reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Problemy z kupą

dahoffka

Zaciekawiona BB
Miasto
Poznań
Hej, to znowu ja.
Mój maluszek niedługo konczy miesiąc, a od trzech dni ma problem z kupą. Jest na Nutramigenie, wczesniej robił kupe co posilek, a teraz od tych trzech dni nie zrobil ani razu. Boli g brzuszek, bo się preży i płacze próbując zrobić kupę. Próbuje mu pomóc, herbatka rumiankowa, ciepla woda, masaże, okłady, nic nie pomaga. Od wczoraj zaczał też mniej jeść (normalnie wypijał 90 ml co trzy godziny teraz po 30 ml co godzinę, albo rzadziej). Espumisan też mu nie pomaga. Nie mam pojęcia jak mu pomóc :(

reklama
Witaj
Polecam Dicoflor 30 w kapsułkach. Myślę że połowa kapsułki (proszek wewnątrz) rozcienczona wodą podana na łyżeczce , powinna załatwic sprawę szybko:) Nam Dicoflor zawsze pomagał i pomaga!

Dahoffka a ja uwazam, ze najlepiej wejsc do pediatry i powiedziec o problemie byc moze zaleci zmiane mleka... to co jednym pomaga drugim szkodzi i ja osobiscie nie eksperymentowalabym na dziecku.

Przepraszam ale Dicoflor to żadne eksperymenty tylko probiotyk, chociaż ja też skonsultowałabym się z pediatrą względem (być może) zmiany mleka. Czasem zmiana mleka nie jest konieczna- organizm niestety musi się 'przyzwyczaić' do trawienia mieszanki stąd zaparcia :(

Nie zgodze sie z Wami u tak malego dziecka zmiana mleka jest juz eksperymentem, a co dopiero podawanie lekow...Na wlasna reke...

Dahoffka zrobisz jak uwazasz, ja najpierw poszlabym do pediatry.

Koniecznie pediatra, natomiast żeby teraz ulżyć dziecku musisz podrażnić odbyt trzymając nózki do góry. Możesz bardzo delikatnie natłuścić odbyt i palcem masować lekko wciskając opuszek do środka. To zmusi dziecko do stękania kupy, musisz opróżnić jelita.
Potem lekarz.... w sumie jak najszybciej

Mój mały też się tak prężył jak by nie mógł zrobic kupy do tej pory tak ma ale nie tak jak miał doktorka kazała podawać bio gaie a teraz dicoflor daję cały czas i po tym tak bardzo sie nie męczył a możesz maluszkowi nóżki do brzuszka przycisnąć troszkę..

a ja bym w pierwszych krokach odstawiła rumianek.Wnioskuje po nutramigenie ,że dziecko ma uczulenie na białko mleka lub laktozy a zioła w przypadku alergii nie są wskazane.Wtedy bóle brzuszka powinny ustąpić. Częste karmienie też obciąża brzuszko.
Co do kupki u nas przy nutramigenie tez był co 2-3 dni.

Ostatnia edycja:
reklama
Pediatra na pewno wskazany. Dicoflor to probiotyk który pomaga przy biegunkach reguluje prace jelit ale nie jest na zaparcia. Po 3 dniach w jelitkach pewnie zrobił się już czop najlepiej pomoże lewatywa jest bezbolesna i działa natychmiast. W aptece kupuje się gruszkę z gumową końcówką i wlewasz 150 ml letniej przegotowanej wody bądź rumianku. Najlepiej położyć dziecko na podłodze na starych ręcznikach czy prześcieradle. Mojej małej raz robiłam lewatywe (pediatra mi zaleciła) ona nawet nie zauważyła tego a jak tylko się wypróżniła odrazu jej humor wrócił.

reklama
Do góry