reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Przedłużenie umowy w 5 miesiącu ciąży

d0mi

Zaangażowana w BB
DZIEWCZYNY czy któraś z Was przedłużała umowę o prace po 3 miesiącu ciąży??
Skończyła mi się umowa na czas określony 30 kwietnia i dzisiaj pracodawca przyniósł mi tylko INFORMACJE ze jestem zatrudniona do dnia porodu bo to go obowiązuje!! I ze nie może dzisiaj podpisać ze mną umowy o pracę Np na rok czy dwa bo jest przepis ze musi mi zapewnić umowę do dnia porodu.
„obiecał mi” ze podpiszemy umowę w dniu porodu…
Czy rzeczywiście tak jest? Cały czas normalnie pracuje. Byłam pewna ze dostanę normalna umowę i po porodzie nie będę musiała się martwić czy dostanę np macierzyński…. Jestem w 5 miesiącu ciąży.

reklama
Skończyła mi się umowa na czas określony 30 kwietnia i dzisiaj pracodawca przyniósł mi tylko INFORMACJE ze jestem zatrudniona do dnia porodu bo to go obowiązuje!! I ze nie może dzisiaj podpisać ze mną umowy o pracę Np na rok czy dwa bo jest przepis ze musi mi zapewnić umowę do dnia porodu.
Czy rzeczywiście tak jest? Cały czas normalnie pracuje. Byłam pewna ze dostanę normalna umowę i po porodzie nie będę musiała się martwić czy dostanę np macierzyński…. Jestem w 5 miesiącu ciąży.
No do dnia porodu musisz mieć umowę a jak jest potem to już od pracodawcy zależy czy przedłuży umowę czy nie po urodzeniu dziecka

Macierzyński Ci będzie przysługiwać, więc nie musisz się martwić.
Osobiście nie słyszałam, by nie można było zawrzeć kolejnej umowy na czas okreslony/nieokreślony. Zgodnie z prawem umowa musi być conajmniej do dnia porodu (nie może być krotsza) - a że nie wiadomo kiedy urodzisz, to pewnie dla pracodawcy jest tak bezpieczniej.

Oczywiście, że może dać Ci nową umowę na czas określony lub nieokreślony w zależności jak długo pracujesz u tego pracodawcy.
Owszem ma obowiązek przedłużyć do dnia porodu to wynika z przepisów obowiązujących ale jak najbardziej może podpisać kolejną umowę o pracę.
Wydaje mi się, że wmawia Ci, że nie możecie podpisać innej umowy bo on tego nie chce 🤔

Tak czy inaczej macierzyński i rodzicielski będziesz miała zapewniony 😊
Będąc pracownikiem już po wykorzystaniu urlopu macierzyńskiego i rodzicielskiego nabywasz uprawnienie np do urlopu wypoczynkowego jeśli ta umowa trwa po w/w urlopach rodzicielskich i oczywiście nabywasz urlop za 2023 rok

Oczywiście, że może dać Ci nową umowę na czas określony lub nieokreślony w zależności jak długo pracujesz u tego pracodawcy.
Owszem ma obowiązek przedłużyć do dnia porodu to wynika z przepisów obowiązujących ale jak najbardziej może podpisać kolejną umowę o pracę.
Wydaje mi się, że wmawia Ci, że nie możecie podpisać innej umowy bo on tego nie chce 🤔
Właśnie on jest nieświadomy tego.. powiedział mi, ze jak znajdę podstawę prawna ze taka umowę może mi przedłużyć w dniu dzisiejszym to to zrobi ale z jego wiedzy wynika ze może dopiero w dniu porodu.
Tak samo twierdzi ze jeżeli kobieta jest w drugim miesiącu ciąży i wygasa jej umowa właśnie w tym miesiącu to on nie ma postawy przedłużyć jej do dnia porodu???

reklama
Tak czy inaczej macierzyński i rodzicielski będziesz miała zapewniony 😊
Będąc pracownikiem już po wykorzystaniu urlopu macierzyńskiego i rodzicielskiego nabywasz uprawnienie np do urlopu wypoczynkowego jeśli ta umowa trwa po w/w urlopach rodzicielskich i oczywiście nabywasz urlop za 2023 rok
O matko to nawet nie byłam tego świadoma! Termin mam na 4 września czyli z dniem porodu mogę się ubiegać o macierzyński i rodzicielski łącznie na rok i będę dostawać 80% mojej obecnej wypłaty?

reklama
Właśnie on jest nieświadomy tego.. powiedział mi, ze jak znajdę podstawę prawna ze taka umowę może mi przedłużyć w dniu dzisiejszym to to zrobi ale z jego wiedzy wynika ze może dopiero w dniu porodu.
Tak samo twierdzi ze jeżeli kobieta jest w drugim miesiącu ciąży i wygasa jej umowa właśnie w tym miesiącu to on nie ma postawy przedłużyć jej do dnia porodu???

Nie ma przepisu, który pozwala przedłużyć umowę ciężarnej. Kobieta w ciąży to pracownik jak każdy inny i ma prawo dać Ci umowę o pracę. Jeśli nie chciałaby dać umowy to owszem z przepisów wynika, że musi przedłużyć umowę do dnia porodu, jeśli w dniu do którego umowa obowiązywała kobieta była co najmniej w 12 tc.
Bez sensu tworzyć przepisy o możliwości zatrudnienia ciężarnych 🙈 przecież masa dziewczyn zatrudnia się w ciąży
Albo szef jest naprawdę dość nieogarnięty albo nie chce Cię po prostu dać Ci kolejnej umowy.

Do góry