reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Propozycje obiadków i deserów

reklama
pasztet:
60 dkg mięsa np. troche wołowiny i karkówki,
około 20 dkg wątróbki-cielęce lub drobiowa),
kawałeczek boczku -ale to zależy jakie mięso zmieszam.
Wszystko ugotować,potem zmielić 2 razy + namoczona bułka+ 1 jajo całe i 1 zółtko.
Doprawić do smaku, ułożyć w brytfannie( bardzo śćiśle ) i upiec.

Wychodzą około 2 brytfanny podłużne.

Kasiek dzieki wileki:-) , juz mi slinka cieknie. Nie mialam przepisu na pieczony pasztet a Natkowi takich sklepowych nie przepadam podawac. Jeszcze raz dzieki.

Kasiek, a robilas moze bez watrobki??? da sie, czy musi byc cos rozlazlego???
bo ja sie brzydze, kiedy jest surowa, a od Bozego Narodzenia chodzi za mna pasztet...

...kiedys moja matka robila, ale rowniez z podrobami... ja jeszcze lubilam, kiedy dodawala duuuzo marchewki... :-)

moja babcia piecze pyszny pasztet z krolika! Oczywiście króliki hoduje mój dziadziuś. :-)
Zuźka uwielbia pasztet prababci.

Przychodzi pora na cukinie, teraz sa takie fajne mlode i sklonilo mnie to zrobienia mojego ulubionego obiadu z cukinia. Polecam bo jest naprawde pycha, tanie i szybkie. A wiec: Jedna mala cukienie pokroic w plasterki cienkie i podsmazyc na oleju, (takie mlode to maja malo soku w sobie a jak jest starsza to puszcza duzo soku i wtedy pozwolic tej wodzie odparowac), 4 zabki czosnku albo wiecej, chwile jeszcze z czosnkiem podsmazyc i podlac woda, dodaje ok pol lyzeczki bialego pieprzu, posypuje vegeta i mozna dac jeszcze pol rosolku z kury z knorra. To dusic do momentu kiedy cukinia bedzie miekka, a takiej mlodej to wystarczy naprawde niewiele. Na koniec zalac malym opakowaniem smietany+troche maki i zagotowac lekko. KONIEC! Podawac z makaronem o roznych wzorach. Dzisiaj podawalam z grubymi rurami. I posypujemy serem. Smacznego!

reklama
Do góry