Hej, w czerwcu minie rok odkąd biorę tabletki antykoncepcyjne vines. Tydzień temu dostałam lekkie brązowo/ciemnoczerwone plamienie. Widoczne przy wycieraniu, raz lekko poplamiło mi bielizne. Okres z odstawienia powinnam dostać dopiero za 4dni. Ostatni raz spałam z chłopakiem miesiąc temu ponad i przez ten czas miałam już raz okres. Co to może być?? czy to ciąża czy takie plamienia są normalne po tylu miesiącach stosowania anty??
reklama
Jesli to jednorazowa sytuacja, a tabletki przyjmujesz zgodnie z ulotka to wystarczy, ze bedziesz sie bie obserwowac i w razie powtorki udasz sie do ginekologa na kontrole. Czasem plamienia przy tabletkach sie zdarzaja. Nie jest to nic niepokojacego, o ile jest to jednorazowe.
Plamienia w trakcie stosowania antykoncepcji hormonalnej mogą się zdarzać, nawet jeśli wcześniej cykl był regularny. Po prawie roku brania tabletek organizm nadal może reagować na hormony w różny sposób – czasem pojawiają się drobne zmiany w krwawieniach, zwłaszcza jeśli miałaś stres, zmiany w diecie, choroby lub przyjmowałaś jakieś leki. Plamienie czasami może być objawem infekcji, zwłaszcza jeśli towarzyszy mu swędzenie, pieczenie, nieprzyjemny zapach, zmieniona wydzielina lub ból, więc jeśli masz jakiekolwiek dodatkowe objawy, warto skonsultować się z ginekologiem.Hej, w czerwcu minie rok odkąd biorę tabletki antykoncepcyjne vines. Tydzień temu dostałam lekkie brązowo/ciemnoczerwone plamienie. Widoczne przy wycieraniu, raz lekko poplamiło mi bielizne. Okres z odstawienia powinnam dostać dopiero za 4dni. Ostatni raz spałam z chłopakiem miesiąc temu ponad i przez ten czas miałam już raz okres. Co to może być?? czy to ciąża czy takie plamienia są normalne po tylu miesiącach stosowania anty??