reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Prośba o interpretację PAPP-A i B-HCG.

Witam. Proszę o zinterpretowanie wyników mojej żony. Generalnie wyniki usg wyszły dobrze, niskie ryzyko trisomii lecz ze względu na nieprawidłowy wynik testu podwójnego istnieje ok 5-10% ryzyko rzadkich chorób genetycznych,typu delecji,duplikacji. Lekarz zaniepokojony jest podwyższonym wynikiem wolnego b-hcg które wynosi 217 II/I odpowiadające 5,855 MoM.
Mamy za tydzień badanie mikro-macierzy. Proszę Was o informację z jakiego powodu jest tak podwyższone b-hcg? Czy na nieprawidłowy wynik b-hcg może mieć silna alergia? Żadnych leków nie brała,dodam że próbka krwi od momentu pobrania do zbadania to 3 dni. Czy to nie może zafałszować wyniku? Jak wspomniałem usg prawidłowe a wynik z kalkulacji komputera na niskim ryzyku. Wynik PAPP-A jest na poziomie 6,330 UI/I odpowiada 3,564 MoM. Żona strasznie to przeżywa i nie śpi po nocach więc postanowiłem poszukać pomocy tym forum licząc na Waszą pomoc by ją uspokoić. W sieci jest mnóstwo tematów ale nie jestem wstanie tego zrozumieć:( Proszę o pomoc.

reklama
Rozwiązanie
Bardzo żałuję, że robiłam pappa, wyszło mi wielkie ryzyko porodu przedwczesnego (1:27) i hipotrofia (1:200), ogromnie stresowałam się przez to przez bardzo długi czas, a jednak (mimo wielu przejść) wszystko skończyło się książkowo. Na drugi raz zdecydowałabym się na droższy test.
Nie szukaj na necie interpretacji. To najgorsze co mozecie sobie zafundować.
Od tego jest lekarz. Nie doszukujcie sie niczego zlego. Usg najwazniejsze.
A Pappa to jeden z durniejszych badan o jakich slyszalam. Czysta statystyka. Wrzuca w kompa wyniki do tego wiek i co tam jeszcze i wyjdzie 1: iluś... i znowu statystyka.
Dlatego ja pappy osobiscie nie robilam tylko nifty. Stres nikomi nie potrzebny.
Przytul zone i nie stresujcie sie.
Trzymajcie sie cieplusio
Witam. Proszę o zinterpretowanie wyników mojej żony. Generalnie wyniki usg wyszły dobrze, niskie ryzyko trisomii lecz ze względu na nieprawidłowy wynik testu podwójnego istnieje ok 5-10% ryzyko rzadkich chorób genetycznych,typu delecji,duplikacji. Lekarz zaniepokojony jest podwyższonym wynikiem wolnego b-hcg które wynosi 217 II/I odpowiadające 5,855 MoM.
Mamy za tydzień badanie mikro-macierzy. Proszę Was o informację z jakiego powodu jest tak podwyższone b-hcg? Czy na nieprawidłowy wynik b-hcg może mieć silna alergia? Żadnych leków nie brała,dodam że próbka krwi od momentu pobrania do zbadania to 3 dni. Czy to nie może zafałszować wyniku? Jak wspomniałem usg prawidłowe a wynik z kalkulacji komputera na niskim ryzyku. Wynik PAPP-A jest na poziomie 6,330 UI/I odpowiada 3,564 MoM. Żona strasznie to przeżywa i nie śpi po nocach więc postanowiłem poszukać pomocy tym forum licząc na Waszą pomoc by ją uspokoić. W sieci jest mnóstwo tematów ale nie jestem wstanie tego zrozumieć:( Proszę o pomoc.

Dziękuję za odzew. Czyli dodatkowe inwazyjne badanie aminopunkcja (wynik 3 dni) jednak jest wskazana? Mamy skierowanie do Warszawy, szpital Orłowskiego.Rozumiem że nie uzyskam tutaj diagnozy ale dlaczego lekarz kieruje nas wogóle na to badanie? Czy b-hcg samo w sobie wskazuje często na jakieś poważne wady? Czy ktoś z forum miał podobną sytuacje? Pozdrawiam

Wlasnie taka kalkulacje programem lekarz zrobil i wszystko w porzadku jest. Tak stwierdzil kierujac sie wlasnie tym programem lecz nie pasuje mu wysokie b thcg i skierowal na mikro macierze.

Nie jestem lekarzem wiec nie poradze, mogę Ci jedynie powiedzieć ze u nas było odwrotnie, pappa za niska, bhcg za niskie (0,5-2,5 MoM, ja mialam 0,3). Ryzyko trismomi 1do kilkudziesięciu tysięcy.. Ten test nie tylko daje statystyki na wady genetyczne dziecka.
Co oznaczały moje wyniki? Ryzyko przedwczesnego porodu, zatrzymanie wzrostu dziecka, przedwczesne odejście wód, nadciśnienie, zatrucie ciazowe... Wyszło 1:400. Miałam przy porodzie preklampsje i nadciśnienie.
Słuchajcie sie lekarzy, badajcie, trzeba wierzyć ze będzie dobrze ale trzeba również wiedzieć z czym przyjdzie wam walczyć jeśli jest cos nie tak. Trzymam kciuki.

Bardzo żałuję, że robiłam pappa, wyszło mi wielkie ryzyko porodu przedwczesnego (1:27) i hipotrofia (1:200), ogromnie stresowałam się przez to przez bardzo długi czas, a jednak (mimo wielu przejść) wszystko skończyło się książkowo. Na drugi raz zdecydowałabym się na droższy test.

Rozwiązanie
Do góry