reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Problem z odpieluchowaniem.

Dziewczyny mam pewien problem z moim synkiem😪
Pod koniec sierpnia bez żadnych problemów i dosłownie w pół dnia załapał że lepiej sikać na nakładkę niż w pieluszkę, ja już byłam z niego bardzo dumna, były w nagrody, ordery z naklejek za sikanie, rozrywka że spłukiwania wody w toalecie itp. Nie mieliśmy też problemów po za domem ale ten pojawił się gdy Szymek złapał zapalenie pęcherza ok 2 miesiące temu. Od tamtej pory nie chce słyszeć o nocniku czy nakładce bo boi się że będzie go piekło podczas siusiania. Nie pomagają nawet rozmowy, że nie ma się czego bać a tak się stało bo brzuszek był chory. Młody niebawem kończy 28 miesięcy a stoimy w miejscu i tak naprawdę nie jestem go w stanie niczym przekonać że sikanie w pieluchę wcale nie jest fajne😓😓

reklama
Przeczekaj. Mój syn miał podobny moment, w trakcie gdy już odpieluchowanie całkiem fajnie szło, zlapał infekcję i wylądowaliśmy w szpitalu. To spowodowało regres. Po jakimś czasie sam ponownie polubił się z nakładką. Zaproponuj noszenie majteczek treningowych zamiast pieluszki. Możecie kupić pisuar dziecięcy i celowanie do niego może okazać się fajną zabawą.

Pod koniec sierpnia bez żadnych problemów i dosłownie w pół dnia załapał że lepiej sikać na nakładkę niż w pieluszkę, ja już byłam z niego bardzo dumna, były w nagrody, ordery z naklejek za sikanie, rozrywka że spłukiwania wody w toalecie itp. Nie mieliśmy też problemów po za domem ale ten pojawił się gdy Szymek złapał zapalenie pęcherza ok 2 miesiące temu. Od tamtej pory nie chce słyszeć o nocniku czy nakładce bo boi się że będzie go piekło podczas siusiania. Nie pomagają nawet rozmowy, że nie ma się czego bać a tak się stało bo brzuszek był chory. Młody niebawem kończy 28 miesięcy a stoimy w miejscu i tak naprawdę nie jestem go w stanie niczym przekonać że sikanie w pieluchę wcale nie jest fajne😓😓

Odpuść, 2.5 roku to wcale nie jest dużo.
Tylko go stresujesz i zniechęcasz. Spokojnie 3-4 rok życia jest jeszcze okej więc ma dużo czasu.

Tylko gorzej że jak będą chcieli dać go do przedszkola to do sierpnia by musiał nauczyć się ale myślę że to sporo czasu i może się uda😊

Nie. To jest bzdura. Nie ma takiego obowiązku i przepisu.
Odpieluchowalam dziecko na plus minus 4 latka. I normalnie chodziła do żłobka i do przedszkola

Nie. To jest bzdura. Nie ma takiego obowiązku i przepisu.
Odpieluchowalam dziecko na plus minus 4 latka. I normalnie chodziła do żłobka i do przedszkola
Niewiem nie każde przedszkole przyjmuje tu gdzie mój syn chodzi dziecko 3letnie musiało być odpieluchowane. Żłobek to co innego tam małe dzieci są to i inne wymagania są. Też zależy od miasta bo wszędzie jest inaczej

Weszło w życie teraz przepis że dziecko nie musi być odpieluchowane żeby iść do przedszkola
Inf z ręki cioci która jest dyr przedszkola

28 miesięcy to mało jak na odpieluchowanie. Nie każde dziecko jest gotowe albo ma różne etapy. Mój syn odpieluchował się w dzień dopiero 4 miesiące przed 3 urodzinami. Wcześniej nie był gotowy i nie zmuszałam.

Niewiem nie każde przedszkole przyjmuje tu gdzie mój syn chodzi dziecko 3letnie musiało być odpieluchowane. Żłobek to co innego tam małe dzieci są to i inne wymagania są. Też zależy od miasta bo wszędzie jest inaczej

A ja Ci mówię, że jest to niezgodne z prawem nie przyjąć takiego dziecka. I nie, nie zależy to od miasta.

reklama
Ustawa z 14 grudnia 2016 r. Prawo oświatowe tekst jedn.: Dz.U. z 2021 r. poz. 1082 ze zm. – art. 31, art. 102, art. 131

Tak więc jeżeli @marta18691 znasz placówkę, ktora łamie prawo to polecam to zgłosić

Do góry