odrobinka aromatu z rumu. Biszkopt przelozylam masa truskawkowa. Moge podac przepis jak ktos chce.
Cyce zrobilam w ten sposob: 2 miseczki(trzeba dobrac rozmiar) oblozylam folia (zeby potem latwo sie wyjelo). Ubilam troszke kremowki, zrobilam pol opakowania galaretki malinowej. Gdy galaretka wystudzila sie,zmieszalam ja z ubita kremowka(mialam jej ok 100ml). Miseczki wylozylam resztkami biszkoptu i zalalam kremem malinowym.Do lodowki na cala noc.
Krem to nic innego jak ubita kremowka z capucino i 2 lyzkami cukru pudru. Cyce wylozylam na ciasto i wszystko posmarowalam kremem capucino(przepyszny).
Biustonosz to nic innego jak resztka kremu plus barwnik czerwony. Drobne ozdoby zrobilam pisakami. Wszystko :-)
 
Napisalam calego dlugiego posta i mi wcielo...:wściekła/y: Ale poniewaz chce Wam to napisac to sie powtorze..

Ostatnio ktos pisal o kuraku z pomaranczami w tylku. Postanowilam wiec napisac przepis wedlug ktorego ja robilam. Zobaczylam w TV i powiem Wam ze absolutna rewelka. POLECAM.
A oto przepisik:

MARYNATA:
- sos chilli
- miod
- sos sojowy
- galazki swiezego rozmarynu
- glowka czosnku- WAZNE!- nie obierac ze skorek, naciac tylko taki krzyzyk
- dodatkowo ok 3 zabki czosnku zetrzec.
- sok z polowy pomarancza

Kuraka nadziac czastkami pomaranczy w skorkach (najpierw spazyc) - mi zmiescily sie 2 pomarancze. Wkladamy rowniez owa glowe czosnku i kilka galazek rozmarynu. Jesli jakis zabek sie oddzieli od glowki mozna go wcisnac razem z rozmarynem pod skore kury.
Natrzec kuraka porzadnie marynata i na godzine do lodowki. Potem ok godzine w piecu.

Do tego jest super salatka:

Sos taki sam jak marynata, tylko juz bez rozmarynu i zamiast soku z pomaranczy- sok z cytryny. Koles w TV dodawal tez kolendre, ale ja nie lubie wiec nie dalam.

Do sosu dodajemy
- salate (ja uzywalam COS bo jest chrupiaca)
- papryke czerwona i zolta
- awocado
- gratat (uwazac, zeby w salatce znalazly sie tylko ziarenka- bez tych bialych farfocli bo sa gorzkie)

No i to wszytsko razem jest po prostu genialne i bardzo takie...hmmm...wystawne powiedzmy. A przeciez takie proste do wykonania...

Zalaczam fotki z etapow pracy tak dla zachety..:-)

Wyglada przepysznie Mniam mniam mniam :)) Musze zrobic takiego :))
 
Uwielbiamy z Amanda piec ciasteczka i dzis upieklysmy bardzo pyszne, czekoladowe ciasteczka, mieciutkie, z wierzchu chrupiace, bardzo szybko sie je robi. Przepis na ok 30 ciasteczek:

-100 gram maki pszennej
- 50 gram kakao
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- 100 gram cukru
- ok 50 gram miekkiego masla
- 1 duze roztrzepane jajko
- 2 lyzki soku pomaranczowego
- cukier puder do obtoczenia

Wszystkie skladniki dokladnie zagniesc w misce. Ciasto bedzie lekko klejace, ale to nic. Uformowac z tego male kuleczki(ale troszke wieksze niz winogrono).Obtoczyc grubo w cukrze pudrze. Ulozyc na blache w odstepach i piec 10 minut w 200stopniach. Smacznego.
 
Ostatnia edycja:
Ciasteczka z kleiku ryzowego :)
Składniki:


ciasto:
1 paczka kleiku ryżowego (170-180 g)
250 g margaryny
3 jajka
1 szklanka cukru
4 łyżeczki wiórek kokosowych
1 cukier waniliowy
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropli olejku pomarańczowego

do dekoracji:
dżem lub czekolada, świeże porzeczki, kolorowa posypka


Sposób przygotowania:


Wszystkie składniki siekam w misce łopatką (kleik wsypuję prosto z paczki), szybko zagniatam. Toczę kulki wielkości orzecha włoskiego, układam na natłuszczonej blasze, palcem wygniatam w środku każdego nieduże wgłębienie.

Piekę w temp. 180 stopni ok. 20 minut na złoty kolor.

Po upieczeniu wgłębienia napełniam dżemem albo czekoladą gorzką (wcześniej w kąpieli wodnej rozpuszczam pół tabliczki z 2-3 łyżkami mleka), posypuję posypką, albo ozdabiam cukierkiem typu lentilka lub kawałeczkiem owocu (w sezonie na owoce idealne są porzeczki)
 
Ostatnia edycja:
Misia donosze ze cie pobilam - psychiatryk mnie czeka - za 10 min wyjmuje szarlotke z pieca. :tak::-D Mozemy chyba podac sobie dlonie:cool2:
 
reklama
Do góry