reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Przepajanie

Klaudiaaa98

Zaciekawiona BB
Witam. Chciałabym zapytać o przepajanie niemowlaka. Mój synek ma 3 miesiące ale jest wcześniakiem z 32 tyg. Na dzień dzisiejszy zjada 120-150ml mm i czasem troszkę mojego mleka. Ale zastanawia Mnie w jakich ilościach i ile razy dziennie powinnam go przepajac. Pytam tutaj ponieważ teraz nie mam jak zasięgnąć porady specjalisty. Z góry dziękujemy 😊

reklama
Rozwiązanie
Jak sama piszesz mleko to też woda. Nadmiar wody także jest niebezpieczny.

Zobacz załącznik 1086144
Moje dziecko piło tyle mleka ile jest wskazane od producenta plus woda w małych ilościach. Śpi cała noc od 6 miesiąca życia i rozwija się dobrze. Nie popadajmy w paranoję. Do wszystkiego można coś znaleźć i się zafiksowac. Pierś jest śniadaniem obiadem kolacja i deserem. Najpierw dziecko może się tylko napic jeśli jest spragnione, a nie głodne, przy butelce tego nie ma. Nigdy się nie zgodzę, że tak samo powinniśmy traktować mm. Karmiłam częściej niż 3h na zadanie, bo tak polecają. Skutkowało to okropnymi bólami brzucha i męczarnia dziecka, dopiero stałe godziny były zbawienne. Mm jest ciężej trawione i każdy powinien robić jak uważa, bo...
Ja przepajalam, bo miała zaparcia. Bardzo pomogło. Na początku po 20ml na dobę. Woda może uszkadzać nerki ?.... Więc jeśli jedno dziecko je po 500 na dobę, a drugie 700 mleka to przecież w tym też jest woda. Myślę, że to jakaś przesada.

Screenshot_2020-02-28-20-30-36-554_com.android.browser.jpg

reklama

Zobacz załącznik 1086144
Moje dziecko piło tyle mleka ile jest wskazane od producenta plus woda w małych ilościach. Śpi cała noc od 6 miesiąca życia i rozwija się dobrze. Nie popadajmy w paranoję. Do wszystkiego można coś znaleźć i się zafiksowac. Pierś jest śniadaniem obiadem kolacja i deserem. Najpierw dziecko może się tylko napic jeśli jest spragnione, a nie głodne, przy butelce tego nie ma. Nigdy się nie zgodzę, że tak samo powinniśmy traktować mm. Karmiłam częściej niż 3h na zadanie, bo tak polecają. Skutkowało to okropnymi bólami brzucha i męczarnia dziecka, dopiero stałe godziny były zbawienne. Mm jest ciężej trawione i każdy powinien robić jak uważa, bo można zwariować od tych wszystkich wytycznych, które nie zawsze się sprawdzają, a różnice w porcjach u różnych dzieci są często bardzo duże.
Później są kolejne pytania, czy przekarmiam dziecko, karmię na zadanie, ma rok a wazy 12kg, albo czy moje dziecko nie je zbyt malo, bo siatki centylowej itp itd.. chyba każdy ma jakiś instynkt i widzi co się z dzieckiem dzieje.

No i chyba wiadome, że dziecko nie wypije wody kiedy nie chce. Dlatego, żeby nie zastępować tym mleka, warto dawać po karmieniu.

Ostatnia edycja:
Rozwiązanie
Do góry