reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Przepisy kulinarne Marcowych Mamusiek

dla mnie najlepszy szpinak to taki zmielony (ja osobiscie lubię bonduell) w sosie śmietanowym ... bo jakoś całe liście mnie przerażają :-)
 
reklama
Fusia, mojemu przemycam szpinak wmawiając, że to pesto, hihi. Na oliwie podsmażam sporo czosnku, dodaję szpinak rozdrobniony, potem łyżkę śmietany, zagotowuję. Ugotowany makaron penne wrzucam na patelnię ze szpinakiem, mieszam dokładnie, na talerzu posypuję startym parmezanem. I M. wsuwa. Można dodać podsmażoną pierś kuraka, pokrojoną w niezbyt dużą kostkę, można dodać trochę suszonych pomidorów i pieczarki (ale pieczarki to już chyba nie dla twojego męża).
 
To ja podzielę się przepisem mojej Chrzestnej na Tramisu (jest przepyszne, tylko szkoda że przez najbliższy rok jest nam zabronione :/)

4-5 żółtek
niepełna szklanka cukru
serek mascarpone 500g (byle nie dr Oetkera)
mocna kawa (ok 2 kubków)
pół kieliszka rumu
biszkopty (najlepiej firmy San - takie podłużne)

Żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę, dodajemy serek mascarpone po jednej łyżce i dalej ucieramy (niekoniecznie w makutrze, zwykłym mikserem też wychodzi). Można dodać trochę piany z białek (max z 2ch), będzie bardziej puszyste i wstawiamy masę do lodówki.

Parzymy kawę (można przed ucieraniem kremu, bo powinna się wystudzić) i dodajemy rum. Bierzemy jakieś naczynie wysokie, prostokątne (bo biszkopty są podłużne) lub osobne pucharki. Maczamy biszkopty w kawie i układamy warstwę na spodzie. Przekładamy to masą i znów układamy warstwę w biszkoptów maczanych w kawie... całość kończymy warstwą masy. Wierzch posypujemy gorzkim kakaem. Smacznego za rok :-(
 
To z tego wychodzi ze nam wiecej nie wolno niz wolno:-(,i co tu jesc jak sie ma wilczy apetyt;-)? a i jeszcze przy tym nie utyc 50kg;-)
 
ola 80 wszystko mozesz jesc tilko oprocz serow zywych pasztetu i owocow morza iparu innych rzeczy a jak masz wilczy apetyt to polecam np klopsiki w sosie pomidorowym z ziemniaczkami obok ja dzis robie bo tez mam smaki a klopsiki to delikatne i poooooozzzzywne;-)
 
No własnie a ja ostatnio to wszystko musze zjesc z pomidorem i fajna byłaby do tego ta mozarella;-) a i pasztet tez lubie chociaz wiem ze wnim to jest duzo wszystkiego oprocz miesa;-),mysle ze co pare dni kanapka z pasztetem mi nie zaszkodzi.
Co do klopsikow to własnie trzy dni z rzedu u mamusi je jadłam,oczywiscie w sosie pomidorowym:-) i oczywiscie były pyszne:-),ostatnio mam smaki własnie na cos konkretnego czyli jakies mieso,kotlety itp,dziwi mnie to bo ja to nie szczegolnie miesna byłam,jedyne co drob od czasu do czasu.Wczoraj nawet wciagnełam ze smakiem kotlety z karczku wolowego:szok:
 
o a ja wczoraj zrobilam pyszny tagliatelle ze szpinakiem kurczakiem czosnkiem i smietanka slodka doprawiony tylko vegata polecam naprawde zdrowe i pozywne i strrrraszzzzniee smaczne:)
 
a dlaczego nie mozna owoców morza?? :eek:nie słysząłam nigdy o tym a naprawde baaardzo lubię:-) dzisiaj idzimey ze znjomkami na kolacyjke do greckiej tawerny i się napalilma na te owoce morza z grilla, ech... :sorry:

szpinak to ja najbradziej lubię taki w liściach - ta mrozona papka jakos działa na mnie odpychajaco Mrozony taki w liściach lubie najbarzdiej ten z serem gorgonzola:tak:

smaka na tiramisu dostałam a tu zakazane - tez mam pyszny przepisik na to ciasto od mojej chrzestnej, ale narazie musi polezec w szufladzie
a jesli chodzi o ciasta to lubie z tej stronki przepisy:http://mojewypieki.blox.pl/2009/10/Pani-Walewska-Pychotka.html
 
Ostatnia edycja:
reklama
Witam Was serdecznie.
Można zauważyć, że dużo z nas piecze chleb. Proponuję osobny wątek z samymi przepisami chebowymi.
Łatwo wtedy będzie odnaleźć konkretny przepis.

Pozdrawiam.
 
Do góry