reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Progesteron w 21 dc, a owulacja

Magda_S

Zaangażowana w BB
Cześć dziewczyny, proszę o poradę.
Staram się o dziecko od 3 cykli, na razie bezskutecznie. Jestem też po poronieniu w 9 tc w 08.2019. Zaczęłam podejrzewać u siebie cykle bezowulacyjne. Byłam u ginekologa w 6 dc (z powodu bólu podbrzusza, co okazało się lekkim zapaleniem dróg moczowych), powiedział, że widzi dwa jajeczka 12mm i 10mm w lewym i prawym jajniku. W następnych dniach wykonywałam testy owulacyjne do 17 dc i wszystkie były negatywne. Nie widziałam też objawów owulacji - śluz był biały i dosyć skąpy. Ginekolog polecił zrobić progesteron w 21 dc, który wypadł dzisiaj. Odebrałam wyniki i jestem zdziwiona - 23,40, przy normie lutealnej 1,80-23,90.
Czy to oznacza, że owulacja miała miejsce i jest to potwierdzenie, że pęcherzyk pękł? Czy któraś z Was badała progesteron w tym dc w udanym cyklu i pamięta wynik?
Dodam, że nie przyjmuje żadnych supli z luteiną, a ostatni pomiar progesteronu miałam 3 tygodnie temu i był odpowiedni do tamtej fazy.
Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Załączniki

• D6E7871A-86CE-45D5-8954-4F45B43072EF.jpeg
    D6E7871A-86CE-45D5-8954-4F45B43072EF.jpeg
    49,6 KB · Wyświetleń: 320
reklama
Cześć dziewczyny, proszę o poradę.
Staram się o dziecko od 3 cykli, na razie bezskutecznie. Jestem też po poronieniu w 9 tc w 08.2019. Zaczęłam podejrzewać u siebie cykle bezowulacyjne. Byłam u ginekologa w 6 dc (z powodu bólu podbrzusza, co okazało się lekkim zapaleniem dróg moczowych), powiedział, że widzi dwa jajeczka 12mm i 10mm w lewym i prawym jajniku. W następnych dniach wykonywałam testy owulacyjne do 17 dc i wszystkie były negatywne. Nie widziałam też objawów owulacji - śluz był biały i dosyć skąpy. Ginekolog polecił zrobić progesteron w 21 dc, który wypadł dzisiaj. Odebrałam wyniki i jestem zdziwiona - 23,40, przy normie lutealnej 1,80-23,90.
Czy to oznacza, że owulacja miała miejsce i jest to potwierdzenie, że pęcherzyk pękł? Czy któraś z Was badała progesteron w tym dc w udanym cyklu i pamięta wynik?
Dodam, że nie przyjmuje żadnych supli z luteiną, a ostatni pomiar progesteronu miałam 3 tygodnie temu i był odpowiedni do tamtej fazy.
Z góry dziękuję za odpowiedzi :)
Progesteron trochę na ciążę. Robi się badanie 7 dni po owulacji i jeśli jest powyżej 6 to przyjmuje się, że była owulacja. Jednak nie zawsze przenosi się to na rzeczywistość. Ja miałam niższy niż twój coś koło 12 ( dokładnie nie pamiętam już) i byłam w ciazy

Dzięki za odpowiedz!
Dziwi mnie nieziemsko tylko ta owulacja bezobjawowa + negatywne testy owu, które robiłam nawet 2 razy dziennie. Chodzi o testy paskowe - te z Allegro.

Progesteron trochę na ciążę. Robi się badanie 7 dni po owulacji i jeśli jest powyżej 6 to przyjmuje się, że była owulacja. Jednak nie zawsze przenosi się to na rzeczywistość. Ja miałam niższy niż twój coś koło 12 ( dokładnie nie pamiętam już) i byłam w ciazy

Dzięki za odpowiedz!
Dziwi mnie nieziemsko tylko ta owulacja bezobjawowa + negatywne testy owu, które robiłam nawet 2 razy dziennie. Chodzi o testy paskowe - te z Allegro.
Napisałam, że wynik progesteronu nie zawsze przekłada się na rzeczywistość. To znaczy, że wynik wskazuje na owulację, ale mogło jej nie być. Dokładny obraz pokaże monitoring z dobrym sprzętem i doświadczonym operatorem, czytaj ginekologiem.
Wiesz ja testów nie stosowałam, więc nie pomogę. Wiem, że dziewczyny mierzą temperaturę i to pomaga ogarnąć kwestię owulacji. Myślę, że kilka metod razem wziętych bardziej rozjaśni kwestię owulacji.
U mnie na przykład ból okoloowulacyjny świadczy o braku owulacji, bo robi się ogromną torbiel. Więc każdy organizm inny

Do góry