reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepadł urlop macierzyński?

dorotek22

Początkująca w BB
Witam,
byłam zatrudniona od 1 września 2011 do 1 września 2012. Umowa na cały etat.
Pracowałam do listopada 2011, poszłam na zwolnienie (ciąża zagrożona). Oddawałam co do dnia wszystkie zwolnienia pracodawcy, jednakże nie dostałam pieniędzy z ZUS-u, za okres czasu marzec-wrzesień 2012. Należał mi się wtedy zasiłek macierzyński (do połowy lipca) i do końca umowy z racji problemów zdrowotnych, nie wróciłam już do pracy.

Dzwoniłam do ZUS-u już kilkanaście razy ale zawsze uzyskuję tą samą odpowiedź, że zasiłek przedawnia się po 3 latach i aby skontaktować się z pracodawcą, aby oddał zwolnienia.

Czy mogę jakoś jeszcze uzyskać te pieniądze z zasiłku? nie mogę skontaktować się z pracodawcą... dostałam świadectwo pracy, że umowa została rozwiązana z dniem 31 sierpnia 2012 - na mocy porozumienia stron, więc co teraz? skoro pracodawca nadal nie dostarczył zwolnień do zusu :confused2:
Mogę sama dostarczyć np. duplikat zwolnień do ZUS-u? nie mogę jechać na miejsce dowiedzieć się, bo musiałabym pokonać odległość ponad 100 km w jedną stronę (mieszkam już zupełnie gdzie indziej, niż pracowałam).

Pozdrawiam i proszę o pomoc.

reklama
byłam zatrudniona od 1 września 2011 do 1 września 2012. Umowa na cały etat.
Pracowałam do listopada 2011, poszłam na zwolnienie (ciąża zagrożona). Oddawałam co do dnia wszystkie zwolnienia pracodawcy, jednakże nie dostałam pieniędzy z ZUS-u, za okres czasu marzec-wrzesień 2012. Należał mi się wtedy zasiłek macierzyński (do połowy lipca) i do końca umowy z racji problemów zdrowotnych, nie wróciłam już do pracy.

Dzwoniłam do ZUS-u już kilkanaście razy ale zawsze uzyskuję tą samą odpowiedź, że zasiłek przedawnia się po 3 latach i aby skontaktować się z pracodawcą, aby oddał zwolnienia.

Czy mogę jakoś jeszcze uzyskać te pieniądze z zasiłku?
Musi Pani skontaktować się z pracodawcaą, jesli to nie jest możliwe napisać wyjaśnienie dla ZUS, a po otrzymaniu odmowy wypłaty zasiłku zaskarżyć tę decyzję do sądu.
nie mogę skontaktować się z pracodawcą... dostałam świadectwo pracy, że umowa została rozwiązana z dniem 31 sierpnia 2012 - na mocy porozumienia stron, więc co teraz?
To, ze Pani nie pracuje w tej firmie nie oznacza, ze nie może się Pani skontaktować z pracodawcą.
Mogę sama dostarczyć np. duplikat zwolnień do ZUS-u? nie mogę jechać na miejsce dowiedzieć się, bo musiałabym pokonać odległość ponad 100 km w jedną stronę (mieszkam już zupełnie gdzie indziej, niż pracowałam).
A jest Pani w posiadaniu duplikatów?

Niestety nie mogę nawiązać z nim kontaktu, bo zmienił numer telefonu, siedziba firmy jest również przeniesiona, bo wysyłane listy wracają.
Nie znam jego adresu zamieszkania, kontakt z pracownikami tej firmy miałam niewielki (z racji stanowiska na którym pracowałam). Dwie znajome, zwolnione zostały z powodu redukcji etatów ale one również nie znają adresu prywatnego pracodawcy.
Do grudnia 2012 kontaktowałam się z byłym szefem i za każdym razem słyszałam tą samą odpowiedź... że dostarczył już dokumenty do ZUS-u, po czym dzwoniłam do ZUS-u i tam powtarzano w kółko, że żadnych dokumentów jednak nie ma.

Czy pracodawca jeśli nie odda tych zwolnień, to nie będzie musiał zapłacić składek do ZUS-u za ten okres czasu marzec-wrzesień?

Duplikatów zwolnień nie mam, ale pytałam lekarza i powiedział, że w razie potrzeby można uzyskać kopie zwolnień.

Do góry