reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

praca na urlopie wychowawczym a druga ciąża

Miasto
szczecin
Witam serdecznie,
moja sprawa jest dość skomplikowana. Od 2003 r jestem pracownikiem firmy, w której jestem zatrudniona na etacie na czas nieokreslony, w luty 2009 r urodziłam córkę, przeszłam na urlop macierzyński następnie wykorzystałam swój urlop wypoczynkowy (dostałam ekwiwalent pieniezny) i przeszłam na urlop wychowawczy do 17 sierpnia 2012 r. W lipcu 2010 r będąc na urlopie wychowawczym podjełam prace na etacie na czas określony do końca wrzesnia 2011 r.
Obecnie jestem w 5tyg ciazy termin mam na poczatek pazdziernika 2011r. Moje pytanie:
-jak w takiej sytuacji będzie wygladać urlop macierzyński i urlop wychowawczy (mam obecnie 2 pracodawców, do którego składac wszelkie dokumenty),
-jak będzie wygladał zasiłek macierzyński (czy dostanę tylko z tego zakładu gdzie obecnie pracuje-chodzi tu o wysokość, czy średnia z 2 zakładów i ile bedzie trwał)
-umowe na czas okreslony mam do 30 wrzesnia 2011r, czy pracodawca jest zobowiazany przedłużyć mi umowe do planowanej ciazy?? poród mam na poczatek pażdziernika 2011 r.
-czy jesli beda jakiekolwiek komplikacje w czasie ciazy i bede musiała wziąsc L4 (czy bede mogła gdzie obecnie pracuje na etacie brać zwolnienia)
Nadmienie ze przed podjeciem pracy na cały etat w drugiej firmie pytałam sie w oddziale PIP-u czy kobieta na wychowawczym urlopie niepłatnym moze podjac prace w takim wymiarze.

Ostatnia edycja:
reklama
w dniu dzisiejszym dzwoniłam do swojego pracodawcy (u którego jestem na urlopie wychowawczym) i poinformował ze pracuje u kolejnego pracodawcy. Ksiegowa przyjeła informacje. W związku z powyższym jak moja sytuacja bedzie wygladała w najblizszym czasie.

prosze o podpowiedz gdzie mam składac dokumenty w sprawie urlopu macierzyńskiego i wychowawczego,
-jak bedzie wygladalo moje zatrudnienie u 2 pracodawcy (czy pracodawca jest zobowiazany przedłuzyc umowe do konca mojej ciazy czyli do porodu) i pozniej ustaje stosunek (poniewaz mam umowe na czas okreslony) pracy i
-co dalej co z macierzyńskim??
-czy bede mogła starac sie o zasiłek/urlop macierzyński z dwóch żródeł zatrudnienia??

Ostatnia edycja:
Szanowna Pani,
ponieważ usunęla Pani ze swojego wątku post z kluczową dla Pani pytania informacją rozumiem,że nie jest Pani zainteresowana otrzymaniem rzetelnej odpowiedzi.

Szanowna pani jestem dalej bardzo zainteresowana informacją na ww temat, informacje przedstawione przez mnie są w tej chwili prawidłowe, edytowałam pewna kwestie ponieważ okazało sie ze jestem zatrudniona w 2 pracy na umowę o prace w pełnym wymiarze godzin, nie ma wzmianki w dokumentacji ze jestem czasownikiem lub itp. (pytałam sie w tej kwestii księgowej)

witam serdecznie prosze o informacje: kiedy moge powiedzieć 2 pracodawcy o tym ze jestem w ciązy? słyszałam o jakich 12 tyg, ze wiekszosc kobiet po tym okresie przedstawia dokumet o swojej ciazy i jest wtedy chroniona?!
w nastepnym tyg ide do lekarza i bede mniej wiecej w 7-8 tyg czy bede mogla powiedziec spokojnie o ciazy pracodawcy?

witam serdecznie prosze o informacje: kiedy moge powiedzieć 2 pracodawcy o tym ze jestem w ciązy?
W dowolnej chwili. Prawo nie zabrania informowania pracodawcy o ciąży.

słyszałam o jakich 12 tyg, ze wiekszosc kobiet po tym okresie przedstawia dokumet o swojej ciazy i jest wtedy chroniona?!
Nie znam takich statystyk.

w nastepnym tyg ide do lekarza i bede mniej wiecej w 7-8 tyg czy bede mogla powiedziec spokojnie o ciazy pracodawcy?
Prawo nie zabrania i nie nakazuje informowania o stanie ciąży.

reklama
Dziekuje serdecznie za odpowiedz na moje pytania, mam jeszce kilka:

-jak będzie wygladać urlop macierzyński i urlop wychowawczy (mam obecnie 2 pracodawców, do którego składac wszelkie dokumenty),
-jak będzie wygladał zasiłek macierzyński (czy dostanę tylko z tego zakładu gdzie obecnie pracuje-chodzi tu o wysokość, czy średnia z 2 zakładów i ile bedzie trwał)
-umowe na czas okreslony mam do 30 wrzesnia 2011r u 2 pracodawcy, czy pracodawca jest zobowiazany przedłużyć mi umowe do planowanej ciazy?? poród mam na poczatek pażdziernika 2011 r.

reklama
Do góry