reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Prawostronny łuk aorty u płodu

U mnie na prenatalnych tylko wyszedł prawostronny łuk, ale idę 8 listopada na echo serca wiec dowiem się jak tam z serduszkiem. A który u Ciebie tydzień? U mnie pierwsze prenatalne wyszły wszystko super, a już na połówkowych wyszedł problem z tym łukiem aorty
Jestem w 23 tygodniu, echo serca miałam w 19 tygodniu u prof. Dangel. Potwierdziła prawostronny łuk, ale nie była pewna co do tej błądzącej tętnicy podobojczykowej. Zalecenia takie ze mogę rodzic gdzie chce w sumie, dziecku trzeba zrobić echo serca po porodzie i obserwować jak z przełykaniem. Na połówkowych nic nowego nie stwierdzono.

reklama
Jestem w 23 tygodniu, echo serca miałam w 19 tygodniu u prof. Dangel. Potwierdziła prawostronny łuk, ale nie była pewna co do tej błądzącej tętnicy podobojczykowej. Zalecenia takie ze mogę rodzic gdzie chce w sumie, dziecku trzeba zrobić echo serca po porodzie i obserwować jak z przełykaniem. Na połówkowych nic nowego nie stwierdzono.
To ulga ze nic nowego nie stwierdziła, tylko się cieszyć. A powtórne echo w grudniu przez tą błądzącą tętnice podobojczykową? U mnie 22tc, i bliźniaki 🙈🙂

To ulga ze nic nowego nie stwierdziła, tylko się cieszyć. A powtórne echo w grudniu przez tą błądzącą tętnice podobojczykową? U mnie 22tc, i bliźniaki 🙈🙂
Chyba tak, ale też po prostu w celu kontroli. Jestem co miesiąc na USG u swojego ginekologa, który też zajmuje się echo serca, więc jestem spokojniejsza, że nie widzi nic "nowego" na kolejnych wizytach.

Chyba tak, ale też po prostu w celu kontroli. Jestem co miesiąc na USG u swojego ginekologa, który też zajmuje się echo serca, więc jestem spokojniejsza, że nie widzi nic "nowego" na kolejnych wizytach.
To najważniejsze, mnie tez strasznie ta diagnoza zestresowała ale po wpisach dziewczyn jestem spokojniejsza i wierze ze poza tym jest wszystko w porządku. Ja mam wizyty co dwa tygodnie

U nas też wykryto prawostronny łuk tylko, że już w 12 tygodniu. Na echo serca oprócz prawostronnego łuku mamy podejrzenie ALSA - błądząca lewa tętnica podobojczykowa. To jest do weryfikacji, bo synek był jeszcze za mały, żeby na 100% stwierdzić czy rzeczywiście jest ta tętnica - kolejne echo w grudniu. Ona może niestety zwiększać ryzyko ucisku na przełyk i tchawicę. Czy u Pań coś takiego się pojawiło na echo serca?
U mojej małej po echo póki co wylkuczone jest Alsa, więc nieco odetchnęłam. Mój gin umówił mnie u najlepszej pani doktor, jaką tylko był w stanie znaleźć, bo naprawdę panikowałam. Jeszcze po tym jak mi powiedział że dostrzega małą dziurkę w serduszku to prawie umarłam w tym gabinecie. Ale pani docent po 40 min oglądania małej wykluczyła dziurkę i powiedziała że łuk jest izolowany. Echo miałam w 25 tygodniu, więc serduszko miało 25 mm. Im później tym więcej widać :) Bądź dobrej myśli! Chociaż wiem że łatwo pisać, bo sama miałam mega doła. Trzymam za was kciuki! ❤️

Dwóch chłopaków jeszcze do tego 🙉🙈 Jeden zdrów jak ryba, a drugi ma właśnie prawostronny łuk ale jestem coraz bardziej dobrej myśli, i myśle ze tylko to ich będzie różnić 😂❤️
To wielkie wyzwanie wychować dwójkę, ale i wielka radość ❤️ mega się cieszę i myślę że nawet nie będziemy musiały się martwić bardziej niż inne mamy :)

reklama
Do góry