reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Problem z kupką

Miasto
Warsaw, Poland, Poland
Dziewczyny!

Jestem mamą dwuipółmiesięcznego Tymonka. Synek jest bardzo grzeczny, nie sprawia problemów, nadzwyczaj szybko się rozwija. Karmię go piersią, czasem dostaje herbatkę z kopru włoskiego. Ostatni raz porządną kupkę zrobił... 11 dni temu. Położna powiedziała, że to normalne, że niektóre dzieci robią kupkę raz na jakiś czas, ale taką, że dosłownie wychodzi ona z pieluszki. Po ostatnim razie musiałam Tymona kąpać, bo chusteczkami nie dało się tego wytrzeć. W międzyczasie puszcza straszne bąki, śmierdzą przeraźliwie, często przy tych bączkach troszkę popuszcza, ale ma ogromny apetyt i to na pewno nie jest to, co przejadł... Denerwuję się bardzo, macie jakiś sposób na pobudzenie perystaltyki u takiego niemowlaczka? Jutro i tak pójdę do lekarza, ale z dnia na dzień coraz bardziej się denerwuję i chciałabym znać Wasze zdanie, może miałyście podobne "przygody"?

Kolejna sprawa - czy możliwe jest, żeby u takiego malucha wyżynały się ząbki? Tymon wpycha całe łapki do buzi śliniąc się przy tym niemiłosiernie. Dotykałam mu dziąsełek, są twarde a w jednym miejscu jest gulka, twarda i jaśniejsza odrobinę od dziąsła... Tymon zrobił się też troszkę marudny, co nigdy wcześniej nie miało miejsca. Uspokaja się, gdy wkładam mu palca do buzi i masuję dziąsełko...

Będę wdzięczna za Wasze opinie i rady.

P.

reklama
Ja slyszalam ze mleko matki trawi sie praktycznie w calosci i dzieci potrafia nie robic kupy 7 dni, gdzie indziej ze zazwyczaj na piersi jest tak ze co jedzonko to kupka, ciezko mi jest odpowiedziec tobie bo moja corka jest na butli i tez robi roznie najdluzej nie robila 4 dni, tez zaczelam sie martwic, teraz robi juz codziennie lub co drugi dzien.

Jesli chodzi o zabki to nasza zaczela sie slinic na poczatku trzeciego miesiaca, pierwsze zeby wyszly jej jak miala 6,5 mca, teraz ma 9,5 i chyba idzie jej z 5 na raz :nerd: Kazde dziecko jest inne i moze byc ze twoj synek niedlugo bedzie mial zabka.

hej moja Nadia jak miala jakies 2-3 miesiace to tez potrafila dlugo nie robic kupki,a jak zrobila to odrazu do kapania. Tez bylam z tym u lekarza i stwierdzili,ze to normlane i nie ma sie czym martwic,no chyba,ze niemowlak chce zrobic kupke,a nie moze.
Nadia tak samo slinila sie od 3 miesiaca i wkladala wszystko do buzi,a zabki zaczely jej wychodzic dopiero niedawno

Mój kiedy byl karmiony tylko piersia robil kupki raz lub dwa razy w tygodniu pediatra poleciła podawac jakiś preparat probiotyczny ja podawałam Biogaię można tez Dicoflor po kroplach nic sie niezmieniło widocznie to było normalne i przestalam się przejmować.Teraz odkąd młody je dodatkowo stałe pokarmy kupki sa dwa razy dziennie czyli jest normalnie.
Co do ślinienia i wkładanie raczek do buzi normalny etap rozwoju u nas tez tak było od 3 mies a zębów nadal niewidać:-D;-)

hej, u nas najdłużej nie było przez 6 dni, pediatra mówiła, że do 7 dni może nie być, ale w necie znalazłam ciekawy sposób: magia, czyli sposob na kupke
zastosowałam raz masaż między mostkiem i pępkiem, od tamtej pory kupy mamy regularnie i nawet nie mam okazji sprawdzić czy to był przypadek...

Hej!

Co do kupek u nas nie bylo nigdy az takiej przerwy, max. 5 dni, wiec nie wiem , a co do zabkow Amelka tez wkladala cale raczki do buzi w polowie 3 miesiaca i pierwszy zabek pojawil sie dzien przed 5 miesiacem, a drugi po 2 dniach. Pozdrawiamy:-)

Kochana mój synek przez pół roku robił kupki raz w tygodniu czasem nawet co 10-11 dni. brzuszek go nie bolał i nie płakał. byliśmy u pediatry, który powiedział, że najwyraźniej dziecko zjada tylko tyle ile mu potrzeba na budowę organizmu, po prostu wszystko się wchłaniało. wyjaśnił, że robi kupkę dopiero jak wypełnią się jelitka. regularną kupkę zaczął robić po 6 miesiącu, kiedy wprowadziłam mu do diety warzywka i owoce :)
pozdrawiam :-)

No nasza tez zaczela czesciej robic odkad zaczela dostawac warzywa i owoce. A teraz kiedy je miesko to juz wogole ;) tak mnie przestrzegali ze po miesku kupki sa strasznie smierdzace...ale ja jakos nie zauwazylam, a moj maz tez nie, mimo ze to on czesciej kupy zmienia, bo ja pracuje.

reklama
byliśmy dziś u lekarza, pani doktor poleciła sposób z czopkiem. dałam mu 1/4 takiego dla dorosłych, minęło może 5 minut i kupsko takie, że się przelewało :D no i nie puszcza już takich bąków :) mój partner uznał, że cyklon b, to przy Tymonku pikuś :D
mimo wszystko dziękuję Wam za pomoc :)

Do góry