reklama
Andula o którą Ci chodzi? Z kalafiorem, jajcem i pomidorem?Chyba na ogólnym
To napiszę tu
Sałatka z kalafiorem
-kalafior - ugotować w całości, potem rozdrobnić na rózyczki
-3 jajka na twardo - pokroić w dzwonka
-3 pomidory obrane ze skórki - pokroić w dzwonka
Do tego śmietana kremówka i majonez do smaku. Oczywiście sól, pieprz
To napiszę tu
Sałatka z kalafiorem
-kalafior - ugotować w całości, potem rozdrobnić na rózyczki
-3 jajka na twardo - pokroić w dzwonka
-3 pomidory obrane ze skórki - pokroić w dzwonka
Do tego śmietana kremówka i majonez do smaku. Oczywiście sól, pieprz
Ostatnia edycja:
Andula ja polecam z ananasem:
-puszka ananasa
-puszka kukurydzy
-słoik selera ciętego
-kilka plastrów szynki
-jabłko duże
-1-2 pory (zależy jak kto lubi)
- 5 jajek
-3 sosy sałatkowe knorra (rozrobić jak na opakowniu)
-majonez
bez przypraw
a i dzisiaj jeszcze jedną znalazłam ,ale nie wypróbowałam
-500g serka wiejskiego
-puszka kukurydzy
-puszka ananasa
-majonez
-1-2 łyżki octu winnego
-płaska łyżka cukru
-puszka ananasa
-puszka kukurydzy
-słoik selera ciętego
-kilka plastrów szynki
-jabłko duże
-1-2 pory (zależy jak kto lubi)
- 5 jajek
-3 sosy sałatkowe knorra (rozrobić jak na opakowniu)
-majonez
bez przypraw
a i dzisiaj jeszcze jedną znalazłam ,ale nie wypróbowałam
-500g serka wiejskiego
-puszka kukurydzy
-puszka ananasa
-majonez
-1-2 łyżki octu winnego
-płaska łyżka cukru
Izabelka
Oski i Wercia
- Dołączył(a)
- 2 Kwiecień 2005
- Postów
- 12 105
Makaron Cannelleoni
makaron rurki jedna paczka
1kg miesa mielonego- ja dalam lopatkowe, zalezy co kto lubi;
2 słoiki sosu słodko-kwaśnego Łowicza
rurki nadziewamy przyprawionym mieskiem (ja dodaje przyprawe do mielonego, czosnek,pieprz i sol) ; jedno i drugie ma byc
surowe; ulozyc na żaroodpornym naczyniu wysmarowanym maslem,czy margaryna; zalac 2 sloiczkami sosu; rurki obok siebie ulozyc, nie pietrowo;
zapiekać w180stopniach kolo 30 min
na koniec przed czasem posypac serem;
makaron rurki jedna paczka
1kg miesa mielonego- ja dalam lopatkowe, zalezy co kto lubi;
2 słoiki sosu słodko-kwaśnego Łowicza
rurki nadziewamy przyprawionym mieskiem (ja dodaje przyprawe do mielonego, czosnek,pieprz i sol) ; jedno i drugie ma byc
surowe; ulozyc na żaroodpornym naczyniu wysmarowanym maslem,czy margaryna; zalac 2 sloiczkami sosu; rurki obok siebie ulozyc, nie pietrowo;
zapiekać w180stopniach kolo 30 min
na koniec przed czasem posypac serem;
Cennelloni zapiekane ze szpinakiem
Składniki:
-fix spahgetti bolognese Knorr
-12 sztuk makaronu Cannelloni (ja nadziewałam jeszcze duże muszle, bo nie małam tylu rurek)
-mrożony szpinak w liściach (ok. 30dag)
-1 cebula
-3 ząbki czosnku
-1 krążek sera camembert
-4 łyżki smietany
-2 łyżki oleju
-ser żółty
Przygotowanie:
Makaron wrzucic na 3 minuty do wrzącej osolonej wody (o nawet nie pamiętałam, że nawet w przepisie podgotowują ;-)). Fix rozmieszać z 250 ml wody, zagotować i odstawić. Cebule i czosnek posiekac i podsmażyć na tłuszczu. Dodać rozmrożony szpinak i smażyć jeszcze 5 minut, cały czas mieszając. Dodac camembert pokrojony w kostkę. Śmietanę doprawić solą i pieprzem. Przestudzona masą szpinakową nadziewać makaron i układać w naczyniu żaroodpornym. Zalać fixem i posypać zółtym serem. Piec 10 minut w temperaturze 180 stopni (ja próbowałam, nie pamietam, czy nie piekłam dlużej ;-))
Smacznego!
Składniki:
-fix spahgetti bolognese Knorr
-12 sztuk makaronu Cannelloni (ja nadziewałam jeszcze duże muszle, bo nie małam tylu rurek)
-mrożony szpinak w liściach (ok. 30dag)
-1 cebula
-3 ząbki czosnku
-1 krążek sera camembert
-4 łyżki smietany
-2 łyżki oleju
-ser żółty
Przygotowanie:
Makaron wrzucic na 3 minuty do wrzącej osolonej wody (o nawet nie pamiętałam, że nawet w przepisie podgotowują ;-)). Fix rozmieszać z 250 ml wody, zagotować i odstawić. Cebule i czosnek posiekac i podsmażyć na tłuszczu. Dodać rozmrożony szpinak i smażyć jeszcze 5 minut, cały czas mieszając. Dodac camembert pokrojony w kostkę. Śmietanę doprawić solą i pieprzem. Przestudzona masą szpinakową nadziewać makaron i układać w naczyniu żaroodpornym. Zalać fixem i posypać zółtym serem. Piec 10 minut w temperaturze 180 stopni (ja próbowałam, nie pamietam, czy nie piekłam dlużej ;-))
Smacznego!
post_ptaszyna
mamy lipcowe'08 zakręcona
- Dołączył(a)
- 19 Czerwiec 2007
- Postów
- 4 754
Klopsiki w płaszczyku z szynki
1 czerstwa bułeczka
2 cebule
1 ząbek czosnku
60 dag mielonego mięsa
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 jajko,sól,pieprz
50 dag pieczarek
2 łyżki oleju
2 łyżeczki suszonego oregano
200 ml śmietany kremówki
12 plastrów szynki gotowanej
Bułkę namoczyć w zimnej wodzie.Cebule i czosnek obrać,drobno posiekać.Mielone mięso wymieszać z jajkiem,1 łyżką koncentratu pomidorowego,odciśniętą bułką,czosnkiem i połową cebuli.Wyrobić na jednolitą masę,przyprawić sola i pieprzem.Gotowa masę podzielić na 12 części ,uformować podłużne klopsy ,każdy owinąć plastrem szynki.Obsmażyć na rozgrzanym oleju.
Przygotować sos: pieczarki oczyścić , pokroić w cienkie plasterki,przesmażyć razem z reszta cebuli i oregano.Następnie dodać koncentrat pomidorowy, krótko podgrzać ,wlać śmietanę (można dodatkowo dolać 100 ml wody),gotować 5 min na niewielkim ogniu, doprawić solą i pieprzem.
Klopsy przełożyć do natłuszczonej żaroodpornej formy, polać sosem.Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 10 min.
wychodzi niesamowicie smaczne i sama nie wiem co daje ten smak, polecam
Robiłam jeszcze pierś z Indyka i też fajna wyszła.. Nadziana boczkiem wędzonym i serem
Rozbijacie pierś na taki prostokąt, nacieramy czosnkiem i przyprawą do kuraka złocista.. układacie plasterki goudy na całym prostokącie, na to wędzony boczek...zwijamy w roladę, obsmażamy i pieczemy 50 min... można dolać wody ciut i białego wina
1 czerstwa bułeczka
2 cebule
1 ząbek czosnku
60 dag mielonego mięsa
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 jajko,sól,pieprz
50 dag pieczarek
2 łyżki oleju
2 łyżeczki suszonego oregano
200 ml śmietany kremówki
12 plastrów szynki gotowanej
Bułkę namoczyć w zimnej wodzie.Cebule i czosnek obrać,drobno posiekać.Mielone mięso wymieszać z jajkiem,1 łyżką koncentratu pomidorowego,odciśniętą bułką,czosnkiem i połową cebuli.Wyrobić na jednolitą masę,przyprawić sola i pieprzem.Gotowa masę podzielić na 12 części ,uformować podłużne klopsy ,każdy owinąć plastrem szynki.Obsmażyć na rozgrzanym oleju.
Przygotować sos: pieczarki oczyścić , pokroić w cienkie plasterki,przesmażyć razem z reszta cebuli i oregano.Następnie dodać koncentrat pomidorowy, krótko podgrzać ,wlać śmietanę (można dodatkowo dolać 100 ml wody),gotować 5 min na niewielkim ogniu, doprawić solą i pieprzem.
Klopsy przełożyć do natłuszczonej żaroodpornej formy, polać sosem.Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 10 min.
wychodzi niesamowicie smaczne i sama nie wiem co daje ten smak, polecam
Robiłam jeszcze pierś z Indyka i też fajna wyszła.. Nadziana boczkiem wędzonym i serem
Rozbijacie pierś na taki prostokąt, nacieramy czosnkiem i przyprawą do kuraka złocista.. układacie plasterki goudy na całym prostokącie, na to wędzony boczek...zwijamy w roladę, obsmażamy i pieczemy 50 min... można dolać wody ciut i białego wina
reklama
post_ptaszyna
mamy lipcowe'08 zakręcona
- Dołączył(a)
- 19 Czerwiec 2007
- Postów
- 4 754
Zupa krem z zielonego groszku
Składniki:
40-50 dag zielonego gorszku (może być mrożony), 1/2 średniego selera - pokrojonego w kostkę, 1 średnia cebula - pokrojona w drobną kostkę, 1 średni por - pokrojony w półtalarki, 1,5 l bulionu (może być z kostki), 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 1/2 szklanki śmietany
ewentualnie: 1/2 łyżki posiekanych listków mięty
Jak przyrządzić?
1. Pokrojone warzywa ( oprócz groszku ) poddusić na 1 łyżce masła.
2. Wymieszać z mąką i zalać 1 l bulionu, gotować ok. 20 -25 minut.
3. Do pozostałego bulionu włożyć groszek i gotować ok. 20 - 25 minut (do miękkości), dodać do zupy. Całość zmiksować lub przetrzeć przez sito.
4. Dodać śmietanę i masło, ponownie zagotować.
Potrzebne przybory:
Jak podawać?
Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym, posypaną listkami mięty.
Bardzo syta.
Smacznego!
z grzankami fajniejsza...ja pokroiłam cheb na kosteczki obsmażyłam bez tłuszczu na patelni i wyszło super.. a dzieciaki dokładki brały i posypywały grzankami:-):-):-):-)
Składniki:
40-50 dag zielonego gorszku (może być mrożony), 1/2 średniego selera - pokrojonego w kostkę, 1 średnia cebula - pokrojona w drobną kostkę, 1 średni por - pokrojony w półtalarki, 1,5 l bulionu (może być z kostki), 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 1/2 szklanki śmietany
ewentualnie: 1/2 łyżki posiekanych listków mięty
Jak przyrządzić?
1. Pokrojone warzywa ( oprócz groszku ) poddusić na 1 łyżce masła.
2. Wymieszać z mąką i zalać 1 l bulionu, gotować ok. 20 -25 minut.
3. Do pozostałego bulionu włożyć groszek i gotować ok. 20 - 25 minut (do miękkości), dodać do zupy. Całość zmiksować lub przetrzeć przez sito.
4. Dodać śmietanę i masło, ponownie zagotować.
Potrzebne przybory:
Jak podawać?
Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym, posypaną listkami mięty.
Bardzo syta.
Smacznego!
z grzankami fajniejsza...ja pokroiłam cheb na kosteczki obsmażyłam bez tłuszczu na patelni i wyszło super.. a dzieciaki dokładki brały i posypywały grzankami:-):-):-):-)
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 0
- Wyświetleń
- 1 tys
- Odpowiedzi
- 753
- Wyświetleń
- 66 tys
- Odpowiedzi
- 79
- Wyświetleń
- 36 tys
- Odpowiedzi
- 3 tys
- Wyświetleń
- 163 tys
- Odpowiedzi
- 65
- Wyświetleń
- 18 tys
Podziel się: