Piszę z pytaniem, moja córka ma wysypke na rączkach, byliśmy już z tym kiedyś u pediatry i stwierdziła że alergia i w tamtym czasie kazała odstawić jajka. Odstawiliśmy, zaczęła pomału znikać, więc myśleliśmy że w tym jest problem, jednak zaczęła pojawiać się znowu mimo ze w diecie nie było jajek. Zaczęliśmy eliminować inne rzeczy i to tak trwa od 2 miesięcy, naszym ostatnim tropem było mleko i faktycznie zaczęła ona słabnąć ale znowu to samo, zaostrzyła się. Moja ostatnią myślą jest proszek do prania, używam z Loveli. Używamy go już długo, ale córka potrafiła mieć wcześniej delikatne plamki które znikały po jakims czasie ale nie skojarzyłam w ogóle żeby skupić się na proszku. Jesteśmy umówieni do pediatry ale pisze bo może ktoś miał podobny problem. Dołączam zdjęcie największej zmiany jaką córka ma na rączce.
reklama
Aktualnie emulsje z firmy emoliumWiesz co, mi to wygląda na AZS
Czego używacie do kąpieli?
I na jakiej zasadzie działa AZS? Nie bardzo się w tym orientuję, czy to nawraca?U nas tak wygladalo zaostrzenie AZS, pomogly masci i nawilzanie pod okiem dermatologa dzieciecego.
Roseny
Fanka BB :)
To jest przewlekla, nawrotowa choroba skory - akurat u nas synek od urodzenia byl bardzo wrazliwy na wszystko i juz jak mial pol roku pierwszy raz bylismy u dermatologa w zwiazku z takimi plamami jak Ty dodalas na zdjeciu. U synka glownie wystepowaly na nogach i plecach, dopiero po roku zmiany pojawily sie tez w tych typowych dla AZS miejscach - lokcie/kolana od wewnatrz. Doraznie stosujemy Elidel na zmiany, dwa razy dziennie krem Cerkobaza na cale cialo, myjemy tez zelem z Cerkobazy. Nasza dermatolog zalecala nawet kapiele co dwa dni, ale u nas nie ma takiej opcji. W okresie grzewczym zawsze mamy zaostrzenie, w lecie zmiany znikaja praktycznie do zera.I na jakiej zasadzie działa AZS? Nie bardzo się w tym orientuję, czy to nawraca?
My tak wlasciwie diagnozy AZS nie mamy “oficjalnej”, bo sa dzieci, ktore z takich problemow skornych wyrastaja (ale wtedy to nie jest AZS, bo tego nie da sie do konca wyleczyc).
U nas właśnie podobne plamy, z tym że od jakichś 2 tygodni ciągle to nawraca i jest tego coraz więcej. Tak wyglądała nóżką kilka dni temu, potem znikło na jakieś 2 dni a od wczoraj znów całą wysypana. Pisałam wczoraj do lekarki o termin, z tym że u nas poza problemami skórnymi to i problemy z zatwardzeniami i z brzuszkiem od samego początku, nawracający refluks, do tego jest małą marudą. Wcale jej się nie dziwię jeżeli ciągle ją coś męczy
lekarka przez pół roku nas zbywała a teraz mamy skierowanie do kliniki ale termin na październik, no i mamy robić z krwi badania pod kątem alergii na gluten.

Załączniki
Berrry
Fanka BB :)
U nas podobnie wygląda AZS stwierdzony przez pediatrę, ogólne zalecenia dostaliśmy takie żeby kąpać dziecko rzadziej (tak co 3 dni, a tak to przemywać strategiczne okolice wacikiem), do kąpieli dodawać emolient, codziennie smarować zmiany nawet po 4 razy kremem z CICA. Po kilku dniach te zaognione zmiany zniknęły, więc pediatra nie pokierował nas dalej, po prostu jak wychodzi suchy placek (u nas to wygląda tak że najpierw jest suche i szorstkie, a potem czerwone się robi) to smarujemy intensywniej i znika. Z tymże u nas było tylko kilka takich plam i jeśli się pojawiają to kilka a nie masowo, często w okolicy łokci, karku
reklama
Kosinka94
Moderator
Może to być reakcja na biało mleka krowiego. W taki sposób objawiła się skaza białkowa u moje córki.Piszę z pytaniem, moja córka ma wysypke na rączkach, byliśmy już z tym kiedyś u pediatry i stwierdziła że alergia i w tamtym czasie kazała odstawić jajka. Odstawiliśmy, zaczęła pomału znikać, więc myśleliśmy że w tym jest problem, jednak zaczęła pojawiać się znowu mimo ze w diecie nie było jajek. Zaczęliśmy eliminować inne rzeczy i to tak trwa od 2 miesięcy, naszym ostatnim tropem było mleko i faktycznie zaczęła ona słabnąć ale znowu to samo, zaostrzyła się. Moja ostatnią myślą jest proszek do prania, używam z Loveli. Używamy go już długo, ale córka potrafiła mieć wcześniej delikatne plamki które znikały po jakims czasie ale nie skojarzyłam w ogóle żeby skupić się na proszku. Jesteśmy umówieni do pediatry ale pisze bo może ktoś miał podobny problem. Dołączam zdjęcie największej zmiany jaką córka ma na rączce.Zobacz załącznik 1692211
Podziel się: