reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Problem z karmieniem

reklama
Przepraszam za offtop... Ale jak to się stało? 😪
Pozycja noworodka w foteliku jest bezpieczna z punktu widzenia wypadku samochodowego ale wydolność takiego maluszka jest bardzo niewielka. Wystarczy, że troszkę opadnie główka i maluszkom spada saturacja (wysycenie krwi tlenem). Dlatego zaleca się w pierwszym miesiącu jazdę samochodem nie dłuższą niż ok. 15 minut. Oczywiście jak monitorujemy stan maleństwa to można pojechać dalej ale zaleca się przerwę co ok. 30 minut ze zmianą pozycji do leżenia na brzuszku na jakiś czas 🙂. To są drastyczne sytuację ale niestety się zdarzają, trzęsie mnie jak widzę noworodki zabierane na spacer w fotelikach zamiast wygodnej gondoli.

Co ma piernik do wiatraka 🤦‍♀️🤷‍♀️
To raczej proste....fakt, że 1000 matek śpi z noworodkami w jednym łóżku i nic się nie stało, nie oznacza, że jest to bezpieczne i powinniśmy do tego zachęcać. Uwierzcie mi, że jak dzieje się tragedia w normalnym domu, to rodzice idą na pogrzeb a nie do TVN-u. Każdy z nas ma prawo podejmować swoje decyzje ale warto znać ryzyko i przeanalizować co możemy zrobić dla zwiększenia bezpieczeństwa.

Tak samo jak porażająca jest ilość dzieci zostawianych na łóżku, bo wczoraj się nie obracało... I w efekcie mamy stłuczenia, pęknięcia czaszek, a także inne tragedie.
Nie chcę Was straszyć, bo nie o to tu chodzi ale dajmy ludziom wybór i świadomość

A ja bym jeszcze chciała info, w którym szpitalu leżało/leży to dziecko
Myślę, że takie informacje są zbędne. Rodzice trafili do szpitala przerażeni, byli całkowicie normalną rodziną. Zwyczajnie zdarzyła im się taka sytuacja. Uwierzcie mi, że nie wszystkie historie trafiają do gazet lub telewizji

Jutro idę właśnie bo nie jestem w stanie w nocy karmić z powodu ran, tak mnie dopadło, a w dzień wcale nie było tak źle. Na razie musi starczyć lanolina. Kompresy Multi-Mam są OK?
Biedna 😔 musisz sprawdzić jak będą działać na Ciebie 🙂 maluch pije z butli ? Może warto zamieniać karmienia piersią i karmienia z butelki odciąganym mlekiem. Gdybyś miała cierpieć i się męczyć to pamiętaj, że na mleku modyfikowanym też maluszki pięknie rosną i sobie radzą. Trzymam za Was kciuki. Sama przeszłam długą drogę przez laktację z moim synem (wędzidełko nadające się tylko do plastyki) jakoś się udało ale nie raz były łzy 😔

Polecam muszle medela w ciągu dnia albo po prostu chodzenie nago bez stanika, chodzi o wietrzenie brodawek no i nie podrażnianie ich dodatkowo ocieraniem stanika. Dla mnie te dwie rzeczy okazały się bardzo pomocne :)
Mam muszle, w dzień są super ale w nocy strasznie z nimi niewygodnie.

Biedna 😔 musisz sprawdzić jak będą działać na Ciebie 🙂 maluch pije z butli ? Może warto zamieniać karmienia piersią i karmienia z butelki odciąganym mlekiem. Gdybyś miała cierpieć i się męczyć to pamiętaj, że na mleku modyfikowanym też maluszki pięknie rosną i sobie radzą. Trzymam za Was kciuki. Sama przeszłam długą drogę przez laktację z moim synem (wędzidełko nadające się tylko do plastyki) jakoś się udało ale nie raz były łzy 😔
Dzięki 😘 Tak, ładnie pije z butli :) Po nocy udało mi się odciągnąć 100 ml i już sobie czeka, jak niedługo wstanie i zje, to znów usiądę z laktatorem na jej drzemce. Może tak się uda trochę zregenerować te brodawki 🙏🏼

reklama
Jutro idę właśnie bo nie jestem w stanie w nocy karmić z powodu ran, tak mnie dopadło, a w dzień wcale nie było tak źle. Na razie musi starczyć lanolina. Kompresy Multi-Mam są OK?
Bardziej pomagały mi Nursicare, a później kupiłam zwykle stosowane w aptece na sączące się rany i odleżyny. Babeczka mi poleciła raz że tańsze dwa że pomogły faktycznie. Mi akurat lanolina wręcz pogarszała sprawę natłuszczający otwartą ranę.

Do góry